Eski ve yeni kitle iletişim araçları arasındaki farklar

Teknolojinin gelişimiyle alışkanlıklarımız da değişti. Bugün artık haber ihtiyaçlarımızı basılı gazetelerden değil de İnternet gazetelerinden karşılıyoruz. İşte eski ve yeni kitle iletişim araçları arasındaki şaşırtıcı farklar…

eski ve yeni kitle iletişim araçları farklar

Eski ve yeni kitle iletişim araçları arasındaki farklar neler?

İnsanlara bilgi vermek ve bir haber ulaştırmak amacıyla belirli aralıklarla veya sürekli yayınlanan araçlara kitle iletişim araçları denmektedir. Günümüzde kitle iletişim araçlarının en önde gelenleri gazete, dergi, radyo, televizyon ve sinemadır.

Kimi halen kullanılsa da eski kitle iletişim araçları olarak, posta, telgraf, faks, gazete, sayılabilir. Çok eskiye giderek posta güvercininin saymadık .  Yeni iletişim araçları için ise e-posta, İnternet, IP TV gibi araçlar örnek olarak gösterilebilir.


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim araçlarında değişim gözlenmiştir. Eskiden insanlar posta aracılığıyla birbirlerine mektup gönderirlerdi. Kimi zaman bu mektupların gitmesi bir ayı bulurdu. Bir ay da cevap gelmesini düşünürseniz birisine nasılsın dedikten 2 ay sonra durumunu öğrenebilirdiniz. Bugün ise bir e-posta veya Whatsapp mesajı ile dakikalar içinde cevap almak mümkün. İletişim araçlarındaki gelişme sonucunda sadece iletişim süratli olmakla kalmamış aynı zamanda araç çeşitliliği de sağlamıştır. 1960’larda bilim kurgu roman yazarı Isaac Asimov’un eserlerinde kurgu olarak anlattığı birçok şey bugün gerçekleşmiştir. Asimov’un bir romanında uzay gemisi kaptanı diğer gemi kaptanı ile görüntülü olarak görüşmekteydi. Bugün hepimizi elindeki akıllı telefonlar ile Dünya’nın öteki ucundaki birisiyle görüntülü görüşme yapmak mümkün.

Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ile birlikte kitleler üzerindeki etkileri de artmıştır. Bugün yeni medya olarak adlandırılan sosyal medya ortamında bir haber çabucak yayılmakta ve çok etkili olmaktadır.


eski ve yeni kitle iletişim araçları farklar

İletişim araçlarının değişimi ile alışkanlıklar da değişmiştir.

Bugün insanların büyük çoğunluğu haber ihtiyaçlarını basılı gazetelerden değil de İnternet gazetelerinden karşılamaya başlamıştır. Aynı şekilde televizyon seyretmek yerine film, dizi ve haberleri İnternet’ten takip eden büyük bir kitle vardır.

Klasik manada televizyonculuk önümüzdeki yıllarda ölecektir. Çünkü insanlar televizyonda kendine dayatılan şeyleri seyretmek yerine kendi istediklerini seyretmeyi tercih etmektedir. On demand denilen talebe bağlı video konsepti ile birçok bu alanda platformlar ortaya çıkmış. İnsanlar aylık belirli bir ücret ödeyerek bu servislere abone olmuş ve film dizi izleme ihtiyaçlarını bu platformlar üzerinden gidermeye başlamıştır.

Aynı şekilde müzik dinlemek için de benzer servislere abone olup milyonlarca şarkıyı akıllı telefonunuza indirip istediğiniz zaman istediğiniz yerde dinlemeniz mümkündür.


Özellikle İnternet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler iletişim araçlarının değişimini hızlandırmıştır. Bugün hemen hemen her gün yeni bir mesajlaşma uygulaması veya sosyal medya platformu ile karşılaşıyoruz. Tabii bu kadar gelişmeye rağmen eski alışkanlıklarını terk edemeyen, gazete veya dergiyi basılı formatında okuyan insanlar da yok değil.

Facebook’tan para kazanmak isteyenlere 10 ipucu