Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayının dinimizdeki önemi nedir? İftarda ve sahurda neler yenilmelidir? Hangi besinlerden uzak durulmalı?

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayının dinimizde çok büyük bir önemi vardır. Çünkü kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim bu ayda inmiştir. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bu ay içerisinde bulunmaktadır. Ramazan ayı dinimizde o kadar önemlidir ki bu ayda yapılan ibadetler çok daha fazla sevap kazanılmasını sağlar.

İftar ve sahur hafif yiyeceklerle geçiştirilmeli

Ramazan ayına başladığımız şu günlerde beslenmemize de son derece önem vermeliyiz. Yaklaşık 17 saat süreyle herhangi bir şey yiyip içemediğimizi düşündüğümüzde, hem iftarda hem de sahurda yediğimiz besinlerin önemi artıyor.


17 saatlik yemek arasından sonra, iftar yemeği yenilirken mümkün olduğunca ağır şeylerden uzak durarak hafif bir başlangıç yapmak gerekiyor. Hafif başlangıçlar denilince akla ilk olarak kahvaltılık ürünler ile çorba geliyor. Bunlardan sonra da iftar yemeği ne kadar hafif yenilirse insanların yaşam kalitesi o kadar artıyor.

Sahur vaktinin de iftardan 6-7 saat sonra olduğunu düşündüğümüzde iftarda az yemek yemenin önemi ortaya çıkıyor. Zira 17 saatlik yemek yememenin vermiş olduğu açlık ile iftar yapılırsa insanlar sahurda yemek yiyemeyecek vaziyete geliyor. Sahurda da iftardakine benzer hafif yemekler yenilmeli.


Burada seçilecek besinler insanları tok tutacak şekilde olmalıdır. Örneğin süt ve süt ürünleri ile yumurta insanları tok tutarken etli yemekler ile etli şarküteri ürünleri insanların su ihtiyacını fazlasıyla ortaya çıkarıyor.

Nerede eski Ramazanlar?

Beslenme açısından Ramazan ayı

Büyüklerimizden zaman zaman bayramlarda ve ramazanda en çok duyduğumuz cümlelerden birisidir. Gerçekten de geriye dönüp bakıldığında bayramlar ve Ramazanlar eskiye göre çok değişik şekilde yaşanıyor. Eski bayramların ve Ramazanların tadı bulunmuyor. Özellikle Ramazan ayının yaz mevsimine gelmeye başladığı şu yıllarda oruç yutanların sayısı azalmaya başladı. Bu durum da insanların bir araya gelip iftar sofralarına oturmasının yolunu kapattı. Ancak ne olursa olsun İstanbul’un bazı yerlerinde Ramazan geleneği hala sürüyor. Eminönü ve Sultanahmet sanki bu durumdan hiç nasibini almamış gibi görünüyor. İnsanlar eski İstanbul tadında yaşamak için Eminönü ve Sultanahmet’e akın ediyorlar.


Ramazan ayının ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı olmasını diliyor, Ramazan Bayramını büyük bir coşkuyla karşılamak için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Ramazanda diyabet hastaları neler yapmalı?