Hız limiti uygulaması hakkında Emniyet’ten açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), otoyolu kullanan sürücülere ortalama hız cezası uygulanabilmesinin, ancak ortalama hızlarının, giriş ve çıkış noktaları arasında kullandıkları taşıt cinsi için yönetmelikte tanımlanan hız limitlerini (yüzde 10 tolerans dahil) aşmaları halinde mümkün olduğunu açıkladı.

Hız limiti uygulaması otoyol kaç km ceza ogs hgs gişe

HGS ve OGS giriş çıkış verileri esas alınacak

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince, otoyollarda bulunan HGS/OGS gişelerindeki “Giriş-Çıkış” verileri esas alınarak, yurt genelindeki tüm otoyollarda (İzmir-Çeşme Otoyolu dahil, ancak İstanbul-Yalova-Bursa hariç) 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren “Ortalama Hız Tespiti ve İhlal Yaptığı belirlenen taşıtların plakalarına ceza uygulanması”na başlandığı kaydedildi.

Otomobil için otoyolda hız limiti kaç km?

Son zamanlarda otoyolları kullanan sürücülere, “ortalama hız tespit sistemi bulunan otoyollarda, gişeler arasında seyahat süresinin idarece belirlendiği ve bu sürelere uymayanlara ceza uygulandığı” şeklinde hatalı bilgilendirme yapıldığı ve bu nedenle sürücülerin “otoyollardaki araç cinslerine göre belirlenmiş yasal hız limitlerine göre mi? Yoksa tespit edilen sürelere göre mi araç kullanılacakları” yönünde tereddütlerin oluşması nedeniyle otoyollarda uyulması gereken azami hız sınırlarının, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100’üncü maddesinde, araç cinsleri esas alınarak, örneğin otomobiller için otoyollardaki hız limiti 120 kilometre saat + yüzde 10 tolerans şeklinde belirlendiği kaydedildi. Otoyolu kullanan sürücülere ortalama hız cezası uygulanabilmesinin, ancak ortalama hızlarının, giriş ve çıkış noktaları arasında kullandıkları taşıt cinsi için yönetmelikte tanımlanan ‘hız limiti’ni (yüzde 10 tolerans dahil) aşmaları halinde mümkün olduğu ifade edildi.


Otoyollarda araçlara göre hız limiti kaç km?

otoyol hız limiti tablosu
Kaynak: kgm.gov.tr

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında, “Araç sürücülerinin, yukarıda açıklanan ve İzmir-Çeşme arasındaki bölümün de dahil olduğu (İstanbul-Yalova-Bursa Hariç) otoyollarda, giriş ve çıkış gişeleri arasındaki zaman ve hızları esas alınarak hesaplanan “Ortalama Hız İhlali” yapmamaları, ayrıca otoyollarda şerit kullanma kuralları ile işaretlere, işaretçilere ve hız limitlerine uymaları, anlık hızlarını ise araç cinslerine göre belirlenmiş olan ve bir örneği yukarıda bulunan tablodaki hız limitleri üzerine çıkarmamaları gerekmektedir” denildi.


Osmangazi Köprüsü gişelerinde nakit alıyorlar

Osmangazi Köprüsü gişelerinde, HGS ve OGS kartında para olmasına rağmen nakit veya kredi kartıyla para alınması sürücüleri isyan etti.

İstanbul’dan Ege ve Akdeniz bölgesine giden ve tekrar İstanbul’a dönen tatilcilerin kullandığı Osmangazi Köprüsü gişelerinde HGS veya OGS kartında yeterli para olmasına rağmen nakit para istendiği iddia edildi.


Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) gişelerinde, görevliler tarafından nakit para alındığı söyleyen çok sayıda araç sürücüsü ise tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Kartında para olduğu halde, HGS gişesindeki görevli tarafından kendisinden nakit para istendiğini söyleyen bir araç sürücüsü ise görevlilerle tartıştı.

Otoyollarda hız sınırı uygulaması: Ceza yiyebilirsiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.