Bitcoin nedir? Bitcoin madenciliği ve yatırımı nasıl yapılır?

Sanal para birimlerinin adını son yıllarda sıklıkla duyma başladık. Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi pek çok sanal para birimi var. Bitcoin nedir? Madenciliği ve yatırımı nasıl yapılır?

Bitcoin nedir? Nasıl yatırım yapılır?

Bitcoin nedir?

Bitcoin sanal bir para birimidir. Yani basılı bir kağıt para karşılığı olmayan herhangi bir ülke ile bağlantısı bulunmayan sanal para birimidir. Bit coin üretimine coin madenciliği deniyor. Önceleri bilgisayarların işlemcileri ile yapılan bu işlem şimdilerde yüksek kapasiteli ekran kartları aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Son yıllarda başta Bit coin olmak üzere sanal para birimlerinin çok fazla değer kazanması sonucu bir çok insan ya bunların alım satımını yaparak ya da yada madenciliğini yaparak para kazanmayı hedefliyor. Hatta madenciliğe olan ilgiden dolayı piyasada ekran kartı bulmak oldukça zorlaştı. Olanları da çok yüksek fiyatlardan almak mümkün. Hatta şu an Çindeki üreticilerin elinde 5 milyondan fazla ekran kartı siparişi bekliyor. Bazı ekran kartı müşterileri sırf ekran kartlarına daha çabuk ulaşmak için uçak kiralamaya başladı.


Her ne kadar bu para birimlerine yoğun ilgi olsa da haklarında soru işaretleri de yok değil. Bunların en başında güvenlik ve bu paraların gelecekteki durumları geliyor. Geçtiğimiz günlerde bazı sanal para birimlerine sahip kullanıcılarının hesaplarının hacklenmesi ve çalınması veya bu sanal paraların kara para aklamada kullanılmasından dolayı polis baskınlarının gerçekleşmesi soru işaretlerini arttırdı.


Aslında bir çok uzman başta Bitcoin olmak üzere sanal para birimlerindeki bu artışın gerçekçi olmadığını defalarca ifade ettiler. Hatta sanal para borsalarında aynen menkul kıymet borsalarında olduğu gibi keriz silkeleme denen olayların yaşandığını bu nedenle bu para birimlerine yatırım yapacakların dikkatli olmaları gerektiğini söylediler.

Bitcoin madenciliği

İşin bir de madencilik yapmak için bu işe yatırım yapanlar tarafı var. Gün geçtikçe sanal para birimlerinin algoritmaları zorlaştığı için elde edilen coin miktarı azalıyor. Buna ülkemizde yüksek olan elektrik fiyatlarını da koyarsanız attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor. Tabi hazır alt yapısı olan veri merkezleri bundan istisnadır.


Aslında tavsiye edilen kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz bir miktarı aylık olarak bu sanal para birimlerinden birine yatırmak. Örneğin her ay 100 TL’lik Bitcoin alıp güvenli bir cüzdanda sakladığınızda bir kaç sene sonra belki de bir araba alacak paranız olabilir. Değer kaybettiği veya çalındığında da dünyalar başınıza yıkılmamış olur.

Kriptografik teknolojiyle üretilen dijital para birimi