Turizm cenneti Antalya’nın az bilinen lezzetleri

Güneşin yüzünü göstermesiyle ismini daha sık duymaya başladığımız Antalya’nın elbette sadece denizi ve yaz turizmi yok. Antalya, adını çok da duymadığımız birçok yerel lezzete de sahip bir şehir. Antalyalı olmayanların pek fazla bilmediği, yerlilerinin ise öve öve bitiremediği bu lezzetlere birlikte göz atalım…

antalya yöresel yemekler lezzet mezeler

Bağaça

bağaça antalya yemek tatlı

Tahin, Antalya’da kabak tatlısından piyaza pek çok yiyeceğe koyulan bir üründür ve bağaça da üzeri susamlı ve fıstıklı tahinli bir çörek çeşididir. Tuğladan yapılmış fırınlar içersinde pişirilir.  Uzun süre tok tutmasıyla ünlüdür ve oldukça lezzetlidir. Günümüzde tatlıların çeşitlenmesi sonucu populeritesini kaybetmiştir fakat geleneksel bir Antalya tatlısı olduğundan turistlerin hala ilgisini çekmektedir.

Tahinli Piyaz

tahinli piyaz antalya kemer şişçi mehmet

Daha önce gördüğünüz veya tattığınız tüm piyazlardan farklıdır Antalya piyazı. Taratorlu piyaz olarak da bilinir ve genelde köftenin yanında tercih edilir. Antalya dışında bir Antalyalı piyaz yerse kesinlikle beğenmez çünkü yıllarca alıştığı gibi değildir, ona kuru ve tatsız gelir diğer sade piyazlar. Tahin seven biriyseniz, bu piyazı tattıktan sonra diğer piyazlar size de tatsız tuzsuz gelecektir.


Tirmis

tirmis buzlu nohut antalya

Tirmis, buzlu badem misali genelde seyyar olarak satılan ve nohutgillerden olan, pek fazla tadı olmayan ıslak bir çerez türüdür. Okul çıkışlarında veya ara sokaklarda “tirmiiiis” diye bağıran sokak satıcılarına sık sık rastlayabilirsiniz. Çekirdek çitlerken durmak nasıl zorsa, tirmiste de durum öyledir. Alışkanlık yapabilir fakat fazla yememek lazımdır çünkü çok fazla yenilen tirmisin ishal yaptığı söylenir.


Yanık Dondurma

yanık dondurma değil, kızarmış dondurma

“O yanık dondurma değil, kızarmış dondurma” dediğinizi duyar gibiyim fakat yanık dondurma ve kızarmış dondurma farklı şeylerdir. Yanık dondurmada, yaparken sütünün yanması sonucu yanık tadı oluşur. Sade ve çikolatalı seçenekleri vardır ve genellikle keçi sütünden yapılır. Yanık dondurmayı seven çok sever, sevmeyen hiç sevmez. Yolunuz Antalya’ya düşerse siz de tadına bakın ve tarafınızı seçin.

Hibeş

hibeş antalya yöresel yemekler lezzetler


Tahinli bir mezedir ve Antalya’ya özgüdür. Tahinin limon suyu ile koyulaştırılarak hazırlanır, içinde sarımsak da vardır ama isteğe göre sarımsaksız da yapılabilir. Eğer bir akşam Antalyada bir şeyler içmek isterseniz, meze olarak hibeş getirmelerini isteyebilirsiniz. Böylece daha önce muhtemelen tatmadığınız farklı bir lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Turşunun faydaları nelerdir? Ev yapımı turşu tarifi


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.