Sony ve Avrupa Açık Hava Koruma Derneği (EOCA), nefes kesen bir vahşi yaşam fotoğraf serisi ile dünyanın en nadir türlerinden bazıları hakkında bilinirlik oluşturmak için birlikte çalıştı.
Sony RX10 III’ün sessiz deklanşör ve süper telefoto zoom özellikleri, Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçılarının nesli en çok tehlike altında olan hayvanların olağanüstü görüntülerini çekmesine imkan verdi.
Avrupa Bizonları, Atlantik Deniz Papağanı, Mezgeldek
Sayılarının 3.200 olduğu tahmin edilen Avrupa Bizonları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) dünya çapında tehlike altındaki türlerin bulunduğu ‘Kırmızı Liste’de yer alıyor.
2015 yılında durumu ‘hassas’ ilan edilen ‘Atlantik Deniz Papağanı’ gibi kuşlar da endişe verici bir hızla azalıyor. ‘Smokin’ giymiş gibi görünen küçük bir kuş olan Mezgeldek’lerin Avrupa genelindeki sayısının yılda %30 ila %49 oranında azaldığı tahmin ediliyor.
Avrupa’nın en büyük ot oburu olan Avrupa Bizonu, son yirmi yılda neslinin tükenmesi tehlikesinin kıyısından kurtarıldı.
Bu bahar, Birleşik Krallık’tan fotoğrafçı olan, 2014 ve 2016 Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı finalisti Sam Hobson, ödüllü Finlandiyalı vahşi yaşam fotoğrafçısı Lassi Rautiainen, İspanyol doğa fotoğrafçısı Javier Alonso Huerta, İsviçreli vahşi yaşam fotoğrafçısı Markus P. Stähli ve doğa fotoğrafçısı Gustav Kiburg’un aralarında bulunduğu Avrupa’nın dört bir yanından vahşi yaşam fotoğrafçıları, Sony RX10 III’ün inanılmaz odak aralığı sayesinde, bu hayvanların nefes kesen fotoğraflarını doğal ortamlarında yakaladı.
“Nadir” fotoğraf koleksiyonu
Sony’nin vahşi yaşamın korunmasını destekleme konusunda verdiği devam eden taahhüdü kapsamında hazırlanan, “Nadir” fotoğraf koleksiyonu, yeryüzünde en seyrek görülen memeli ve kuşlardan bazılarının görüntülerini içinde bulunduruyor. Sony, projede, dünya çapındaki tabandan gelen koruma projelerine maddi kaynak sağlayan Avrupa Açık Hava Koruma Derneği ile ortak çalıştı.
Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı Sam Hobson, Avrupa’da nüfusu 2.260’a kadar indiği düşünülen ve nadiren görülen bir tür olan Kutup Porsuğu’nun fotoğraflarını çekti. Her ne kadar, IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe Duyulan’ kategorisinde değerlendirilse de, bu türün Avrupa’daki nüfusunda son on yılda ciddi bir düşüşte olduğu görüldü.
Sony Europe Dijital Görüntüleme Ürün Pazarlama Başkanı Yann Salmon Legagneur konuyla ilgili şunları söyledi: “Avrupa’nın hemen yanı başında bulunabilen bu harika nadir hayvanların fotoğraflarından oluşan koleksiyonu izleyicilere sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sony RX10 III, uzatılmış 600mm süper telefoto zoom lensi ve sessiz deklanşör özelliği ile fotoğraf çekimi sırasında bu olağanüstü hayvanların rahatsız edilmemesini sağlıyor.”
Avrupa Açık Hava Koruma Derneği Genel Müdürü Catherine Savidge ise şu açıklamaları yaptı: “Bu fotoğrafları çekerek, bu fevkalade hayvanların doğal ortamlarında çekilmiş fotoğraflarını bunları daha önce hiç görmemiş kişilerle paylaşabiliyoruz. On yıl içinde, EOCA, açık hava sektöründen sağladığı fonu 2 milyon Euro’nun üzerine çıkardı ve bunu 41 farklı ülkede tehdit altındaki türlerin ve habitatların korunmasına yönelik projelerde harcadı. Sony ile birlikte çalışmamız bize, kamuoyunun dikkatini bu hayati koruma çalışmalarına çekme fırsatını sağladı.”
RX10 III hakkında
600mm’ye varan muazzam zoom aralığı, etkin 1.0-tip görüntü sensörü, büyük diyafram aralıklı 24-600mm lens ve 25x zoom lens ile, muazzam mesafelerden veya yakından yapılan çekimlerde dahi, süjeler artık harikulade şekilde öne çıkıyor.
Başlıca özellikler:
- RX serisindeki ilk 25x 600mm süper telefoto zoom lens
- Geniş manzaralardan son derece yakın çekimlere kadar geniş bir aralığı kapsayan 24-600mm’lik olağanüstü odak aralığı.
- Net, bozulmamış görüntülerin çevrede rahatsızlık yaratmadan çekilebilmesini sağlayan hızlı ve sessiz deklanşör özelliği
- Optik görüntü sabitleme teknolojisi, fotoğraf makinesinde bulanıklığı önleyerek pürüzsüz, sabit kadraj ve çekim sağlıyor.
Avrupa Açık Hava Koruma Derneği hakkında
Avrupa Açık Hava Koruma Derneği, Avrupa açık hava sektörünün, büyük bir tutku ile değer verdiği vahşi yaşam bölgelerini koruma amacıyla, Avrupa açık hava sektörü tarafından hayata geçirilmiş bir girişimdir.
Açık hava sektörünün muazzam gücünden yararlanmak ve tabandan örgütlenen koruma gruplarına bağışlanmak üzere kaynak toplamak üzere tasarlanan Avrupa Açık Hava Koruma Derneği, üyeleri ve açık hava sektörü içindeki diğer bağış toplama faaliyetleri ile fon sağlamaktadır.
Üyelik aidatlarının %100’ü projeleri desteklemek amacıyla harcanmaktadır. Dernek üyeliği, Avrupa açık hava sektöründe faaliyet gösterdiğini kanıtlayan herkese açıktır. EOCA web sitesi: www.outdoorconservation.eu
IUCN Kırmızı Listesi hakkında
EOCA, Kırmızı Liste’yi hazırlayan kuruluş olan IUCN ile birlikte çalışmaktadır. IUCN Tehdit Altındaki Türler Listesi™, IUCN Kırmızı Liste Kategori ve Kriterleri kullanılarak global olarak değerlendirilen bitki, mantar ve hayvanlar hakkında cinsine göre sınıflandırılmış, koruma durumu ve dağıtım bilgisi sağlamaktadır.
Bu sistem, nispi nesli tükenme riskini belirlemek üzere tasarlanmış olup, IUCN Kırmızı Listesi’nin ana amacı, daha yüksek bir global yok olma riski (örn. Kritik Yok Olma Seviyesinde, Türü Tehlikede ve Yok Olmaya Açık olarak listelenen) ile karşı karşıya olan bitki ve hayvanların kataloglanması ve bu duruma dikkat çekmektir.