Nevada çölünde düzenlenen “Burning Man” dünyanın en ilginç festival etkinliklerinden biri. Black Rock City’de gerçekleşen festivale 70 bin kişi katılıyor. Festivalin bu yılki sloganı ise ‘Radikal Ritüel’… İşte dünyanın en marjinal festivaliyle ilgili detaylar…
Marjinal sanatçılar, çılgın insanlar
Burning Man, her yıl Ağustos-Eylül aylarında Nevada’da Black Rock Çölü’nde gerçekleştirilen bir festivaldir. Festival adını kapanış etkinliğinde ahşap bir kuklanın yakılmasından almaktadır.
Temel fikir ekolojik bilinç ve insanların eşitliği
Festival ilk kez 1986 yılında Larry Harvey ve Jeryy James ile arkadaşları tarafından organize edildi ve ilk Burning Man’i 1986’da Larry Harvey ve Jerry James California’daki San Francisco sahilinde sadece 20 arkadaşıyla kutladı. 1990’dan beri ise hippiler, alternatif müzisyenler ve sanatçılar her yıl Nevada çölünde toplanıyor. Bu, farklı olanların buluşması.
Burning Man Festivali’nin 10 prensibi
1) Katılım: Bu festivale herkes katılabilir. Yabancılar saygıyla hoş karşılanır. Bu toplulukta katılım için hiçbir ön koşul yoktur. Ünlü ve ünsüz ayrımı yoktur. Herkes eşittir.
2) Hediye verme: Festival hediye verme odaklıdır. Hediyelerin değerinin ne kadar olduğu koşulsuzdur. İstenilen her şey hediye olarak verilebilir. Hediyeye eşdeğer bir hediye verme şartı yoktur. Çölün ortasında ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi yanınızda getirebilir ve diğer katılımcılarla takas edebilirsiniz.
3) Meta olmaktan çıkarma: Festival organizasyoncuları hediye verme ruhunu korumak için; reklam, sponsor gibi aracıları kaldırarak kendi sosyal çevrelerini oluşturuyor. Bu şekilde Yanan Adam Festivali kültürünün istismar edilmesi ve tüketim yeri haline gelmesini engelliyorlar.
4) Kendine güven: Yanan Adam Festivali bireylerin kendilerini keşfetmelerini, kişinin potansiyeline güvenmesini destekliyor.
5) Kendini ifade etme: Bireyin kendini ifade etmesi kendi ruhuna verebileceği yegane hediye olarak görülüyor. Kişiler kendilerini özgürce ifade ederken başkalarının haklarına saygı duymalı.
6) Toplu güç: Festivalde; uyum ve işbirliği yaratıcı değerlerin ortaya çıkmasını sağlanıyor. Sanat çalışmaları, farklı iletişim yöntemleri, sosyal ağlar gibi etkileşimli çalışmaların yapılması için uğraş veriliyor.
7) Sivil sorumluluk: Burning Man Festivali sivil toplumu destekler.
8) İz bırakmamak: Festival Organizasyoncuları çevreye saygılıdır. Aktiviteler bitiminde, katılımcılar kalan her şeyi toplar ve hiçbir iz bırakmazlar. Böylece festival sonunda etkinliklerin yapıldığı bölge; festivalden önceki halinden bile daha güzel olur.
9) Etnik çeşitlilik: Festivale katılamayacak hiçbir grup, etnik köken, kişi yoktur. Herkes buraya gelip bir şeyler yapmaya davetlidir. Herkes dans etmeye, oyun oynamaya, sanatını sergilemeye, çalışmaya ve kalbini açmaya davetlidir.
10) Samimiyet: Festivalin en önemli kuralı olan bu kural; festivalin asıl amacıdır. Toplum hayatında aramıza giren görünmez engelleri ortadan kaldırarak, içinizdeki “asıl kendinizle” tanışma fırsatı sunar ve çevrenizdeki gerçekliği görmenizi sağlar. Bu festivalde, doğal yaşamdaki detaylar, kalıplar kaldırıldığında etrafınızdakilerin aslında nasıl göründükleri ve hissettiklerini anlamanız konusunda yepyeni bir bakış açısı kazanmaya olanak tanır.
Burning Man’de ulaşım için bisiklet tercih ediliyor
Arizona çölünde bir hafta boyunca binlerce insan dünyanın en büyük sanat ve müzik festivalini kutluyor: “Burning Man”. Festival her yıl Nevada’nın kuzeybatı kesiminde kurak bir bölge olan Black Rock Çölü’nde yapılıyor. Festivalin bu yılki sloganı “Radikal Ritüel”.
Festivalde özellikle geceleri büyük eğlenceler ve törenler düzenleniyor. Yanan adam figürü festivalin ana sembolü.
Organizatörler tarafından müzik ve sanat festivali olarak nitelendiriliyor. Her yıl çeşitli gündemi olan festivalde 2011 yılında gündem olarak “geçiş törenleri” konusu seçilmiş. 2014 yılında festivale 65 binden fazla kişi katılmış. Festivale katılabilmek için önceden rezervasyon yaptırmak ve bilet almak gerekiyor.
Şeyma Subaşı da katıldı
Acun Ilıcalı’nın eşi Şeyma Subaşı da sosyal medya hesabından, Burning Man Festivali’nde çekilmiş bir videosunu paylaştı.
Burning Man nedir?
Çöl Festivali’ni bu festivale daha önce katılmamış bir insana anlatmak, görmeyen bir insana renkleri tanımlamaya benzer deniyor. Görsellerden genel bir fikir edinebilirsiniz ama asla gerçek duyguyu yansıtamazsınız diye tanımlıyor yaratıcıları bu festivali.
Festivalin amacı, sınırsız özgürlük ve barış ortamında her bireyin kendi yaratıcılığını ortaya çıkararak özgüvenle kendini ifadesi doğrultusunda sağlıklı ve yeni bir kültür yaratmak olarak tanımlanıyor. Festivalin yaratıcıları, toplum kurallarının ötesinde spritüel anlamda bir değişiklik yaratabileceklerine inanıyorlar. Bir hafta boyunca gerçeklerden uzaklaşma, kendinizi sınırsızca ifade etme, aralıksız müzik, sanat, dans, ateş, hareket imkanı sunuyor çöl festivali…
Tamamen eğlenmek, paylaşmak, dinlemek, dinletmek, istediğiniz kişi olmanıza zemin tanıyan bu festivalde aklınıza gelebilen ve gelemeyen binlerce oluşum var.
Çölde kurulan bu dünya tam anlamıyla özgürlük dünyası. Bu partide olabilecekler sadece hayal gücünüzle sınırlı. Çölde bulamayacaklarınız ise günlük hayata dair detaylar. Örneğin; para, beton yapılar, takım elbise, somurtan mutsuz insanlar, hava kirliliği ve stres bu festivalde yok.
Organizasyon, gönüllülerin de desteğiyle çölde güvenli alt yapı olmadığından, ilkyardım, polis, güvenlik, tuvalet, yemek ve içecek, buz gibi imkanları da sunuyor. Havalimanı pisti bile var.
Festival her yıl Labor Day / İşçi Bayramı’ndan bir hafta önce Ağustos ayının son pazartesi başlayıp Eylül ayının ilk pazartesine kadar sürüyor.