Kalbe iyi gelen yemekler pişirmek için en sağlıklı yağlar

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar yağların tamamen sağlıksız olduğu düşüncesini yerle bir etti. Rotamız, kalp için sağlıklı yağlarda! Peki en sağlıklı yağlar hangileri?

en sağlıklı yağlar hangileri

Özellikle sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun yağlara da ihtiyacı var. Bu durumda en sağlıklı yağlar hangileri diye merak etmeye başlayabilirsiniz.

Yağlar birçok farklı kaynaklardan elde edilirler. Hayvansal kaynaklı tereyağı ile mısır, ayçiçeği, zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı yağlar günümüzde en çok tüketilen yağlardandır. Burada önemli olan nokta ise hangi yağların faydalı, hangilerinin de zararlı olduğunu bilmekten geçiyor.


Yağlar, içerdikleri yağ asitlerine göre gruplandırılır.

Tekli doymamış veya çoklu doymamış yağ asitleri ile doymuş yağ ve trans yağ asitleri birbirlerinden farklı özellikler taşır. Bu yağ asitleri pişme esnasında sağlığımızı etkileyecek biçimde değişim geçiren özel kimyasal formlar içerirler. Tüm yağlar doymuş ve doymamış yağları içeriğinde barındırır. Ancak yağın çoğunu oluşturan yağ asidi türüne göre sınıflandırılırlar. Örnek vermek gerekirse, tereyağı çoğunlukla doymuş yağ asitleri içerdiği için doymuş yağ olarak kabul edilirler.

Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Et ürünleri, tereyağı, kuyruk yağı, süt ve süt ürünleri en çok tüketilen doymuş yağlardır. Doymuş yağları gereğinden fazla miktarlarda içeren bir beslenme alışkanlığı, yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlığı riski meydana getirir. Bu nedenle doymuş yağların tüketimini sınırlandırmak en iyisidir.

ayçiçek yağı

Kalp için en sağlıklı yağlar hangileri?

Mısırözü, ayçiçeği yağı, kanola yağı, ceviz yağı, keten tohumu ve balık çoklu doymamış yağ asitlerini yoğun olarak içerirler. Çoklu doymamış yağlar buzdolabına konulsa dahi her zaman sıvı halde bulunur. Çoklu doymamış yağlar, doymuş yağ yerine kullanıldığında kan kolesterol düzeylerini iyileştirmekte ve böylece kalp rahatsızlığı riskini azaltmaktadır.

“Omega-6” ve “Omega-3”, çoklu doymamış yağların karakteristik tiplerini tanımlamak için kullanılan diğer terimlerdir. Hem omega-6 hem de omega-3 yağları sağlık açısından çok önemli olmasına rağmen, omega-3’lerin kalp sağlığına ekstra faydaları vardır. Alzheimer ve birçok kanser türünün kökeninde kronik enflamasyon bulunur.

somon balığı
Somon balığı hem omega-3 yağ asitleri, hem de kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olan niasin ve B12 vitamini bakımından zengindir.

Omega 3, hastalık yapıcı ve yaşlandırıcı etkiye sebep olan enflamasyonlara karşı antienflamatuvar etki göstererek bizi korumaktadır.


Zeytinyağı, fıstık yağı, avokado ve badem yağı tekli doymamış yağlardır. Oda sıcaklığında sıvı haldeyken buzdolabında yarı katı veya bulanık bir hal alırlar. Tekli doymamış yağlar, doymuş yağların yerine konulduklarında kan kolesterol düzeylerini iyileştirmekte ve böylece kalp rahatsızlığı riskini azaltmaktadır. Kısacası, kalp rahatsızlığı riskinizi en aza indirgemek için, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar tercih etmelisiniz.

Zeytinyağı, ne tür yemekler için ve nasıl kullanılmalı?
Zeytinyağı, ne tür yemekler için ve nasıl kullanılmalı?

Sağlıklı pişirme için yemeklik yağ tavsiyeleri

Sızma zeytinyağı tekli doymamış yağ kaynağı olmanın yanı sıra, kalp sağlığına faydalı antioksidanlardan zengindir. Zeytinyağının zengin lezzetinden faydalanmak için onları sebze yemeklerini pişirirken, salata sosu yaparken ve sebzeleri sotelerken kullanın.

Üzüm çekirdeği yağları genellikle hafif ve tatlı bir aromaya sahiptir. Yüksek ısıda pişirme işlemleri için oldukça ideal bir seçimdir. Soteleme, kavurma ve salata sosu yapımında bu çok amaçlı üzüm çekirdeği yağını kullanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği yağı, neredeyse ¾ oranında çoklu doymamış yağ asitlerini içerdiği için sağlığa oldukça faydalıdır.

Yer fıstığı yağı yüksek dumanlama noktasına sahip yağlardandır ve yüksek ısıda pişirme için uygundurlar. Yaklaşık yarısı tekli doymamış yağ asitleri içeren bu yağ aynı zamanda çoklu doymamış yağ asitlerinden de zengindir. Kalp sağlığını koruyan fitosterolleri içerirler. Ayrıca kolesterol ve kansere karşı koruyucu özellikleriyle sağlığa büyük katkısı vardır. Kavurma ve soteleme için uygundurlar.

kanola yağı
Kanola yağı zararlı mı?

Kanola yağının zararları olabilir!

Kanola yağının nötr aroması ve yüksek dumanlama noktası bu yağı, pişirme ve soteleme için mükemmel bir seçenek haline getirir. Çoğu kanola yağı yüksek oranda rafine edilir; bu yüzden zeytinyağında bulunan birçok antioksidan koruyucuyu içermez. Fakat doymuş yağı en az oranlarda içeren yağlar arasındadırlar. Son derece çok yönlü kullanıma sahip olan kanola yağı sote, kavurma, fırında pişirme ve salata sosları yapmak için kullanılabilir. Fakat kanola yağının kullanımı yan etkilerinden dolayı tehlikeli de olabilmektedir, bu yüzden oldukça az miktarlarda kullanmanız sağlığınız için en iyisi olacaktır.

Susam yağı ne için kullanılır?
Susam yağı ne için kullanılır?

Susam yağı


Özellikle Asya usulü yemekleri pişirmede çok önemli olan susam yağı, cevizimsi ve zengin aromalı bir tada sahiptir. Doymamış yağ asitlerinden zengin olmalarının yanı sıra tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini hemen hemen aynı oranlarda içerirler. Her ne kadar sağlığınız için kızartma ile pişirme yöntemi önerilmese de susam yağını kızartma için kullanılabilecek en sağlıklı yağlar arasında sayabiliriz. Sebzeleri fırınlarken ya da salata sosu yaparken de bu yağı kullanabilirsiniz.

Kolesterol seviyesini dengeleyen 10 besin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.