İmam Hatip’e ayrılan bütçe Fen Lisesinden 17 kat fazla

Milli Eğitim’in 2017-2019 yatırım planında İmam Hatip Liseleri ile Fen Liseleri arasındaki uçurum dudak uçuklattı. Buna göre fen liselerine 109.6 milyon lira, imam hatip liselerine 1.7 milyar lira bütçe ayrıldı…

İmam Hatip'e ayrılan bütçe Fen Lisesi'nin 17 katı

İmam Hatip Liseleri’ne 1.7 milyar TL bütçe

Milli Eğitim’in 2017-2019 yatırım planında imam hatip liseleri ile fen liseleri arasındaki uçurum dudak uçuklattı. Buna göre fen liselerine 109.6 milyon lira, imam hatip liselerine 1.7 milyar lira bütçe ayrıldı…

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kendi bloğunda yazdığı son yazısında Türkiye’deki eğitime ilişkin rakamları kaleme aldı. Türkiye’nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) rakamlarına göre eğitim kalitesinin çok düşük olduğunu vurgulayan Eğilmez’in bu yazısına, Dünya Gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu’dan dikkat çeken bir ekleme geldi. Kadıoğlu, Eğilmez’in yazısını paylaştığı tweet’i alıntılayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2017-2019 bütçesinde fen liseleri için 109.6 milyon lira bütçe ayrıldığını söyledi. Kadıoğlu imam hatiplere ise 1.7 milyar lira ayrıldığına dikkat çekti. Mahfi Eğilmez de söz konusu yazısında eğitim kalitesinin yanı sıra öğretmenlerin yeterliliğinde de sorunlar olduğuna dikkat çekerek şunları aktardı:


“Laboratuvar yerine mescit”

“Eğitim sistemimizde öğrenme eksikliği kadar öğretememe sorunu olduğu anlaşılıyor. Öğretmenlerimizi yetiştirmek için gereken çabayı göstermediğimiz çok basit bir karşılaştırmayla ortaya çıkıyor. Bu gerçekler karşısında biz ne yapıyoruz? Fen liselerini artıracak yerde imam hatipleri artırıyoruz, okullara analitik gözlemleme yeteneğini geliştirecek laboratuvarlar kuracak yerde mescit açıyoruz.


“Böyle devam edersek buluş yapan kuşaklar yetiştiremeyiz”

Öğretmenlerimizi gelişim programlarına gönderecek yerde siyasal toplantılara yolluyoruz. Böyle devam edersek buluş yapan kuşaklar yetiştiremeyiz. Buluş yapan kuşaklar yetiştiremezsek buluş yapanların taşeronu olmaya devam ederiz. Öyle olunca da orta gelir tuzağından çıkamayız.”

İmam hatipli olmak mı, erdemli insan olmak mı? siyasileşen imam hatip

Ortaokullarda ‘İmam Hatip sınıfları’ açılacak

Düzce’de halen var olan imam hatip liselerinin yanı sıra imam hatip sınıflarının da yapılacağı duyuruldu. Velilerle yapılan görüşme ve anketlerin sonucunda Düzce’de 8 ortaokul içerisinde “imam hatip ortaokulu” yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Düzce TV’nin haberine göre; yeni ortaokullar ise halen eğitim veren ortaokullar içinde yer alacak. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, yeni uygulamayla ilgili şunları söyledi:


“Program okullarının bize çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Ortaokulu imam hatipte okumayan bir çocuğu sizin lisede imam hatibe almanız mümkün değil. Temeli orada alması gerekiyor. Biz de mevcut düz ortaokullar içerisinde, imam hatip ortaokul sınıfları başlatmak suretiyle 8 tane ortaokulumuza imam hatip ortaokulu açıyoruz. Bir, iki sınıfla başlar, önümüzdeki yıl üç, dört sınıf derken dönüşüm bu şekilde devam etmiş olacak. Siz bir anda bir yere imam hatip ortaokulu koyup hadi çocuklar gidin diyemezsiniz veya hadi veliler çocukları yollayın diyemezsiniz. Bunların göre göre, isteye isteye, velilerimizin kendi taleplerine dayanarak olması gerekiyor.” (Kaynak: Sözcü)

İmam Hatiplere yönelik Danıştay kararı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.