Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ünlü giyim firmalarının avukatlarının polis eşliğinde yaptığı sahte marka denetimi sırasında olaylar çıktı.
Çok sayıda esnaf kepenk kapatıp yürüyüş yapmak isterken, avukatlar bir AVM’ye sığındı. 2 kişinin darp edildiği olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, mahkemeden karar alan ünlü markaların avukatları, Kuşadası’nın turistik çarşılarındaki sahte markalı imitasyon ürün satan iş yerlerinde denetim yapmak için polis ve icra memurlarıyla birlikte çalışma başlattı. Özellikle Kaleiçi, Barbaros Bulvarı ve Kervansaray etrafında yoğunlaşan denetimlerde mahkeme kararları doğrultusunda bazı iş yerleri mühürlenmek istendi. Bu sırada olaylar çıktı. Avukatlara tepki gösteren ve tartışan esnaf kepenk kapatıp yürüyüş yapmak istedi. Çıkan olaylarda ünlü firmaların avukatları, Kahramanlar Caddesi üzerindeki bir AVM’ye sığındı. Kalabalık esnafın da avukatların arkasından AVM’ye girmek istemesi üzerine polisle esnaf arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmada 2 kişi darp edilirken, bölgeye çok sayıda polis ekibi gönderildi. Olaylarda 3 kişi polis tarafından gözaltına alındı.
Kuşadası çarşılarında esnafın büyük bölümünün kepenk kapatmasına yol açan olayların büyümesi üzerine bölgeye giden Kuşadası Emniyet Müdürü Özgür Batçıoğlu, esnafı sakinleştirip, olayları yatıştırmak için büyük çaba sarf etti. Esnafla toplantı yapan ve ortada bir mahkeme kararı bulunduğunu kaydeden Emniyet Müdürü Batçıoğlu, esnafın haklarını korumak için görüşmeler yapacağı sözü verdi. Emniyet Müdürü Batçıoğlu’nun konuşmalarından ikna olan esnafın sakinleşmesi üzerine olaylar yatıştı. (İHA)
Türkiye’de sahte ve kaçak ürün ticareti 17 milyar dolar
Türkiye’de sahte ve kaçak ürün piyasasının büyüklüğü 17,2 milyar dolara ulaştı. Fikri mülkiyet haklarını ağır şekilde ihlal eden kaçak ürün ticareti arttıkça, Türkiye’nin yabancı yatırım cazibesi azalıyor, Türk ekonomisi yara alıyor. Başta Antalya, Marmaris, Fethiye, Kuşadası gibi turizm kentlerinde sahte ürünler turistlere fahiş fiyatlardan satılarak aldatmaca yapılıyor.
Sınai Mülkiyet Kanunu
Taklit ürün üretilip satılmasına hapis ve adli para cezası getiren Sınai Mülkiyet Tasarısı Aralık 2016’da Meclis’te kabul edilmişti. Buna göre marka koruması olan ürünleri üreten ve satanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kimlere ceza verilecek?
- Taklit mal üreten ya da hizmet sunan,
- Taklit malı satan, ithal ya da ihraç eden,
- Ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden ya da depolayanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
- Marka koruması olduğunu belirten işareti mal ya da ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıranlara da yine bir yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar da adli para cezası verilecek.
- Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans ya da rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunanlara da 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar da adli para cezası öngörülüyor.
Markanın tescilli olması gerekiyor
Ancak bu suçlardan dolayı ceza verilebilmesi için markanın Tükiye’de tescilli olması şartı aranacak. Ayrıca bu suçların soruşturulması ve kovuşturulması da şikayete bağlı olacak. Taklit malı satanlar, bu malları nereden sağladıklarını bildirip, taklit malı üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilen mallara el konulmasını sağlamaları halinde ceza almayacaklar.