Manisa’da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık’a protesto

Manisa’da askeri kışlada 4’üncü kez zehirlenme vakası oldu. 600 asker etkilendi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık hastane önünde protesto edildi.

Video bilgisi: CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa’da yaşanan dördüncü zehirlenme olayını da yakından takip etti. Askerlerin gergin olduğu görüntüler kameraya yansıdı.

600 asker etkilendi

Manisa’da 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yüzlerce asker yine akşam yemeğinin ardından zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Hastaneye ziyarette bulunan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık asker yakınları ve vatandaşlar tarafından protesto edildi. Askeri birliğin yemek işini yapan yemek firmasının Manisa’da görevli 19 personeli de gözaltına alındı.


Manisa'da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık'a protesto

Manisa’da 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda akşam yemeğinin ardından bazı askerler rahatsızlandı. Bulantı ve kusma şikayetiyle revire başvuran yaklaşık yüzlerce asker, ambulanslarla kentteki hastanelere sevk edildi. Hastaneler, mesaisi bittikten sonra evlerine giden personeli acil koduyla göreve çağırdı.

Zehirlenme şüphesiyle hastanelere getirilen askerlere serum tedavisi uygulandı.Tugay Komutanlığı içinde de çadırlar kurulduğu ve çok sayıda askere müdahale edildiği öğrenilirken sayının artmasından endişe ediliyor.

Bakan Fikri Işık’a tepki

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, EDOK Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Vali Mustafa Hakan Güvençer, AKP’li Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Murat Baybatur ile birlikte Manisa Merkez Efendi Hastanesi’nde  tedaviye alınan askerleri ziyaret etti.

Manisa'da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık'a protesto

Bakan Işık’a hastane girişinde bazı vatandaşlar ve asker yakınları tepki gösterdi. Polis hastane girişinde yoğun güvenlik önlemi alırken, grup ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları attı.

“Hastanelerdeki asker sayısı 372”

Ziyaretin ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanenin toplantı salonunda açıklama yaptı. Rahatsızlanan asker sayısının 59 olduğunu belirten Bakan Işık, bunlardan 372’sinin hataneye sevk edildiğini belirterek, “Bu akşam saat 18.00’de akşam yemeği sırasında Batı Kışlası’nda toplu rahatsızlanma şikayetiyle askerlerimiz hastanelere sevk edildi. Bu akşam yemeğinde toplam 5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten etkilenen asker sayımız 590. Yemekten etkilenen askerlerimizin ilk muayeneleri ve müdahaleleri yapıldı. Hastanelere sevk edilen asker sayımız 372” dedi.


Manisa'da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık'a protesto

“Askerlerin hayati tehlikesi yok”

Askerlerin hayati tehlikesinin olmadığını belirten Bakan Işık, “Şu anda hastanelerimizde olan asker sayımız 72. Bu askerlerimizden hayati tehlikesi olan yok. Yoğun bakımda olan askerimiz de yok. 51 askerimizi tedbir amaçlı hastanelerimizde tutuluyor. Batı Kışla’da 40 askerimiz müşahede altında. Bu olayı tüm detaylarıyla değerlendirme imkanımız oldu” diye konuştu.

“Suda herhangi bir problem yok”

Olayın ardından hızlı bir şekilde tedbirlerin alındığını ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi: “Hiç yemek yemedim dediği halde rahatsızlanarak hastaneye gelen de var, sadece çorba içtim ve cacık yedim şikayetiyle hastaneye gelen de var. Menüdeki çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlının hepsini yedim diyerek hastaneye gelen de var. Bütün bu ifadelere de dikkatlice bakıyoruz. Alınması gereken hangi tedbir varsa alınması gayreti içindeyiz. Olay olur olmaz hemen iki UMKE çadırı kışlada kuruldu. Tiraj birimi olarak 1 sahra çadırı kuruldu. Kışlada görevli 3 askeri tabip, 14 hemşire, 7 sağlık personeline ilave olarak, sağlık bakanlığı 15 doktor ve 51 sağlık personelini görevlendirdi ve müdahaleler hızlı şekilde yapıldı. Halk sağlığı ekiplerinin yaptığı ilk değerlendirmede suda herhangi bir problem olmadığı belirlendi. Şu anda müşahede amaçlı tutulan askerlerimiz dışında önemli bir problemimiz gözükmüyor. Yoğun bakımda ya da hayati tehlikesi olan asker yok.”

Manisa'da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık'a protesto

Dün akşamki zehirlenme vakası

Dün gece Doğu Kışla’da 69 askerin rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasına da değinen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “69 askerimizin 62 tanesi bir bölüğün askeri. Bunu özelikle arkadaşlarımız inceliyorlar. Bugün 13.30 itibariyle hiçbir hastanede ve kışlamızın revirinde askerimiz kalmadı. Yemek dışı bir etkenin de sebep olabileceği ihtimalini arkadaşlarımız değerlendiriyorlar” dedi.

“Yemek şirketinin ihalesi feshedildi”

23 Mayıs’ta Batı Kışla’da 1 askerin ölümü ile sonuçlanan zehirlenmeyle ilgili de açıklama da yapan Bakan Işık, “Bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili toplam 5 bin 820 askerimiz o gün yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47, hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı analiz sonuçlarında salmonelle bakterisini çıktığı tespit edildi. Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı. Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Hayatını kaybeden Hüsnü Özel kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şuanda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da acil şifalar diliyorum” diye konuştu. Bakan Işık, açıklamanın ardından Manisa Polis Evi’ne geçerek sahur yaptı.

Manisa'da 600 asker zehirlendi; Bakan Fikri Işık'a protesto

19 kişi gözaltında

Öte yandan askeri birliğin yemek işini yapan Rota Firmasının Manisa’da görevli 19 personeli gözaltına alındı.

4’üncü zehirlenme olayı


23 Mayıs tarihinde Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6’ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı’nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. (DHA)

Gıda zehirlenmesi rakamları korkutuyor! Gıda güvenliği tehlikede mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.