Bayramda metabolizma nasıl düzenlenmeli?

Ramazan ayında gün boyu aç kalmaya alışan mide ve yavaşlayan metabolizmayı yormadan, sağlıklı bir bayram geçirmek mümkün.

Bayramda metabolizmanızı düzenleyerek kontrollü beslenin!

Ramazan’da ikiye düşen öğün sayısıyla birlikte hareketsiz yaşamın metabolizma hızını yavaşlattığını söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, Ramazan sonrasında vücudun normal düzenine sağlıklı bir geçiş yapabilmesi için önerilerde bulundu.

Ramazan ayı boyunca iki öğün ile besleme düzenine alışan mide ve yavaşlayan metabolizmayı yormadan dengeli beslenme düzenine dönmenin mümkün olduğunu söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu


“Özellikle aile büyükleri tarafından hazırlanmış lezzetli yemeklerin ısrarla ikram edileceği bayram süresince dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekir. Uzun süre aç kalmaya alışan metabolizmayı sindirim sistemi rahatsızlıklarından korunmak ve kilo kontrolünü sağlamak için bayramda ve sonrasında dengeli beslenmek oldukça önemli” dedi.

Küçük öğünler tüketin, egzersizi artırın

Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için öğün sıklığını artırmak ve egzersize önem vermek gerekir. Bunun için 2-3 saat ara ile küçük öğünler tüketebilir ve kısa mesafelerde ulaşım sağlayabileceğiniz yerlere yürümeyi tercih ederek gün boyu aktif olmayı sağlayabilirsiniz.

Bütün gün şezlongda güneşlenmek yerine, bol bol yüzmek, plajda top oynamak, sörf, yelken, dalma gibi su sporlarını yapmak veya bunları öğrenmeye çalışmak da çok etkili kilo kontrol yöntemleridir.

Ağır yiyeceklerden kaçının

Ağır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Gün boyu boş kalmaya alışan bir mideye, birdenbire çok miktarda ve hazmı zor yiyecekler ile yüklenmek sindirim sistemi problemlerine neden olur.

Geleneksel bayram ikramlarına dikkat

Bayramda tatlı

Geleneksel bayram ikramları (çeşitli şekerler, çikolatalar, baklava, pasta, börek gibi tatlılar ve hamur işleri) kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire ve sıklıkla tüketmek hem sindirim sistemi problemlerine hem de kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olur. Bu besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Çocuklara bayramda az miktarda şeker verilmeli

Özellikle çocuklara şeker ve çikolata verilmesi diş çürümelerine ve mide bağırsak hassasiyetine sebep olur. Aşırı yenildiğinde ishal, kusma görülebilir. Gelenekleri bozmamak adına az miktarda izin verebilir ya da pekmezli, hurmalı, meyveli, sütlü olacak şekilde çikolata ve şeker şekline getirebilecek tatlılar yapılabilir.


Hamur tatlı yerine sütlü tatlı

Tatlı tüketme isteği, şerbetli ağır hamur tatlıları yerine taze ve kuru meyve, sütlü veya meyveli tatlılar ile karşılanabilir. Misafirlerinize ikramda bulunurken de hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edebilirsiniz. Yazın sıcak günlerde miktarına dikkat etmek şartı ile dondurma da tatlılara bir alternatif olabilir.

Tatlı yerine meyveyi seçin

Tatilde yeme içme alışkanlıkları da değişir. Özellikle her şey dahil konseptli otellerde hamur işleri, tatlılar, kızartmalar, mantı ve gözlemeler burnunuzun dibinde olur. Bu tür yiyeceklerden uzak durabilmenin en etkili yolu bunları görmemektir.

Yani bu tür gıdaların olduğu bölümlere gitmeyin. Öğün planlarını da baştan yapmak daha doğru olur. Kahvaltıyı kuvvetli yapıp, öğleni zeytinyağlı ve yoğurtlu salata ile hafif geçirmek, hem zinde hem de aktif hissetmenizi sağlar.

İkindi öğününde yağsız kepekli tost ile ayran içilebilir. Akşam yemeğinde ise pilav, kızartma, makarna ve tatlılardan uzak durup, ızgara ve sebzelerle bir menü belirlemek tatilden kilo almadan dönmenizi garanti eder.

Özellikle çeşit çeşit tatlıların olduğu açık büfeden, meyve ya da sütlü tatlıları tercih ederek ayrılmak büyük bir zafer kazanmanızı sağlar. Ayrıca gün boyunca bol su içmek ve hareketli olmak, tatilden kilo almadan dönmeyi garantileyecek.

Su içmeyi ihmal etmeyin

Sağlıklı bir vücut için günde 2 litre su tüketmek gerekirken Ramazan nedeniyle vücutta oluşabilecek sıvı kaybının yerine konması için su tüketimi bayram döneminde daha da önemli hale gelir. Yeterli su tüketmek için susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirebilir, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlerinize; ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve az şekerli limonata gibi sağlıklı sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı bir kahvaltı tercih edin


Tatilde kilo almamak için her şeyden önce doğru tatil planı yapmak daha uygun olur. Örneğin açık büfelere karşı mesafeli olmak da fayda var. Açık büfeye kafanızda sağlıklı bir kahvaltı için gerekli olan yiyecekleri düşünerek yaklaşın. Peynir, zeytin, domates, yumurta, kuru kayısı ceviz gibi gıdalar ve özel hazırlanmış öğünleri tercih edebilirsiniz.KUTU… KUTU… KUTU…

Özellikle Bayram sabahına dikkat!

  • Bayramın ilk günü, güne haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, domates ve kepekli- çavdarlı ya da tam buğday unlu ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve gün boyunca öğün atlanmamalıdır.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, gün içinde 3 ana ve 2-3 ara öğün olacak şekilde sık ve az porsiyonlarla beslenmelidir.
  • Kahvaltı sonrasında da kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilen besinler yerine haşlama veya ızgaralar tercih edilmeli, sebze ve/veya sebzeli et yemekleri tercih edilmelidir.
  • Yağlı hamur işleri ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
  • Besinler iyice çiğnenerek öğütülmeli, hızlı yemek yememeye çalışılmalıdır.
  • İkramlarda şerbetli tatlılar, şeker-çikolata tüketimini sınırlamalı, ısrarcı davranılsa bile uzak durmaya çalışılmalıdır. Mümkünse sütlü tatlılar tüketilmeli ve ikram edilmelidir.
  • En sağlıklı içecek ise, her zamanki gibi sudur; ayran ve taze sıkılmış meyve suyu da tüketilebilir.
  • Bayramda beslenme kontrolünüzü kaybetmeyin
  • Yakın mesafedeki ziyaretlerinizde ulaşımınızı yürüyerek yapın
  • Bayramda yemek yeme eylemine değil, sevdiklerinizle bir araya gelmenin keyfini çıkararak sohbetinize odaklanın
  • Şeker, kalp, tansiyon, mide bağırsak gibi hastalıkları olanlar doktor ve diyetisyenlerinin önerilerinin dışına çıkmamalı

‘Bayramda’ normal beslenme düzenine geçiş için 15 öneri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.