LYS öncesi sınav kaygısını nasıl engellersiniz?

Milyonlarca öğrenci ve veliyi LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) heyecanı ve stresi sardı.

LYS öncesi sınav kaygısını nasıl engellersiniz?

Aylarca ders çalışan ve binlerce soru çözen adaylar, yeterli psikolojik destek alamadıkları için stres ve sınav sonucunda başarısız olma kaygısı yaşıyor.

Ebeveynlerin de çocuklarından başarı beklentisi, sınava girecek öğrencilerde stres ve kaygının artmasına yol açıyor. Adayların bu sorununa dikkat çeken NLP Uzmanı ve Kaygı Terapisti Burcu Polatdemir, sınav öncesi stresi en aza indirip başarılı olabilmeleri için öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.


Öncelikle her öğrencinin farklı bir çalışma biçimi olduğunu vurgulan NLP Uzmanı ve Kaygı Terapisti Burcu Polatdemir, başka bir öğrenciyi başarıya taşıyan çalışma yöntemin herkes için uygun olmayacağının altını çiziyor.

Polatdemir, birebir çalışılan eğitmenler dışında çok fazla tavsiye ile zihinsel karışıklık yaratılmaması gerektiğini ve öğrencinin kendisini en rahat hissettiği rutinde sınava hazırlanması gerektiğini belirtiyor.

Polatdemir, “Zihinde ‘her zaman yaptığım deneme sınavlarındaki gibi’ duygusu, sınav sırasında kolay soru çözebilme hissini verir ve büyük sınav heyecanını azaltmaya yardımcı olur. Çünkü zihnimizi yönetme biçimimiz davranışlarımız yoluyla sinyal alır, duygularımızı da aynı hisle oluştururuz” diyor.

Hedeflerinize doğru yürürken korkmayın

Polatdemir, öğrencilere sınav kaygıları ile başa çıkabilmeleri için de önemli tavsiyelerde bulundu: “Sınava yakın uyku düzeninize dikkat etmeniz fiziksel dayanıklılığınızı arttırarak zihinsel odaklanmada size büyük kolaylık sağlar. Bunların dışında sınav aklınıza geldiğinde stres hissediyorsanız sadece 5 dakika sürecek olan zihin sineması egzersizi uygulayabilirsiniz.

Gözlerinizi kapatın ve sınavdaki tüm bildiğiniz soruları cevaplayabilmiş, kendinizi çalışmalarının karşılığını almış bu haklı gururla sınavdan çıkmış halinizi gözünüzün önüne getirin. O anda ve o histe olun. Bu vizyonlama sınav öncesi kaygılı iç sesinizi duymadan hedefe doğru yürüyen bir birey hissini duyumsatır sizlere.”

Burcu Polatdemir, sınav öncesinde kaygılı hissedildiği zamanlarda düzensiz ve farklı duygu geçişleri yaşanıldığında şu cümleleri tekrarlayarak öğrencilerin kendilerini rahatlatabileceklerini söylüyor:

“Bu sınav için çalıştım, elimden geleni yapacağım, kendime güveniyorum, başarılı olacağım. Kurulan bu olumlu cümleler sayesinde öğrencilerin kendilerine güveni artacak ve bu sayede kaygılarından uzaklaşacaklardır.”


LYS öncesi adaylar nasıl beslenmeli?

Üniversite adaylarının geleceklerine yön verecek LYS öncesinde beslenmenin önemi çok büyük.

Uzmanların bu önerilerine kulak verilmeli: Sınav öncesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kırmızı meyveler, odaklanmayı artırmak için balık tüketilmeli. Odaklanma sorununa yol açan kafeinden uzak durulmalı. Beslenme alışkanlıkları ise değiştirilmemeli!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, üniversite adaylarının heyecanla beklediği LYS öncesinde beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kırmızı meyve tüketin

Sınava sayılı günler kala stres seviyesinin artmasına bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini belirte Köse, “Özellikle hava sıcaklıklarının da dengesiz olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmekte fayda var! Bu duruma karşı alınacak ilk önlem meyve tüketiminin arttırılmasıdır. Hafta boyunca özellikle konsantrasyonu arttırmaya yardımcı kırmızı meyveler tercih edilebilir. Çilek, kiraz, yabanmersini gibi antioksidanlardan zengin meyveler bol C vitamini içeriğiyle hastalıklara karşı öğrencilere direnç kazandıracaktır” dedi.

Balığı ihmal etmeyin

Sağlıklı ve doğru beslenmenin, öğrenme ve konsantrasyon üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Her ne kadar balık tüketiminin uzun dönemde dikkati ve odaklanmayı arttırdığı söylense de son haftada özellikle balığın beyin bölgesinin tüketilmesi odağın arttırılmasını sağlayabilmektedir. Bu hafta içerisinde en az 3 gün balık tüketilmesi sağlık açısından da olumlu etki yaratacaktır. Balığın yanında özellikle C vitaminli yani yeşillikli bir salata da tüketilirse günlük vitamin ihtiyaçları da karşılanır” diye konuştu.

Kafein odaklanmada sorun yaşatıyor

“Sınav haftası kafein azaltılmalı, su tüketimi arttırılmalıdır” diyen Dr. Gizem Köse, “Hazır meyve suları, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek olan öğrencilerde odaklanmada sorun yaşandığı görülmüştür. Bu yüzden günde iki kahveden fazlası, odaklanmaya yardımcı olamaz. Sıcak sıvılardan rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilirse sıvı alımı da arttırılmış olur” tavsiyesinde bulundu.

Beslenme ve uyku düzeninizi değiştirmeyin

Beslenme alışkanlığının sınava yakın zamanda değiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Sınav gününe sayılı günler kala farklı ya da içeriği bilinmeyen besinler denemeyin. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden devam edilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir” diyerek önerilerini şöyle sıraladı:

“Sınav öncesi akşam hafif yemek yiyin! Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün paketli ve içeriği bilinmeyen besinlerden uzak durulması gerekiyor.”

Sınav sabahı mutlaka ama mutlaka kahvaltı yapın!


Sınav öncesinde stresi azaltmak için iyi bir kahvaltının şart olduğunu belirten Dr. Gizem Köse, “Bu kahvaltıda önceden denemediğiniz, bilmediğiniz hiçbir şey olmamalı. Kısa sürede konsantrasyonu arttıran ya da zihni açan mucizevi besinler yoktur. Bu yüzden standart kahvaltınızın yanına belki pekmez gibi minerallerden zengin bir besin ekleyebilirsiniz ancak mucize beklemeyin. Sabah erken saatte yapılacak kahvaltıya yumurta eklenmesi sınav esnasında da kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde acıkmayı geciktirir ve sınav esnasında yaşanan anksiyeteye bağlı olarak gelişecek açlığı önler. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir” diye konuştu.

‘LYS’ öncesi velilerin söylemesi gereken sihirli cümleler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.