TEV’in 50. yılında TEVİTÖL Kültür ve Sanat Merkezi açıldı

Başarılı ve maddi imkanı kısıtlı gençlere eğitim desteği veren Türk Eğitim Vakfı (TEV) eğitime destek yolculuğundaki 50. yılında kültür ve sanata yeni bir yatırım yaptı.

TEV'in 50. yılında TEVİTÖL Kültür ve Sanat Merkezi açıldı

Üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) TEV Nevin-Mehmet Bilginer Kültür ve Sanat Merkezi açılışı yapıldı.

TEVİTÖL Güher & Süher Pekinel Müzik Bölümü öğrencilerinin verdikleri mini konserle faaliyetlerine başlayan Kültür ve Sanat Merkezi, 5 bin metrekare kapalı alana ve 500 kişi kapasiteli oditoryuma sahip.


Merkezde 300 m2 alanda fuaye, 9 adet müzik etüt odası, 1 adet solfej odası ve 2 adet yönetici odası bulunuyor. Sanat merkezinde aynı zamanda TEV bağışçısı piyanist sanatçı Ferdi Özbeğen’in TEVİTÖL’e bağışta bulunduğu beyaz piyanosu da bulunuyor.

Türk Eğitim Vakfı

Türk Eğitim Vakfı

Vizyoner iş insanı merhum Vehbi Koç önderliğinde 205 hayırsever tarafından başarılı ve maddi olanakları kısıtlı gençleri desteklemek amacıyla 1967’de kurulan Türk Eğitim Vakfı 50. kuruluş yıldönümünde, üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü TEVİTÖL’de yeni kültür ve sanat merkezi projesini hayata geçirdi.

Merhum Nevin-Mehmet Bilginer adına yapımı gerçekleştirilen TEV Nevin-Mehmet Bilginer Kültür ve Sanat Merkezi, TEVİTÖL’ün Gebze’deki kampüsünde TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili-TEVİTÖL Kurucu Temsilcisi Adnan A. İğnebekçili’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle açıldı.

Güher & Süher Pekinel konseri

Güher & Süher Pekinel

Törene Nevin Bilginer’in kardeşi ve kendisi de TEV bağışçısı olan Ergun Melin ve eşi, geçmiş dönemlerde TEVİTÖL genel müdürlüğü yapmış Binnaz Melin de katıldı. Törende uluslararası üne sahip piyano sanatçıları Güher & Süher Pekinel önderliğinde TEVİTÖL öğrencileri mini bir konser verdi.

5 bin metrekare kapalı alana sahip bulunan merkezde 300 m2 alanda fuaye, 500 kişi kapasiteli oditoryum, 9 adet müzik etüt odası, 1 adet solfej odası ve 2 adet yönetici odası bulunuyor. TEV bağışçısı piyanist sanatçı Ferdi Özbeğen’in beyaz piyanosu da yeni açılan merkezde yer alıyor.

Rona Yırcalı: “Bu merkez; kültür ve sanatın öğrencilerimizin faaliyetleriyle hayat bulacağı, onların hayal dünyalarına açılacak yeni bir kapı olacaktır”

TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı,

Rona Yırcalı

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki gelişmenin mimarının Atatürkçü çağdaşlaşma ve onun ölümsüz lideri Mustafa Kemal Atatürk olduğunun inkar edilemeyeceğini belirterek

“Atatürk’ün ‘Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür’ sözünü bir öğreti bilerek tüm çabamızda gençlerimize verdiğimiz eğitim desteğini işlevsel kılmak istiyoruz.

Sanat geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de yaratıcılığı ifade etmede en köklü araç ve gençlere yol gösteren en güçlü kılavuz olacaktır. Nevin–Mehmet Bilginer Kültür Sanat Merkezi; kültür ve sanatın öğrencilerimizin faaliyetleriyle hayat bulacağı, onların hayal dünyalarına açılacak yeni bir kapı olacaktır.


Aydınlanmak için sanatın ışığına destek duyduğumuz bugünlerde iyiye, güzele, doğruya inançla, coşkuyla, sabırla yanan bir meşale olacaktır” dedi.

