Zehirli yumurta alarmı: Türkiye etkilenir mi?

Avrupa zehirli yumurta alarmı verdi, milyonlarca yumurta imha edildi. AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru’nun, tehlikenin Türkiye’yi de ilgilendirdiğini iddia etmesi vatandaşlarda endişe yarattı.

zehirli yumurta Avrupa yumurta zehirlenmesi Türkiye

Avrupa ülkelerini endişe yaratan zehirli yumurta konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada; gerekli analizlerin gerçekleştirildiği, yurt dışından ithal edilen yumurtalar ve yumurta ihtiva eden ürünlerle ilgili de gerekli denetimlerin yapıldığı belirtildi. Konu ile ilgili sadece bu açıklamayı yapan Bakanlık, diğer konular için ise gıda mühendislerinden bilgi alınması şeklinde bir yönlendirmede bulundu.

Zehirli yumurta alarmı

Avrupa’da milyonlarca yumurta zehir kalıntısı nedeniyle imha edilirken, AB Komisyonu Sözcüsü, Türkiye, Rusya ve ABD’de de aynı duruma rastlandığını açıkladı.


Avrupa Birliği’ni (AB) haftalardır kasıp kavuran ‘zehirli yumurta’ tartışması Türkiye’ye de sıçradı. ‘fipronil’ adı verilen ve böceklerle mücadelede kullanılan maddenin kalıntılarına AB genelinde satılan yumurtalarda rastlanmasının ardından, açıklanan ikinci listede Türkiye’nin de adı yer aldı. Alman Haber Ajansı dpa’ya bir açıklama yapan AB Komisyonu Sözcüsü Anca Paduraru, 28 üyesi bulunan AB’de 24 ülkede, içinde fipronil maddesi bulunan yumurta tespit ettiklerini, bunun dışında AB üyesi olmayan Türkiye, ABD ve Güney Afrika’da piyasaya sunulan ürünlerde de kalıntılara rastlandığını açıkladı. Bu iddiaların ardından görüştüğümüz üreticiler ise AB’de gıda güvenliğinin çöktüğüne işaret ederek Türkiye’nin imajına dönük bir saldırı olduğunu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklediklerini kaydetti.

15 günde bir denetleme yapılıyor

Yumurta üretiminde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren yaklaşık 1.100 büyük üretici mevzuat gereğince, 15 günde bir bakanlık tarafından yem, yumurta ve kullanılan ilaçlara ilişkin denetimden geçiyor. AB’de skandalın patlak vermesinin ardından, Tarım Bakanlığı üreticileri sadece ‘fipronil’ maddesi yönünden denetime tabi tutmuş ve Türkiye’de kayıtlı olarak satışa sunulan yumurtalarda zehirli olduğu bilinen bu maddeye rastlanmadığını açıklamıştı.

Zehirli yumurta alarmı için Tarım Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye’de fipronil maddesi ruhsatlı mı?

Türkiye’de fipronil maddesinin ‘ruhsatlı’ olmadığını ve kayıtlı olarak yumurta üretimi yapan şirketlerin denetimler nedeniyle bu maddeyi kullanamayacağını aktaran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, “Türkiye’de 2-2.5 milyar kayıt dışı yumurta üretimi söz konusu. Bunların üretim izinleri yok. Yıllık 500-2 bin adetlik üretim yapan küçük işletmeler. Burada denetim söz konusu değil. Burada bu maddenin olup olmadığını bilemeyiz. Gıda otoritesi denetimleri devam ediyor. Kayıtlı firmalarda olumsuzluk yaşanmadı” diye konuştu.

Fipronil nedir?

Fipronil maddesi, hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan bir böcek ilacı. Maddenin, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda kullanımı yasak. Ancak hayvanların bu maddeye temas etmesi durumunda tüy ve deri tarafından emilen madde yumurtalara da bulaşabiliyor.


TESK’ten açıklama

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yumurtayla ilgili spekülasyonlara ilişkin, “Yapılan tüm laboratuvar tetkiklerinde ülkemizde üretilen yumurtalarda en küçük bir sorun bulunmamıştır. Bu konuda tüm halkımız yetkililer tarafından yapılan açıklamalara itibar edip güvenle yumurtalarını yiyebilirler” ifadelerini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların yetkililer tarafından yapılan açıklamalara itibar ederek yumurta tüketebileceğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye’de üretilen yumurtalara karşı siyasi oyun içerisinde olduğunu iddia eden Palandöken, “Oysa yumurta ithalatımız olmadığı gibi fipronil denilen hastalık tamamen siyasi bir iddadan ibarettir. Çünkü, yapılan tüm laboratuvar tetkiklerinde ülkemizde üretilen yumurtalarda en küçük bir sorun bulunmamıştır. Hiç kimse AB ülkelerinin siyasi oyununa gelmesin.” değerlendirmesinde bulundu.

Zehirli yumurta skandalı fiyatları katladı

Ağustosta en çok zamlanan tüketim maddesi yumurta oldu. Kümesten tüketiciye kadar yumurta fiyatının yaklaşık 2 katına kadar çıktığını belirten üreticilere göre, Fipronil ( zehirli yumurta) kriziyle Türkiye’den diğer ülkelere yumurta ihracatının artması fiyatları 2 katına çıkardı. Fiyatta yaşanan bu artış pazar kahvaltılarında yumurtadan vazgeçmeyen vatandaşın tadını kaçıracak.


Ağustos ayının en çok zamlanan gıda maddesi yumurta şimdilerde çok zamlandı.13-15 kuruşlardan 25- 30 kuruşlara kadar çıkan yumurta üreticiyi memnun ederken tüketici bu durumdan şikayetçi. Bu durumun sebebini ise uzmanlar yumurtaya olan talebin çok fazla olması ve dış ülkelere yapılan ihracata bağlıyor. Avrupa’da ortaya çıkan zehirli yumurta krizi Türkiye’nin yumurta pazarını hareketlendirirken kendi pazarımızda yumurta fiyatlarının artışına neden oldu. Başka ülkelere yapılan yumurta sevkıyatı Türkiye’deki yumurtaya olan arz-talep ilişkisini değiştirdi. Avrupa’dan rotayı Türkiye’ye çeviren ülkeler arasında Dubai, S. Arabistan, Katar, Lübnan gibi ülkeler yer alıyor. Tüketicinin hoşuna gitmeyen bu durum vatandaş tarafından pek hoş karşılanmadı.

GDO nedir? GDO’lu ürünler ve zararları nelerdir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.