Kadri Gürsel’e tahliye: Cumhuriyet davasında flaş karar

Cumhuriyet Gazetesi davası 3’üncü duruşmasında mahkeme, Kadri Gürsel’in tahliyesine karar verdi.

Cumhuriyet davasında flaş kararı: Kadri Gürsel'e tahliye

Cumhuriyet davasının üçüncü duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme Kadri Gürsel’in tahliyesine, diğer arkadaşlarımızın tutukluluklarının devamına karar verdi.

Davanın temmuz ayındaki ilk duruşmasında bir hafta boyu yazar ve yöneticiler savunma yapmış, yedi isim tahliye edilirken, dört ismin tutukluluğunun devamına karar verilmiş, muhasebeci Emre İper’in dosyası da ana dosyayla birleştirilmişti.


Cumhuriyet Davası 2’nci duruşmada genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, yayın danışmanı Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve İper’in tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

Kadri Gürsel’e tahliye kararı

Davanın üçüncü duruşmasu bugün Çağlayan’daki İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme yazar Kadri Gürsel’in tahliye edilmesine karar verdi. Ahmet Şık, Akın Atalay, Emre İper, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Gelecek duruşma 31 Ekim’de saat 09.30’da Çağlayan adliyesine olacak.

Kadri Gürsel kimdir?

1986 yılında gazeteciliğe başlayan Kadri Gürsel, Ankara’da bulunan Yeni Gündem adlı haber dergisinde çalıştı. Daha çok dünyadan haberler ve dış politikayla ilgili konularla ilgilendiği derginin 1988 yılında yayın hayatı sona erdi.

1993 yılına dek Cumhuriyet, Güneş ve Sabah gazeteleri ile Nokta dergisinde editörlük ve muhabirlik görevlerinde bulundu.

1993’te Agence France-Presse’in İstanbul muhabirliğini yapan Gürsel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1995 yılında Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik düzenlediği Çelik Harekâtı’nı izlemek için Reuters’ın foto muhabiri Fatih Sarıbaş ile birlikte bulunduğu Irak’tan Türkiye’ye döndükten sonra Diyarbakır’a gitmek üzere yola koyuldukları Nusaybin’de PKK militanları tarafından 31 Mart günü kaçırıldılar. 26 günlük esaretin ardından Şırnak’ta serbest bırakıldılar. Alıkonulduğu süre içerisindeki gözlemlerini kaleme aldığı Dağdakiler adlı kitabı 1996 yılında yayımlandı.


1998’de Milliyet grubunun haftalık olarak yayımladığı Artı Haber adlı derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Ardından gazetenin dış haberler müdürlüğüne getirilen Gürsel, 2008 yılının sonuna kadar bu görevde bulundu. 2007’de gazetede başladığı köşe yazarlığını sürdürmektedir.

Gürsel, Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı’dır.

Gürsel, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan patlama sonrası kişisel twitter hesabı üzerinden yazdığı yazılar nedeniyle Milliyet Gazetesi tarafından işinden çıkarıldı. 13 Eylül 2015’te Diken gazetesine geçti. Burada yazılarını Nisan 2016’ya dek sürdürdü.

8 Mayıs 2016’da Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı.

Kadri Gürsel’in gözaltına alınması ve tutuklanması

31 Ekim 2016’da Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyon sırasında, gazetedeki pek çok çalışanla beraber Kadri Gürsel de gözaltında alındı. Gürsel’in yönetim kurulu üyeliğini yaptığı, Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü bu duruma tepki göstererek Gürsel ve diğer gazetecilerin en kısa zamanda serbest bırakılması çağrısında bulundu.


Cumhuriyet gazetesi yayın danışmanı görevini de üstlenen Kadri Gürsel, çıkarıldığı İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği’nce “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir oldukları” suçlamasıyla 5 Kasım tarihinde tutuklanmıştı.

Onlar dik duran Cumhuriyetçiler: Eğilip bükülmüyorlar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.