CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ten şok iddia: Avrupa Birliği böcek ilacı ile yetiştirilen sebze ve meyvelerin ithalatını yasaklayınca, ihraç edilemeyen ürünler Türkiye’de satışa sunuldu.
Gök, TBMM’ye verdiği soru önergesinde, bu ürünlerin neden imha edilmediğini sordu. Gök, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergenin gerekçesinde, AB’nin 2015 yılında klorpirifos içeren ürünlerin ithalatını yasakladığı hatırlatıldı.
Bu ilacın tarımsal ürünlerin üretiminde böcekleri öldürmek için kullanılan bir zehir olduğu vurgulanan önergede, “2016 yılından beri bu zehiri içeren ve ihraç edilemeyen ürünler iç pazarda satışa sunulmuştur. İmha edilmesi gereken gıdaların vatandaşlarımıza satışı anne karnındaki bebekleri dahi zehirlemektedir” denildi.
Gök “AB’nin kabul etmediği tarımsal ürünler neden imha edilmemiştir? Pestisit içeren ürünlerin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar toplanması kararı alınmasına ve zehirin üretiminin yasaklanmasına rağmen 2017 Ağustos ayında halen tarım ürünlerinde bu maddeye rastlanmasının sebepleri nelerdir? Tarım ürünleri ihracatında düşüşe sebep olan bu durumla ilgili alınacak önlemler nelerdir” sorularını yöneltti.
Böcek ilaçları ölüm saçıyor!
Sineklere ve haşerelere uygulanan kimyasal ilaçlar yalnızca böceklere değil, insanlara da ölüm saçıyor. Dünya genelinde her yıl 3 milyondan fazla kişide insektisit ve pestisit zehirlenmesi görülüyor. Bunların yaklaşık 250 bini ölümle sonuçlanıyor.
Organofosfat adıyla bilinen birçok bileşik, günümüzde sinek ve haşere ilacı (insektisit) olarak kullanılıyor. İnsektisit kimyasalları, aynı zamanda insan sinir sistemini etkileyen ajanlardır. Dünya genelinde her yıl 3 milyondan fazla kişide insektisit ve pestisit zehirlenmesi görülmekte ve bunların yaklaşık 250 bini ölüm ile sonuçlanmaktadır.
Pestisit nedir? Hayvanlar ve insanlar üzerinde etkileri nelerdir?
Tarımsal üretimde kayba neden olan zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan kimyasal ilaçlara pestisit denilir. Böcek öldürücü, yabancı ot öldürücü, fungus öldürücü, kemirgen öldürücü gibi birçok alt gruba ayrılır. Pestisitlerin hayvan ve insanlar üzerindeki etkileri akut ve kronik olarak başlıca ikiye ayrılır. Etkiler çok büyük oranda alınan doza ve alınma sıklığına bağlı olarak değişir. Yüksek dozlar insan ve hayvanlarda zehirleme yoluyla öldürücü olabilir. Pestisitler uzun vadede insan ve hayvanlarda bazı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bitki Korumacıların ütopyası tarımsal mücadelenin kimyasal ilaç kullanmadan mümkün kılınmasıdır.
Tarım ilacı insanı da öldürür!
Ekonomik bir şekilde üretilmeleri, kullanım kolaylığı nedenleriyle yoğun ve bilinçsiz bir şekilde kullanılan tarımsal ilaçların ciddi çevre kirliliğine neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, ürünü hastalık, böcek, ot ve diğer zararlıların olumsuz etkilerinden korumak için kullanılan ilaçların aşırı tüketiminde kanserden, bitki ve hayvanlarda mutasyon geçirmeye kadar geniş bir yelpazede zararlarının bulunduğunu dile getiriyorlar.
Avrupa Birliği neden yasakladı?
Tarım ilaçlarının yoğun ve bilinçsiz bir şekilde kullanımı sonucunda gıdalarda, toprak, su ve havada ilacın etkileri kalabiliyor. Bunun sonucu olarak da tarımda kullanılan böcek ilaçları, hedef olmayan diğer organizmalar ve insanlar üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor. Tarım ilaçlarının bazıları toksikolojik açıdan bir zarar oluşturmazken, bazılarının kanserojen, sinir sistemini etkileyici ve hatta mutasyon oluşturucu etkileri saptanmıştır.
Tarımda kullanılan koruma ilaçlarına karşı bitki hastalıklarının dayanıklılık kazandığı da artık bilinen bir gerçek. Bundan dolayı hastalıklar daha önce uygulanan ilaç dozuyla ortadan kalkmıyor. Mutasyona uğruyor. Hastalığı ortadan kaldırmak için ilaç dozunu artırmak gerekiyor. Bunun da hem toprak, hem çevre, hem de insana ciddi zararları oluyor.
“Böcek ilaçları yalnızca böcekleri öldürmez”
Böcek öldürücü ilaçlar spesifik olmadıkları için sadece hedef organizmaları öldürmeyip, bunun yanında omurgalı ve omurgasız diğer canlıları da etkiliyor. Uzmanlar, ilaçların zararlı etkilerin şiddetinin ilacın ve formülasyon tipine, uygulama şekline ve tarımsal arazinin tipine bağlı olarak değiştiğine dikkati çekiyor.
Böcek ilaçlarının en genel yan etkileri neler?
- Arılar, kuşlar ve balıklar, mikroorganizmalar ve omurgasızlar gibi hedef olmayan organizmalarda ölümlere sebep olur.
- Kuş, balık ve diğer organizmalarda üreme potansiyelinin azalmasına neden olur.
- Hedef olamayan organizmalarda dayanıklılık oluşması sonucu insanlara hastalık taşıyan böcek ve parazitlerin kontrolden çıkmasına neden olur.
- Ekosistemin yapısının ve türlerinin sayılarının değişmesi gibi uzun dönemli etkileri vardır.
Böcek ilaçları insanın genlerini olumsuz etkiliyor! Kanser yapıyor!
Tarımsal ilaçlar, kalıntı yoluyla uzun dönemli zararlarının yanında insanlarda mutajenik (genlerin yerlerinin değişimiyle ortaya çıkan hastalıklar), teratojenik (genlerdeki hasara bağlı sakat doğumlar) ve kanserojen etkileri olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarla saptandı.
İlaçlar; bitkilerin direkt veya toprakta kalan ilaç kalıntısını kendi bünyesine almaktadır. Bu bitkilerin insan gıdası veya hayvan yemi olarak kullanılması sonucunda bu tür zehir saçan ilaçlar insanların gıda zincirine de girmektedir.