Kırışıklık giderici besinler: Cilt güzelliği için öneriler

Yaşı ilerlemeye başlayan her kadının en önemli problemi hiç şüphesiz ki cildin elastikiyetini kaybetmesi sonucu oluşan kırışıklık oluyor. Güzel ve pürüzsüz bir cilt için hangi besinler tüketilmeli?

Kırışıklık giderici besinler: Cilt güzelliği için öneriler
Kırışıklık giderici besinler: Cilt güzelliği için öneriler

Kırışıklık oluşmasına zemin hazırlayan faktörleri; çoğunlukla yaşam şekli, yanlış beslenme düzeni ve genetik özellikler oluşturuyor. Fakat doğa, bünyesinde sayısız probleme çözüm sunan besinler saklıyor ve bu besinler kırışıklık ile savaş açıyor. Peki, kırışıklıklara savaş açan bu besinlerin neler olduğunu biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan cilt yaşlanmasını önleyebilen gıdaları açıklıyor.

Cildin yaşlanmasının nedenlerinin başında çevresel etkiler ve genetik özellikler gibi çeşitli faktörler yer alıyor. Gün içerisinde alışkanlık haline gelen yanlış beslenme de en az diğer faktörler kadar cilt yaşlanmasına zemin hazırlayabiliyor. Fakat vitamin, omega-3 ve antioksidan gibi içeriklere sahip olan besinlerle cilt yaşlanmasını ve kırışıklık oluşumunu geciktirerek yıllara meydan okuyabilirsiniz.


Kırışıklık önleyici / giderici besinler

Su

Cildin yaşlanmasını önleyen en önemli faktör sudur. Gün içerisinde 2,5 – 3 litre su içerek cilt kırışıklıklarından kurtulmak mümkün. Su içme alışkanlığı olmayan kişiler bir sürahi içine atacakları limon, salatalık, nane yaprağı veya çubuk tarçın ile su tüketimini keyifli hale getirebilir. Kahve de kuru ciltlerin en büyük düşmanıdır. Fakat kahve içildikten sonra üzerine mutlaka 2 bardak su içilmelidir.

Havuç

A vitamini yönünden oldukça zengin olan havuç, cilde antioksidan etkisi yapar. Cildin hem rengini düzenler, hem de gençleşmesini sağlar.

Portakal

İçerdiği C vitamini ile deri dokusunun gelişmesini sağlayan portakal, yaşlanma etkilerine, sigaranın zararlarına ve kırışıklıklara karşı cildi korur. Özellikle sigara içenler bolca C vitamini almalıdır. C vitamini bakımından zengin olan diğer besinler arasında brokoli, brüksel lahanası, kivi, mandalina, yeşil yapraklı sebze-meyve ve çilek sayılabilir.

Kırmızı biber

C vitamini ve B6 vitamini bakımından zengin olan kırmızı biber, içindeki karoten ile cilde ulaşan kan miktarını arttırır ve kırışıklıkları önler. Cilde parlaklık vermesinin yanı sıra akneyle de savaşır.

Kereviz

Stresle savaşan bu sebze, akne oluşumunu engeller. İçindeki potasyum, sodyum ve su deriyi nemli tutarak kurumasını engellerken, hidrasyon sağlayarak da kırışıklığı engeller.

Yumurta

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı yumurta, yüksek miktarda cilt kırışıklıklarını önleyen kollajen ve elastin içerir. Cilt bu iki önemli yapı taşını zamanla kaybettiğinden oluşan kaybı telafi etmek cilt sağlığı için büyük önem taşır. Cilde peeling etkisi yapan yumurta içerdiği kök hücreler ile cildi adeta yeniliyor. Ancak yalnızca dışarıdan destek cilt sağlığı için yeterli olamıyor. Bu nedenle her gün mutlaka 1 adet yumurta tüketimi cildi içten de destekleyecektir.

Avokado

Uzun yıllar boyunca cilt sağlığı için kullanılan avokado, iyi bir B ve E vitamini kaynağı olma özelliği taşıyor. Gereksinim duyduğu tüm nemi cilde kazandıran avokadonun sıkça tüketilmesi genç bir cilde kavuştururken, genel vücut sağlığına da ciddi oranda katkı sağlıyor. Kırışıklıkların önüne geçebilmek için sofralarda mutlaka avokadoya yer verilmesi gerekiyor.

