Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken 5 nokta

Üniversite sınavı maratonun son aşaması olan tercih dönemi LYS sonuçlarının açıklanmasıyla başladı. Adaylar gelecekleri için bölüm ve üniversite tercihlerini 18 – 26 Temmuz arası yapacak.

Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gereken 5 nokta

24 tercih hakkı olan adaylar, tercih listesini neye göre oluşturmalı?

1- Tercih yaparken mutlaka sıralamanızı dikkate alın.

Sonuç karnesinde Yerleştirme Puanı ve Başarı Sıralaması kısmında hem puanlar hem de başarı sıralamanız yazar. Puanlar her sene birinci ya da birincilerin yaptığı netlere göre değişkenlik gösterirken başarı sırası sizin kaçıncı olduğunuzu gösterir. Örneğin bu sene 485 puan alan bir adayın başarı sırası 5500 iken bir önceki yıl 485 puan alan adayın sıralaması 5000 idi.

2- Tercih sıralamanızı en çok istediğiniz bölüm ve üniversiteden başlayarak sıralayın.

Tercih listenizi en yüksekten en düşüğe doğru değil, okumayı en çok istediğiniz bölüm ve üniversiteye göre oluşturun. Diyelim ki sıralamanız 17 bin siz en çok 20 binde yer alan bölümü okumayı istiyorsunuz, ilk sıraya yazdınız altına da 16 binde yer alan diğer bölümü yazdınız. Bu ölü tercih değildir. Her iki bölüme girme ihtimali de vardır. Şöyle ki sistem sizin sıralamanıza gelince tercih listenizi baştan tarayarak boş kontenjan olan bölüme sizi yerleştiriyor. Yani size gelene kadar 20 binde yer alan bölüm dolduysa oraya yerleşme ihtimaliniz yokken 16 binde yer alan bölümde boş kontenjan olduğu takdirde yerleşebiliyorsunuz.


Adaylara üniversite reklamı yapmak için değil de sadece doğru tercih yapmaları için 17 Temmuz saat 16:00’da hafta içi her gün TRT Diyanet’te Fatih Aytaç hocanın özel programı başlıyor. Hayallerini ve mutluluğunu şansa bırakmayan istemeyen öğrenciler ve velileri tüm sorularınıza canlı yayında alanında uzman konuklar tarafından cevap bulabileceksiniz.


3- Okumak istediğiniz bölümün, üniversitenin olanaklarını iyice araştırın

Eğitimi, kampüsü, sosyal olanakları, akademik kadrosu gibi 21. yüzyıl gereklerine ayak uyduran, kendini geliştiren bir okulda okumak ufkunuzu açar. Staj, öğrenci değişim programları, kütüphane ve veri tabanı, öğrenci kulüpleri gibi ders dışı ulaşabileceğiniz alanlar kendinizi geliştirmenize yardımcı olur.

4- ÖSYM’nin kılavuzunu mutlaka okuyun, inceleyin.

ÖSYM her yıl üniversitelerden aldığı verilerle son yerleşenlere ait bilgilerin olduğu kılavuzu günceller. Tercih listenizin taslak halini oluştururken mutlaka kılavuzu tek tek inceleyin. Özel şartları dikkatle okuyun. Ayrıca YÖK Lisans Atlas’ta son 3 senenin verilerine ulaşabilirsiniz.

 5- “İleride hangi mesleği yaparsam mutlu olurum” sorusunu kendinize sorun.


Ortalama yaşam süremizin 70 yaş olduğunu düşünürsek hayatınızın ilk çeyreğini bitirdiniz bile. Bundan sonraki seçimleriniz son 3 çeyrekteki hayatınızı oluşturacak. Nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz, ilgi alanlarınız neler, çalışmaktan keyif alacağınız ortam nasıl gibi sorularla kendinizi dinleyin. Sizi gülümseten ana odaklanıp hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için bu süreçte iyice araştırın ve doğru tercih yapın.

‘Üniversite tercihinizi yaparken nelere dikkat etmelisiniz?’


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.