Mars şehir kolonisi: İlk hedef 1 milyon kişi

SpaceX’in kurucusu Elon Musk, yazdığı yeni makalede Mars’a nasıl gidileceği, maliyetlerin nasıl kısılacağı, hayatın nasıl kurulacağı gibi sorulara karşılık kendi fikirlerini ve hedeflerini açıkladı.

elon musk mars şehir kolonisi

Elon Musk’ın Mars’ta bir koloni kurma fikrine sahip olduğu uzun bir süredir biliniyor. Musk bu fikrine ait detayları New Space dergisinin yeni sayısında yer alan makalesiyle paylaştı. Neden Mars’a odaklanmamız gerektiğiyle başlayan makalede Mars uçuşlarındaki maliyetlerin nasıl düşürüleceği ve gerekli ekipmanların Mars’a transferi ile ilgili detaylı açıklamalar da yer alıyor.

Galaksinin en pahalı seyahati olacak

Elon Musk’ın geçtiğimiz yıl Uluslararası Astronomi Kongresi’nde yaptığı sunuma paralel bir şekilde hazırlanan makalede Mars’ın kolonileştirilmesi için 10 milyar dolar civarında bir finansal kaynağa ihtiyaç duyulacağını belirtiyor. Ayrıca Mars’a gidiş fikrinin hayalde kalmayıp gereceğe dönüşmesi için gidiş biletinin astronomik fiyatlara değil de en azından bir ev fiyatında olması gerektiğini düşünen Musk, Mars’a gidiş bileti için 200.000 dolarlık bir fiyatı uygun bulmuş.


Tekrar kullanılabilir roketler ve uzay gemileri

Tabi Mars’a yolculukların hızlı ve çok sayıda gerçekleşmesi için işletme masraflarını olabildiğince ucuza kapatmak gerekiyor. Musk’ın bunun için 3 temel önerisi var: İlk olarak ulaşım yönetimi tamamen tekrar kullanılabilir olmalı, çünkü atık malzemelerin fazlalığı maliyeti oldukça artırıyor. Maliyetleri azaltacak ikinci yol ise Mars’a malzeme tedarik edecek olan roketlerin yörüngedeyken yükünü alması böylece roketler Dünya’ya inerek zaman ve enerji kaybetmemiş olacak.

Musk’ın 3.tavsiyesi ise Mars’ta üretimi kolay, maliyeti düşük olan ve tekrar kullanılabilen itici bir gaz üretebilmeliyiz. Musk bu gazın metan gazı olabileceğini de belirtiyor. Makalenin devamında roketler, uzaya gönderilecek diğer araçlar mürettebat ve gidecek insan sayısı gibi diğer teknik detaylara yer verilmiş. Sadece roketler ile çok sayıda insanı Mars’a taşımanın zor olduğuna değinen Musk, roket ve uzay gemisi kombinasyonları üzerine yoğunlaşıyor. Falcon roketleri de SpaceX’in Raptor motoruyla güçlendirilerek 600 tona kadar yük taşıyabilecek bir hale gelecek. Böylece şimdiye kadarki en güçlü roket insanoğlunun Mars’a olan yolculuğunda gerekli ekipmanları yüklenebilecek.

“Muhteşem vakit geçireceksiniz”

SpaceX’in yaptığı en önemli işlerden birisi olan tekrar kullanılabilir roketlere Mars yolculuğunda çok iş düşecek. Musk her roketin en az 1000 defa kullanılabilecek bir şekilde tasarlanacağını ve Dünya ile Mars aynı hizaya geldiğinde, her 26 ayda bir kez, tüm roketlerin aynı anda fırlatılarak avantaj sağlayacağını ifade ediyor. Uzay yolcularını Mars’a yerleşen ilk insan yapacak olan uzay gemisi ise bilim kurgu filmlerini aratmayacak.

Her biri en az 100 insan taşıma kapasitesine sahip olan 1000 veya daha fazla uzay gemisi öngören Musk, her geminin 12-15 kez yolculuk yapacağını düşünüyor. Yolcuların “harika vakit geçirmeleri” için tasarlanan uzay gemilerinde sinema ve ders salonları, kişisel kabinler ve restoranlar da bulunacak. Böylece uzaydaki yolculuk kimse sıkılmadan tamamlanmış olacak.

İlk hedef 1 milyon Marslı

Musk’ın belirlediği zaman çizelgesine göre her şey yolunda giderse ilk uzay gemisi 10 yıl içinde yola çıkabilir. 50 ile 100 yıl içinde Mars’a yerleşmiş kişi sayısının ise 1 milyonu bulması hedefleniyor. Tabi 15 sayfalık makalede yazılanlar sadece Musk’ın hedeflediği şeyler dolayısıyla bahsedilen şeyler ne zaman gerçek hayatta görülür buna dair bir garanti vermek mümkün değil ancak yine de Musk’ın Mars için ne kadar istekli olduğunu görebiliyoruz.

Lüks uzay gemileri

Her biri en az 100 insan taşıma kapasitesine sahip olan 1000 veya daha fazla uzay gemisi öngören Musk, her geminin 12-15 kez yolculuk yapacağını düşünüyor. Yolcuların “harika vakit geçirmeleri” için tasarlanan uzay gemilerinde sinema ve ders salonları, kişisel kabinler ve restoranlar da bulunacak. Böylece uzaydaki yolculuk kimse sıkılmadan tamamlanmış olacak.

NASA’dan Mars’ı yaşanabilir kılmak için yeni plan

Mars’a koloni kurmanın önündeki en büyük engel olarak görülen insanoğlunun yaşamasına engel yapısını ortadan kaldırmayı planlayan NASA, bu kapsamda gezegenin etrafına manyetik bir kalkan oluşturulabileceğini belirtiyor.

İlk sorun Mars’ın elverişsiz yapısı

Mars’a koloni kurmak için kolları sıvayan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), bu plan çerçevesinde çözmesi gereken ilk sorun Mars’ın insanoğlunun yaşamına elverişsiz yapısı. Bu sorun üzerine mesai harcayan NASA’nın Planetary Science Vision ekibi uzun vadeli projesi ile ilgili ilk raporunu yayınladı.


Ekip adına açıklamalarda bulunan Jim Green, ‘kızıl gezegen’in etrafında bir manyetik alan oluşturulabilirse insanları olumsuz etkileyen solar partiküllerin gezegenden uzak tutulabileceğini açıkladı. Bunun için Mars yörüngesine konuşlandırılacak uzay araçlarından faydalanılması planlanıyor. Ancak bu projenin önündeki en büyü engel oldukça yüksek olan maliyeti. Ancak Mars’ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun bu değil.

İkinci sorun oksijen

Mars’ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars’ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.

Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars’ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller.

Marslı filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA’nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.

Ancak en büyük sorun Mars’a gitmek veya orada kalmak değil gezegenden ayrılmak. Zira Mars’tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor.

MAV’ın (Mars’a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.

mars için uzay gemisi roket

Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya’ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.


ERV, Mars yüzeyinden 250 ila 34 bin kilometre yukarıdaki elips biçimli “bir günlük yörüngede” park ederse, astronotlar kalkış aracında en fazla 43 saat geçirecekler. Ancak Rucker bu durumun Mars misyonunu planlayanlar tarafından henüz çözülmemiş bir konu olduğunu söylüyor.

Stephen Hawking ilk kez tarih verdi: Dünya’yı terk etmeliyiz!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.