Somon Balığı

En etkili kırışıklık savaşçısı besinlerin başında şüphesiz somon balığı geliyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen somon balığı en iyi omega-3 kaynağı olma özelliği taşıyor. Omega-3 yağları ise cildi nemlendirmenin yanı sıra UV ışınlarına karşı korurken, erken yaşlanmanın da önüne geçiyor.

Domates

Kahvaltıların ve salataların olmazsa olmazı kabul edilen domates, günün tüm beslenme vakitlerine dahil edilmesi gereken besinlerden. Çünkü domatesin, içerdiği yüksek C vitamini ile cildi diri tutmanın anahtarı olabileceği söylenebilir. Domates ayrıca sahip olduğu likopen ile güneşin zararlı UV ışınlarına karşın da kalkan görevi üstlenir.


Ceviz

Daha fit bir vücuda sahip olabilmek için uygulanan diyetler sırasında genellikle yağ tüketimi sınırlandırılmaya çalışılır. Fakat ceviz gibi omega-3 yağları içeren besinlerden uzak kalmaya çalışmak yanlış uygulamalara neden olur. Çünkü yararlı yağlar sınıfındaki omega-3 asitleri cildi beslerken diğer yandan da esnek tutar. Yararlı atıştırmalıklardan olan ceviz her gün ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir.

Karpuz

Yaz aylarında cildin likopen ihtiyacı yazın en sevilen meyvelerinden olan karpuzla da karşılanabilir. Cilt için güçlü bir etkiye sahip olan karpuz, en kuvvetli antioksidan kaynakları arasında yer alır. Karpuz ayrıca güneşin zararlı ışınlarından koruma özelliği ile de yaz aylarında sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerden.

Dolmalık Biber

Kırışıklık düşmanı besinlerden bir diğeri de dolmalık biberlerdir. Tam bir C vitamini kaynağı olan dolmalık biberler, kollajen üretimini artırarak cildi destekler. Yalnız sıklıkla tüketilmesi gereken dolmalık biberleri seçerken olgun olup olmadıklarına dikkat edilmelidir. Çünkü olgunlaşan ve canlı renklere sahip olan dolmalık biberlerin C vitamini oranının da daha yüksek olduğu bilinir.

Yeşil Çay

Sindirimi kolaylaştırdığı için özellikle diyet dönemlerinde tercih edilen yeşil çayların kırışıklıklara karşı koyma konusunda da oldukça etkili olduğunu biliyor muydunuz? İçeriğinde bol miktarda kateşin bulunduran yeşil çay cilt yapısının korunmasında da bir hayli faydalıdır. Çünkü kateşin, en etkili antioksidanlar arasında sayılabilir.

Cilt sağlığı için bu besinlerden uzak durulmalı

Piyasada çeşit çeşit markalar altında satılan renkli şekerlemeler ne yazık ki göründükleri kadar masum olmuyor. Çünkü bu şekerlemeler en yoğun şekilde işlenmiş şeker içerirken, kollajen üretimini azalttığından cildi ciddi oranda tehdit ediyor. Bu nedenle cildin elastiki yapısını bozan ve yaşlanmayı tetikleyen bu şekerlemeler tamamen sınırlandırılmalıdır.

Alkollü içecekler her ne kadar sıvı özelliğe sahip olsa da tüketildiğinde vücuttan suyun atılmasına yol açar. Vücudun susuz kalması da şüphesiz cildin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Fazla alkol tüketimi ayrıca ciltte kırışıklıkların yanı sıra aknelerin de artışına neden olabilir.

Sigaranın insan vücuduna sayısız zararı vardır. Buna rağmen kişilerin çoğu sigara kullanımından vazgeçemez. Fakat sigara ölümcül hastalıkların yanında bir de cildi hızlı yaşlandırma özelliği taşıyor. Cilt renginin sönük bir hal almasına da neden olan sigaranın kullanımından vazgeçilmelidir.

Tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çünkü aşırı sodyum ciltteki nemi emer ve cildin kurumasına, solgunlaşmasına neden olur.

Cilde en büyük zararı yağlı kızartmalar verir. Ciltte aknelerin çıkmasına neden olur.


Fazla miktarda tüketilen çerezler cildi bozar. Aşırı sivilcelenmelere, kırışıklıklara ve kızartılara neden olur.

Işıldama diyeti: Güzel ve pürüzsüz bir cilt için 7 günlük kür


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.