MS Hastalığının göze etkileri neler?

Beyin, omurilik ve göz çevresindeki sinirlerde görülen ve uzun yıllar boyu devam eden bir hastalık olan Multiple Sclerosis (MS), özellikle gözler ve görme yetisinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor.

MS Hastalığının göze etkileri neler?

Hastalığın şiddetinde kişiden kişiye farklılıklar gözlemlenmesine rağmen, gözlerde oluşturduğu etkiler, günlük yaşamı etkileyecek boyutlara ulaşabiliyor.

Göz muayenelerinin MS hastalığının teşhisi için büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Ümit Aykan, “Gözlerde oluşan rahatsızlıklar, genelde MS hastalarında görülen ilk belirtiler olarak öne çıkıyor. Düzenli göz muayeneleri sayesinde bu rahatsızlığın erken teşhisi sayesinde, tedaviye erken başlayarak etkilerin kontrol altında tutulması ise çok büyük önem taşıyor” şeklinde konuşuyor.


MS hastalarında oluşan görme problemleri, rahatsızlığın anlaşılması konusunda büyük rol oynuyor. Belirtiler ise belirli dönemlerde ortaya çıkıp kaybolabiliyor. Prof. Dr. Ümit Aykan, bu belirtilerin dikkate alınması ve gerçekleştirilecek düzenli göz muayeneleri sayesinde hastalığın ilk aşamalarında teşhis edilmesinin önemine dikkat çekiyor.


göz muayenesi

Gözlerde MS hastalığı sebebiyle oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aykan, “MS hastalarında, gözler ile beyin arasındaki sinirlerde oluşan sorunlar sebebiyle, görme kaybı oluşması en sık görülen belirtilerden bir tanesi. Yapılan araştırmalar, MS hastalarının yarısından fazlasında acıya sebep olan ve görme yetisinin azalmasına yol açan bu belirtinin en az bir defa görüldüğünü ortaya koyuyor. Optik nevrit adı verilen bu durum, bulanık görme, renkleri soluk görme veya tek gözde kısa süreli körlük gibi belirtiler ile kendisini belli ediyor. Bu belirtilerin aynı anda iki gözde de görülmesi ender görülen bir durum ve bu durum 4 ile 12 hafta arasındaki süre boyunca devam edebiliyor.” diyor.


Çift görmenin de MS hastalarında sıklıkla rastlanan bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aykan, “Bu durum gözlerin hareketini kontrol eden kaslar arasındaki koordinasyonun kaybolması sebebiyle görülür. MS hastalarında bu problem beynin, göz kaslarını harekete geçiren sinirleri yöneten kısmında oluşur. Yorgunluk durumlarında ağrılar ve çift görme durumu şiddetlenir. Bu sebepten dolayı, MS hastalarının gün içinde gözlerini dinlendirmeleri de ağrıların azalmasında büyük rol oynuyor. Göz sağlığının korunmasının yanı sıra, MS hastalığının teşhisi ve hastaların doğru tedavilere zamanlı bir şekilde yönlendirilmesi adına, ileri teknolojilerin kullanıldığı ve uzman hekimleri bünyesinde barındıran hastanelerde yapılacak düzenli muayeneler çok büyük önem taşıyor.” uyarısında bulunuyor.

Multipl Skleroz (‘MS’) hastalığı nedir? Kimlerde daha fazla görülür?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.