Atatürk’ün imzaladığı Şemsi Ahmet Paşa Camii kararnamesi

Sunay Akın, Üsküdar’daki Mimar Sinan eseri Şemsi Paşa Camii’yle ilgili yaptığı paylaşımda Atatürk’ün caminin onarımı konusundaki hassasiyetiyle ilgili imzaladığı kararnameyi paylaştı.

Atatürk'ün imzaladığı Şemsi Ahmet Paşa Camii kararnamesi

İstanbul Üsküdar’da Mimar Sinan’ın 1580 yılında yaptığı Şemsi Paşa Camii duvarında çatlaklar oluştu. Çatlakların sebebinin deniz kenarına dolgu için çakılan kazıklardan oluştuğu iddia edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Boğaz’ın hemen kenarında bulunan caminin önüne kazıklar çakılarak yapımına başlanan yaya yolu projesinin durdurduğunu, projenin tekrar değerlendirileceğini açıkladı. Sunay Akın, temeli yol inşaatı yüzünden zarar gören 1580 yılında yapılmış camiiyle ilgili olarak yıllar önce 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı kararnameyi takipçileriyle paylaştı.

İşte Atatürk’ün imzaladığı o belge:

Atatürk'ün Şemsi Ahmet Paşa Camii kararnamesi

Daha o zamanlardan bu cami için yapılacak onarımın ne kadar önem gerektirdiğinin altını çizen Atatürk’ün imzaladığı bir evrakı paylaşan Sunay Akın altına şunları yazdı:


“Koruyan da belli, tahribata neden olan da… İşte, Mustafa Kemal Atatürk’ün, son derece yanlış, tarihe saygı duymayan bir karar sonucunda, denize çakılan kazıklarla çatlamasına, zarar görmesine neden olunan Üsküdar’daki Şemsi Paşa Camii’nin “mütehassıs ustalar marifeti ile” onarılması için imzaladığı kararname… Hem de hasta yatağında, 14 Temmuz 1938’de… Bu tarihi belge, Atatürk’e çamur atmaya çalışan, tarihi çarpıtanların çirkin yüzlerini de bir kez daha ortaya çıkarıyor…”

Ne olmuştu?

Mimar Sinan’ın 1580 yılında yaptığı Şemsi Ahmet Paşa Camii duvarlarında çatlaklar oluştu. İBB’nin yaya yolu projesi için deniz kenarına çaktığı kazıklar tarihi caminin çökmesine sebep olabilir.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mimar Sinan’ın eserlerinden en küçük cami olan ve denize sıfır olarak inşa edilen Şemsi Paşa Cami’nin önüne Üsküdar Meydan düzenleme projesi kapsamında yaya yolu yapımına başlamıştı. Cemaatin ve bölgede balık tutanların aktardıklarına göre, kazıklama işlemlerinin ardından cami avlusunun duvarlarında ve cami ile deniz arasındaki yürüme yolunda derin çatlaklar oluşmaya başladı. Öte yandan caminin çerçevelerinde de kılcal çatlaklar yer alıyor.

mimar sinan şemsi ahmet paşa camii çatlaklar ibb kazıklar üsküdar

Proje devam ederse 430 yıllık Şemsi Ahmet Paşa Camii çökebilir

Caminin önündeki alan balıkçıların uğrak yeri. Bölgede balık tutan vatandaşlar da çatlakları görmüş. Çoğu gazetecilere konuşmak istemese de caminin zarar görmesinden üzgün olduğunu belirtiyor. Hep bu bölgede balık tuttuğunu söyleyen bir vatandaş bölgede zemin çalışması yapılmadığını savunarak, “Darbelerden çatlıyor. Zeminde kayma olduğu söyleniyordu. ‘Kazıklar çakılırsa caminin kayması önlenecek’ deniyordu. Ama çok daha beteri ile karşılaştık. Kazıkları çakmaya devam ederlerse daha kötü sonuçlar olabilir” dedi. Bir diğer vatandaş ise çatlakları işaret ederek, Tarihi caminin korunması lazım” şeklinde konuştu.

“Yaya yolu mu, çay bahçesi mi?”

mimar sinan şemsi ahmet paşa camii çatlaklar ibb kazıklar üsküdar

İBB’den açıklama: Proje durduruldu, tekrar değerlendirilecek

İBB yaptığı yazılı açıklamada, çalışmaların İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla durdurulduğunu duyurdu. Açıklamada, “Üsküdar Şemsi Paşa Camisi önünde  yapılan çalışma durduruldu. Proje tekrar değerlendirilecek” ifadelerine yer verildi.

mimar sinan şemsi ahmet paşa camii çatlaklar ibb kazıklar üsküdar

İlber Ortaylı’dan tepki


Prof. Dr. İlber Ortaylı, önündeki deniz doldurularak yaya yolu yapma projesi nedeniyle çatlayan Şemsi Ahmet Paşa Camii’ndeydi: “Burayı genişletecekler, sonra oturup çay içecekler herhalde. Buraya kazık çakılacaksa Mimar Sinan’ın zamanında âlâsı çakılırdı. Niye Mimar Sinan denizi doldurmamış da sen dolduruyorsun?”

Kadir Topbaş’tan Şemsi Ahmet Paşa Camii ile ilgili açıklama


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.