YGS sonrasında liseye girişte son basamak olan LYS’ye sayılı günler kaldı.
YGS’de istediği puanı elde edemeyen adaylar, LYS’de hedeflerine ulaşmak için ter dökecek. Uğur Koleji bölüm başkanları LYS’ye girecek adaylar için oturumlarda dikkat edilmesi gereken püf noktaları paylaştı.
Ortaöğretimden Yüksek Eğitime geçiş kapsamında yapılacak LYS için geri sayım başladı. 12’nci sınıf öğrencileri, 10-11-17-18 Haziran tarihlerinde hayallerindeki üniversite ve bölümlere girebilmek adına ter dökecek.
Adaylar sırası ile sosyal bilimler, matematik, fen bilimleri, yabancı dil ve edebiyat-coğrafya sınavlarına katılacaklar. Bu zorlu sınavda öğrencilerin dikkat etmeleri gereken detayları paylaşan Uğur Koleji bölüm başkanları; öğrencilerin, matematik sorularını çözerken hızlı olmaya çalışarak ayrıntıları kaçırmamalarını, fen sorularında ise tüm terim, kavram, kanun ve formüllerin anlam ve içeriklerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.
Soru çözerken kalem kullanmak hata yapmanıza engel olur
Matematik sorularında verilen ile istenileni ayırt etmek için dikkatli bir şekilde odaklanarak soruyu okumanın önemli olduğunu belirten Matematik Bölüm Başkanı Vedat Meyva, soruyu çözerken kalem kullanmanın hata yapmaya engel olacağını ve bulunan sonucun sağlamasını yapmanın da hata riskini azaltacağını belirtti.
Üslü ve kare köklü sayılarla ilgili soruları incelerken öğretmenler ile birlikte soruları nasıl çözdüklerini hatırlamalarının işlerini kolaylaştıracağını söyledi.
Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Melina Örnek, fen bilimlerinde biyoloji sorularında okumaya, fizik sorularında ezberci mantıkla yaklaşmadan, bilgiyi doğru yorumlayarak soruda istenilene göre formül uygulamaya, kimya sorularında ise tüm terim, kavram, kanun ve formüllerin anlam ve içeriklerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dikkatinizi toplayın, bütün şıkları okuyun
Edebiyat sorularının bilgi soruları olduğu kadar dikkat soruları olduğunu da belirten Anadil Bölüm Başkanı Buket Yasemen Kara, “Soruları çözerken dikkatinizi iyice toplayın ve konsantrasyonunuzu sağlayın. Soru kökünü tam olarak anlamadan seçeneklere bakmayın. Sorunun tamamını gözden geçirdikten sonra seçeneklerde eleme yapın. Mutlaka bütün seçenekleri okuyun. Okuduğunuz ilk seçenek doğru bile olsa bunun kararını diğer seçenekleri okuduktan sonra verin. Gerekmedikçe soruda ayrıntıya girmeyin. Çünkü ayrıntı içinde boğulurken, doğru seçenekten uzaklaşabilirsiniz” dedi.
Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Sema Bayrak, soruları çözerken dikkat edilmesi gerekenleri şu sözlerle dile getirdi, “Soru kökünde istenilen bilgi iyi okumak, anlamak ve irdelemek en önemli noktalardan biri.Soru köklerindeki yer alan olumlu veya olumsuzluk ifade eden kelimelere dikkat edilmeli. Haritalı sorularda taralı alan veya işaretlenen noktaların bulunduğu yerler ve bu yerlerin özellikleri dikkate alınarak çözülmeli.
Zorlandığımız ve emin olmadığımız bir soru ile karşılaştığımızda soruyla inatlaşmak yerine soruyu boş bırakarak, diğer sorulara geçmelisiniz. Bütün soruları yapıp bitirdikten sonra cevaplayamadığınız sorulara dönmek zamanı verimli kullanmanızı sağlar böylece, yanlış işaretleme yapıp doğrularınızı kaybetmiyor olursunuz.”
LYS 5 İngilizce oturumunun, ağırlıklı olarak okuduğunu anlama ve yorumlamadan oluşan bir sınav olduğunu belirten Yabancı Diller Bölüm Başkanı Zafer Çağlar;
“Yaklaşık 10 bölümden oluşan LYS 5 sınavının bölümlerine baktığımızda öğrencilerin, İngilizce öğrenim hayatları boyunca edindikleri tüm kelime ve gramer bilgilerini hem teorik hem de uygulama bazında çok iyi pekiştirmiş olmaları gerekiyor.
Sınavın çeviri bölümünde öğrenciler; özne yüklem uyumu, zamanların uyumu, zamirlerin uyumu, bağlaçlar, yardımcı fillerin kullanımı, tekil çoğul olma durumu ve anlam bütünlüğü gibi noktalara dikkat etmeliler. Okuma parçaları ile ilgili sorularda ise parçaların çok dikkatli okunup, doğru anlaşılması doğru cevaba ulaşmakta önemli bir rol oynuyor”dedi.