2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı biterken herkesi karne heyecanı sardı.
Çocuklarından yüksek performans bekleyen ailelerin karnede düşük not gördüğünde konuya farklı açılardan bakması gerektiğini vurgulayan Devri-i Alem Eğitim Kolejleri Kurumsal İletişim Koordinatörü Filiz Kantekin, öğrencinin bazı derslerden düşük not almasının da doğal olduğunu söylerken ailelerin neler yapması gerektiğini anlatıyor.
Çocuklarının karnesinde düşük notların yer alması, velileri her zaman alarm durumuna geçirir. Ancak bu telaşın yaşanmasına hiç gerek yoktur. Filiz Kantekin, karne notlarının çocuğun sadece dersteki başarısı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söylüyor.
Bir çocuğun her derste aynı yetenekte olmasının ve her derse aynı ilgiyi göstermesinin mümkün olmayacağını belirten Kantekin, öğrencinin bazı derslerden yüksek, bazılarından düşük not almasının çok olduğunu vurguluyor.
Ailelerin çocuklarının akademik başarısının düşmesinin altında yatan nedenleri araştırıp bu sorunları ortaya çıkararak çözüm yollarına yönelmesi gerektiğini söylüyor ve şunları öneriyor:
Sakin kalın
Bu konu hakkında çocuğunuzla yüksek sesle tartışıp aşırı tepki göstermekten kaçının. Çünkü böyle bir durumda çocuk, sizden uzaklaşacak ve konuşmaktan kaçınacaktır. Unutulmaması gereken, çocukla ile aile arasındaki en temel bağın sevgi olduğudur. Notları beğenmediğinizi ama onu her ne olursa olsun sevdiğinizi bilmesi gerekir.
Çocuğunuzla konuşun
Çocuğunuzun düşük notları sebebiyle onu cezalandırmamalısınız. Temel amacınız, notların neden düştüğünü öğrenmek olmalıdır. Ders konuları ile ilgili eksikleri mi var? Zaman yönetimi konusunda mı desteğe ihtiyacı var? Okul arkadaşları ile ilgili sizin bilmediğiniz bir sorun mu yaşıyor? gibi konuları değerlendirebilirsiniz.
Her çocuğun farklı olduğunu unutmayın
Çocuğunuzdan beklediğiniz notların gerçekçi olup olmadığını düşünün. Eğer çocuğunuz okul sorumluluklarını yerine getirip ödevlerini zamanında yapmış, derslere katılım sağlamış ise karnedeki notlar düşük olduğu için onu cezalandırmak olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Başarısızlığı yaşamasına izin verin
Başarısızlığın da önemli bir hayat dersi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz başarısız olduğu dersler için yaz tatilinde ekstra çalışma programı uygulayarak tatilini arkadaşlarından farklı şekilde geçirecekse önümüzdeki yıllarda bu deneyimi hatırlayarak daha fazla gayret gösterecektir.
Öğretmenleri ile iletişimde kalın
Çocuğunuzun hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için öğretmenleri ile görüşmeler organize edip okulundan destek alın.
Gelecekteki başarısını planlayın
Yaz tatilini etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmek için desteğe ihtiyaç duyduğu dersleri içine alacak şekilde bir çalışma programı hazırlayın. Çocuğunuzun ilgisini çeken konuları günlük hayattaki uygulamaları örnek olarak gösterip derslerle bütünleştirin.