NASA’ya göre Güneş bilinenden daha büyük. 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş’in yüzölçümü ilk kez 21 Ağustos 2017’de gerçekleşecek ve 90 dakika sürecek Güneş Tutulması ile yeniden hesaplanacak.
Güneş bilinenden daha büyük
NASA’lı bilim insanları Güneş ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı. Güneş tutulmaları esnasında meydana gelen gölgeleri inceleyen uzmanlara göre Güneş, şu anki bilinen yüz ölçümünden çok daha büyük. Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda, Güneş’in yarıçapının daha önce hesaplandığından çok daha büyük olduğuna dair bir araştırma ortaya koydu.
21 Ağustos Güneş Tutulması’nda hesaplanacak
Bilimsel çalışmanın sonuçları 21 Ağustos‘ta ABD’den izlenebilecek “tam Güneş tutulması” esnasında ispatlanacak. Buna göre neredeyse tam 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş’in yüzölçümü ilk defa gerçek değerlerine yakın olarak ölçülecek.
Güneş’in büyüklüğü ne kadar?
Alman astronom Arthur Auwers, 1891 yılında tarihta Güneş’in boyutunu ilk kez tahmin eden kişi olarak tarihe geçti. Auwers, Yıldız’ın fotosferindeki çıplak gözle görülebilen dalgalanmaları baz alarak Güneş’in yarıçapını 696 bin kilometre olarak hesaplamıştı.
Alman astronomun modellemesi 2015 yılana kadar kullanıldı. Bu tarihte Uluslararası Astronomi Birliği, Güneş’i izleyen uyduları baz alarak, Yıldız’ın yarıçapını 695 bin 700 kilometre olarak yeniden hesapladı.
Google Haritalar’da Güneş ve Ay tutulması modellemeleri
Google Haritalar için, Güneş ve Ay tutulmalarını detaylı olarak modelleyen araştırmacı Xavier Jubier, gözlemlerinin Güneş’in daha önce düşünülenden büyük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Google Haritalar’daki Güneş ve Ay tutulması güzergahlarına bu linkten ulaşabilirsiniz. NASA’dan araştırmacı Ernie Wright da yaptığı araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak Jubier ile aynı fikirde olduğunu açıkladı.