Adnan İğnebekçili: “TEVİTÖL bugünlere hep kendini aşarak geldi. Sonsuza dek de bu felsefeyle yaşayacak”

TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili-TEVİTÖL Kurucu Temsilcisi Adnan A. İğnebekçili ise “Akademik mükemmeliyetçiliği ararken çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmeleri için de azami güç sarf ediyoruz. Onların bilim, sanat, resim, tiyatro gibi alanlarda da yeteneklerini keşfetmeleri için fırsat yaratıyoruz.

2006 yılından bu yana TEVİTÖL gençlerinin ışığı, ruhu ve yeteneğini adeta bir maden gibi işleyen Sn. Güher ve Süher Pekinel, Müzik Bölümü Yöneticimiz Sn. Soley Akalın, Tiyatro-Drama çalışmalarına destek veren mezun bursiyerimiz Merve Taşkan; resim, heykel, seramik alanlarında donanımlı atölye çalışmalarıyla görsel sanatlar çalışmalarına özgün ve estetik bir ruh katan tüm değerli eğitimcilerimize teşekkür ediyorum.

TEVİTÖL bugünlere bireyi, özgürlüğü, düşünmeyi, sorgulamayı, yaratmayı ve üretmeyi temele yerleştiren bir zihniyetle, hep kendini aşarak geldi. Sonsuza dek de bu felsefeyle yaşayacak” dedi.

Mehmet Bilginer (1919-2007)–Nevin Bilginer (1932-2015) hakkında:

Bulgaristan, Filibe doğumlu Mehmet Bilginer, 1940’lı yılların başında Türkiye’ye göç etti. Zorlu geçen gençlik yıllarında iş hayatına atıldı. Önce taşınabilir sinema makinelerinin, konulu ve eğitim filmlerinin dağıtımını yapan Darfilm firmasını kurdu.

Dönemin güç koşullarında gecesini gündüzüne katarak bütün Türkiye’yi dolaştı. Daha sonra fotoğraf malzemesi alanına girdi, 1985 yılında Polaroid ürünlerinin Türkiye temsilcisi oldu. 1970’li yıllarda iletişim alanına sanayici olarak girdi; Türk Telefon ve Türk Telekom firmalarını kurdu. Yugoslav Iskra firması işbirliği ile telefon santralları üretti, yüzlerce aileye iş olanağı sağladı.

Nevin Bilginer, eşinin çalışmalarında başta gelen destekçisi oldu. Üretim tesislerinin olduğu Bağcılar’da yaptırdıkları 3.000 öğrencilik, 8 yıllık İlköğretim okulu eğitim alanındaki ilk bağışlarıdır. Nevin Bilginer, eşinin vefatından sonra, önce TEVİTÖL KIZ ÖĞRENCİ YATAKHANESİ, sonra da TEVİTÖL NEVİN – MEHMET BİLGİNER KÜLTÜR SANAT MERKEZİ yapımı için bağışta bulundu; ne yazık ki merkezin açılışını göremedi.

TEV (Türk Eğitim Vakfı) hakkında:

Öğrenci yurdu ve eğitim merkezleri açan, eğitim ve öğretim alanında çeşitli projeleri hayata geçirerek milli eğitime katkıda bulunan, Türkiye’nin en köklü vakıflarından TEV, bugüne kadar yurt içinde 230.628, yurt dışında 1.736 eğitim bursu sağladı.

Eğitime katkılarını 27 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen TEV; 17 İlköğretim Okulu, 3 Anadolu Lisesi, 3 Yurt Binası, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi, 1 Çok Amaçlı Toplum Merkezi ile 1 Çocuk Kütüphanesi’ni Türk Milli Eğitimi’nin hizmetine sundu.


Ayrıca 2001 yılında üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Türkiye’deki tek okul olan TEVİTÖL’ü (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi) devralarak eğitime devam etmesini sağladı.

TEV’den 50.Yıl Umut Gala Yemeği


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.