Son yılların en popüler teknolojilerinden biri olan 3D yazıcı teknolojisi nedir? 3 boyutlu yazıcılar ile neler yapılabilir?
Teknolojinin gelişmsiyle beraber insanlar kişisel matbaalarını ev ve iş yerlerine taşımış oldular. Çok uygun fiyatlara alınan lazer yazıcılarla istediğiniz dökümanın çıktısını alıp arşivleyebiliyor veya başka birine gönderebiliyorsunuz.
Aynı şekilde özellikle prototip (ilkörnek) geliştiren kişiler, ister bir makinenin parçası, ister o makineyi muhafaza edecek bir kutu isterse de daha karmaşık bir parça olsun bunu evlerinde ve işyerlerinde üretme imkanına kavuştular. Önceki yıllarda böyle bir ihtiyacınız için önce o parçanın modelini çıkartmanız ardından bunu bir kalıba dönüştürtmeniz sonrasında da o kalıbı kullanarak dökümünü sağlamanız gerekiyordu. Bunların hepsi ayrı ayrı uzmanlık gerektiren pahalı işlemlerdi.
3D yazıcı nedir?
Günümüzde 3D yazıcılar ile adı geçen işlem basamaklarını uygulamadan çok hızlı bir şekilde ve uygun maliyetlerle bu işler gerçekleştirmek mümkün.
Son yılların en popüler teknolojilerinden biri de 3D yazıcı teknolojisi. Maker hareketinin ülkemizde yaygınlaşmasıyla 3D yazıcıların da popülerliği arttı ve son kullanıcının eline ulaşacak hale geldi. Hatta kendi 3D yazıcısını kendi yapan insanlarla karşılaşmak münkün. 3D yazıcılar ile bilgisayarınızda oluşturduğunuz ya da İnternet’ten hazır indirdiğiniz bütün 3 boyutlu objelerin çıktısını almak mümkün. Tabi 3d yazıcının büyüklüğüne göre alacağınız çıktının boyutu değişiyor.
3D yazıcı almaya karar verenlerin aslında ilk düşünmeleri ihtiyaçlarnın ne olduğudur. Eğer çok fazla çıktı almıyacaksanız çok büyük maliyetler harcamanıza gerek yok. İşinizi görecek bir çözümü tercih etmelisiniz.
3D yazıcılar genelde filament denen tabi veya plastik tabanlı bir hammadde kullanıyor. 3D yazıcı alırken kullandığı filament tipine dikkat edilmeli. Çoğu kullanıcı PLA denen filament hammadesini kulanıyorlar.
3D yazıcıların boyutları kadar baskı hızları da çok önemli. Çok yüksek hızda baskı yapmak istediğinizde bu sefer baskı kalitesinden ödün verir ve istenmeyen çıktılar elde edersiniz. Kaliteli baskıyı hızlı br şekilde gerçekleştiren 3D yazıcılar tercih edilmeli.
3D yazıcılar için dikkat edilmesi gerek özelliklerden biri de veri giriş yöntemidir. Kimi 3D yazıcılara SD kart ile veri aktarılırken kimileri de Wifi özelliği taşımaktadır. Yine bazı 3D yazıcılar mobil cihazlar tarafından kontrol edilebiliyor.
Aslında makerlık iddianız var ise kendi 3D yazıcınızı yapmanız çok kolay. Bunun için İnternet’te bir çok video ve döküman bulabilirsiniz.