Yaz aylarında artış gösteren enfeksiyonlar nasıl önlenebilir?

Havaların ısınmasıyla artış gösteren enfeksiyonlar ortaya çıkmaya başladı.

Yaz aylarında artış gösteren enfeksiyonlar nasıl önlenebilir?

Özellikle tatil sezonunun yaklaşmaya başladığı bu dönemlerde gidilen mekanlardaki hijyenik koşullara, yenilen, içilen gıdalara dikkat edilmemesi halinde ciddi rahatsızlıklar baş gösterebiliyor ve tatil keyfinin erken son bulmasına yol açabiliyor.

Mevsim geçişlerinin etkisiyle ortaya çıkan rahatsızlıklar ve hijyenik koşullara bağlı enfeksiyonel hastalıklar güzel bir yaz tatili geçirmek isteyenlerin en büyük korkusu oluyor.


Bağırsak sistemi rahatsızlıkları ise yaz aylarında en çok görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Bu dönemde özellikle sıcaklıkların yükselmesi, seyahatlerin artması ve gidilen yerlere bağlı olarak değişebilen hava koşulları ile hijyenik koşullar, bazı önlemler alınmadığı takdirde çeşitli hastalıkların kapınızı çalmasına neden olabiliyor.

Ancak alınabilecek kolay önlemlerle sağlıklı bir yaz geçirmek mümkün. Emsey Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Sadriye Pulak, insanların en çok tatil yaptığı yaz aylarında ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı önerilerde bulundu.

Sadriye Pulak, mide bulantısı, kusma ve ishal baş edilmesi kolay gibi görünen rahatsızlıklar gerekli önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Yaz aylarında artış gösteren enfeksiyonlar nasıl önlenebilir?

hijyen

Sadriye Pulak, özellikle yaz aylarında bakteriler ve parazitler nedeniyle artış yaşanan bağırsak sistemi enfeksiyonlarına karşı hijyen konusuna vurgu yaptı.

Bulantı, kusma ve ishalin bağırsak sistemi enfeksiyonunun habercisi olduğunu belirten Pulak, “Gün boyu dokunduğumuz yerlerden sürekli elimize mikroplar bulaşmaktadır. Eller aracılığıyla ağzımıza ve oradan sindirim sistemine inen mikroorganizmalar bağırsak sisteminin enfeksiyonlarının nedeni olabilir.” dedi.


Enfeksiyon riskine karşı neler yapılabileceğini anlatan Sadriye Pulak, sözlerine şöyle devam etti: “Kirli ellerle besinlere dokunulmamalıdır. Yenilen besinlerin temiz olmasına dikkat edilmeli, özellikle çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Et ve et ürünleri uygun pişirilmelidir. Genellikle kendiliğinden iyileşmekte olan bu hastalık döneminde bol sıvı alınmalıdır. Bulantı önlemek amacıyla bulantı engelleyici tedavi verilebilir. Bakteriyel gastroenteritte antibiyotik eklenmelidir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar sıvı kaybına daha duyarlı olduğu için dikkatli olunmalıdır.”

Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için neler yapılmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.