İzmir Kuş Cenneti’ni cehenneme çevirecek köprü projesi

Ulaştırma Bakanlığı’nın İzmir Körfezi Geçiş Projesi, İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası’ndaki doğal hayatı tehdit ediyor.

İzmir Kuş Cenneti cehenneme çevirecek köprü projesi
Köprünün yapılacağı alandan bir fotoğraf, arka planda Karşıyaka Mavişehir / İzmir.

Dünyada yaşayan her 20 flamingodan biri köprü yapılmak istenen alanda, İzmir’le iç içe yaşıyor. Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan köprü projesine dava açarak çevre etki değerlendirme raporu “olumlu” kararının iptalini istedi. Davanın gerekçesi projenin Gediz Deltası ve İzmir Körfezi’nin doğasına vereceği geri dönüşsüz zarar.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün Altı şeritli yol ve tren yolunu içeren İzmir Körfezi Geçiş Projesi uygulandığı takdirde koruma altındaki binlerce hektarlık sulak alan ve birinci derece doğal sit alanı yok farz edilmiş olacak.


Planlanan İzmir Körfez Köprüsü'nün üç boyutlu çizimi.
Planlanan İzmir Körfez Köprüsü’nün üç boyutlu çizimi.

Doğa Derneği uzmanlarına göre yolun yapılması öngörülen bölge flamingonun Türkiye ve tüm Akdeniz’deki en önemli kışlama alanı olup her yıl 10-15 bin flamingoya ve 30-40 bin su kuşuna yaşama imkanı sağlıyor. Yani kuş cennetinde yaşayan kuşların yarısı köprü ayaklarının kurulacağı bölgede besleniyor. Alan uzun yıllardır doğal sit statüsüne sahip ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan alanın hemen sınırında yer alıyor. Köprü projesi bu haliyle Ramsar ve Bern Sözleşmeleri ile Çevre Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ni ihlal eder nitelikte.


İzmir Kuş Cenneti'nden bir hava fotoğrafı
İzmir Kuş Cenneti’nden bir hava fotoğrafı

Doğa Derneği uzmanları, flamingonun alandaki yoğun varlığının Google Earth gibi yaygın kullanılan uydu programlarıyla bile görülebileceğini ifade ediyor. Yeşil kıyı bataklıkları arasında kolayca görülebilen binlerce flamingo her yıl bölgede ve tüm Türkiye’de yapılan Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında kayıt altına alınıyor. Söz konusu verilerin tamamı karar vericilerin elinde bulunuyor. Köprünün yaratacağı etkinin bölgede üreyen ve beslenen kuşlara, balık türlerine ve deniz memelilerine ne olacağına dair yapılmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

izmir körfez geçiş köprüsü kuş cenneti doğa katliamı
Proje alanının Google Earth’den alınmış güncel (22.11.2016) fotoğrafı. Beyaz noktalar flamingo kolonileri.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söyledi:


“Dünyada yaşayan her 20 flamingodan biri köprü yapılmak istenen alanda, İzmir’le iç içe yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliği ile bu alanda yaşayan flamingolar için milyonlarca lira harcanarak bir üreme adası yapıldı. Şimdi aynı kuşların beslenme alanını yok etmek istiyorlar. Düşünün bir kere, sizin için bir ev yapıyorlar ama mutfağınızı yerle bir ediyorlar. Nasıl ki insan mutfaksız bir evde yaşayamazsa, flamingolar da beslenme alanları olmadan yaşayamaz. Proje gerçekleştiği takdirde flamingoların dünya nüfusu üzerinde ciddi bir tehdit oluşacak. Hiçbir köprü, hiçbir anıt İzmir’e doğanın sunduğu bu zenginliğin yerini dolduramaz. Paranız varsa istediğiniz yere köprü yapabilirsiniz fakat tek bir flamingonun dahi oraya gelmesini sağlayamazsınız. İzmir’in flamingolarını, paha biçilmez zenginliğini yaşatmak bizim elimizde. Bu nedenle açtığımız davanın takipçisi olacağız.”

Trabzon’un simgelerinden Uzungöl artık beton göl!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.