CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Rıfat Ilgaz’ın adının Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’ndan kaldırılmak istenmesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a soru önergesi verdi.
Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, önergesinde şunları söyledi:
“Rıfat Ilgaz’ın doğduğu yer olan Kastamonu’daki Meslek Yüksek Okulu’na 2007 yılında yani AKP hükumeti döneminde Rıfat Ilgaz’ın adı verildi. Bundan tam 10 yıl sonra ise Kastamonu Üniversitesi Senatosu, “Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu”nun adını “Cide Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirme kararı aldı. Rıfat Ilgaz adının kaldırılıp kaldırılmamasında YÖK’ün vereceği kararın belirleyici olacağı öğrenildi. Zamanın ruhuna uygun bir anlayışla Madımak’ın acısıyla bu dünyadan göçen Rıfat Ilgaz adının iktidara yaranmak için muktedirin tırpanına takılmasına “hayırlı olsun!” diyecekler vardır elbet.” İfadelerini kullandı.
Zeynep Altıok, önergesinde Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
- Sadece ülke içinde değil, tüm dünyada saygın bir yazar ve şair olarak bilinen, ‘Halime Kaptan’ adlı eseri Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eseri içinde olan Rıfat Ilgaz’ın adının hem de doğduğu yerdeki bir okuldan kaldırılmak istenmesinin gerekçesi nedir?
- Bahsi geçen okula 2007’de sizin iktidarınız tarafından Rıfat Ilgaz’ın adı konulurken 10 yıl sonra ne değişti de Rıfat Ilgaz adı kaldırılmak isteniyor?
- Rıfat Ilgaz adının kaldırılması talimatı ya da isteği kim ya da kimlerden gelmiştir?
- Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’ndan Rıfat Ilgaz’ın adının kaldırılması talebi ve işlemlerini geri çevirmeyi düşünüyor musunuz?
Zeynep Altıok’un basın açıklamasının tamamı:
“Tek suçumuz hür insanlar gibi konuşmak. Kitaplar suç ortağımız…”
Bu dizeler hayatı sorgu, baskı, gözaltı, sansür, tutuklama, işkence döngüsünde geçen şair ve yazar Rıfat Ilgaz’ın ‘Dört Mevsim’ şiirine ait. Ilgaz, yaşamı boyunca bütün ‘mevsimlerini’ işte bu şartlar altında aydın bir bilinçle geçiren, hiç yaprak dökmeyen ve binlerce yıl daha yaşayacak bir ‘Zeytin ağacıdır’.
Büyük yazar ve şair Demokrat İzmir, Akbaba, Vatan, Yeni Gün, Yeni Ulus gibi yayın organlarında ve birçok edebiyat dergisinde yazılar yazdı. Hala okunan ve okunacak olan çok kıymetli şiir ve edebiyat kitapları yazdı, roman ve öyküleriyle büyüyen ve çocuk kalan insanların aklına ve kalbine kazındı.
Madımak Katliamı sonrası “İnsanlık tarihinde böyle bir şey olmadı, Firavunlar Piramitlere saldırdı ve bunun gibi birçok olay oldu ama bu başka aydın insanları bir kütüphane dolusu kitap gibi yaktılar” diyen ve 5 gün sonrasında da kahrından can veren bir aydındır Rıfat Ilgaz.
“Kasnağından fırlayan kayışa
Kaptırdın mı kolunu alişim!
Daha dün öğle paydosundan önce
Zileli’nin gitti ayakları.
Yazıldı onun da raporu:
“ihmalden!”
Gidenler gitti alişim,
Boş kaldı ceketin sağ kolu…”
Ilgaz’ın şiirleri, toplumsal belleğin ve halkın en önemli sorunlarının da ifadesidir aynı zamanda. ‘Alişim’ şiirinde Ilgaz, son yıllarda artan işçi yaralanmaları ve iş cinayetlerine yarım asır önce değinmiş, tarafını her zaman olduğu gibi vahşi sermayeden yana değil, haklı bulduğu halkından yana koymuştur.
1928 yılında, Kastamonu Öğretmen Okulunda 17 yaşında bir öğrenciyken, unutulmaz Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin huzurunda okuduğu ‘Sazını Çalana’ şiiriyle herkesi duygulandıran, daha o zamanlardan bile aydın ışığıyla toplumu aydınlatan biri Rıfat Ilgaz.
Cide’yi, Kastamonu’yu, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan büyük şair ve edebiyatçıdır.
“Öğretmenliğimi, sanatımı, edebiyatımı Kastamonu’da kazındım. Öyleyse, Kastamonu’yu simgeleyen soyadı bulmak zorundayım.” diyerek, Ilgaz soyadını alacak kadar özünden, doğasından, toprağından, kökünden, anlamından ve ışığından kopmayan bir halk çocuğudur.
1991 yılında yazdığı ‘Son Şiirim’ adlı eserinde:
“Elim birine değsin,
Isıtayım üşüdüyse;
Boşa gitmesin son sıcaklığım!”
Diyecek kadar, toplumu, ezilenleri, kimsesizleri, halkı düşünen ve hep kendinden, aydınlığından veren bir aydındır Rıfat Ilgaz…
Ilgaz’ın doğduğu yer olan Kastamonu’daki Meslek Yüksek Okulu’na 2007 yılında yani AKP hükümeti döneminde Rıfat Ilgaz’ın adı verildi. Bundan tam 10 yıl sonra ise Kastamonu Üniversitesi Senatosu; “Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksek Okulu”nun adını “Cide Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirme kararı aldı. Rıfat Ilgaz adının bir üniversiteye verilmesi Ilgaz’ın değil, olsa olsa o üniversitenin kazancıdır!”