En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?

İnsan ömrü uzadı, 40 yaş mı yoksa 45 mi orta yaş oldu konuları tartışılıyor… Peki insan hayatında dönüm noktası tabir edilen 35 yaş şiirindeki ‘Yaş 35, yolun yarısı eder’ dizeleri günümüzde geçerliliğini koruyor mu? 35 yaş hala dönüm noktası mı?

En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?

En iyi yaş hangisi?

Hangi yaştan itibaren yaşlanmaya ve sıkıcı olmaya başlıyoruz? Son araştırmalar 35 yaşa işaret ediyor. Peki en iyi yaş hangisi?

Bazıları ilk gençlik yıllarını, bazıları üniversite yıllarını en iyi yılları olarak görür. Ancak 35 yaş hem kişisel hem de mesleki bakımdan asıl dönüm noktası olabilir.


İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, 35 yaş sadece artık “genç” olarak görülmediğimiz yaş değil, aynı zamanda erkeklerin kendilerini “en yalnız” hissettikleri, kadınların ise “en sıkıcı” olmaya başladıkları yaş olarak görülüyor.

Bu yetmiyormuş gibi, 35 yaş aynı zamanda işimizden de nefret etmeye başladığımız yaş.

Araştırmalar, 30’lu yaşların ortalarında aile sorumluluklarımızın arttığını ve daha fazla mali yük altına girdiğimizi gösteriyor. Bu ise hem evde hem de işyerinde sorunlara neden oluyor.

En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?
Amerikalı şarkıcı Madonna gençlik yıllarında attığı adımlar neticesinde otuz yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biri.

Stresli yıllar hangileri?

İngiltere’deki Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2017’nin ilk çeyreğinde İngiltere’deki 35-49 yaş arası işçilerin işini kaybetme ihtimali, 25-34 yaş grubundakilerin iki katıydı.

Bu yaş grubundakiler ayrıca işyerinden daha az memnun. 35 yaş üstü İngiliz işçilerin altıda biri işini sevmiyor. Bu rakam 35 yaş altı grubun iki katı.

İstihdam firması Robert Half’ın müdürü Ashley Whipman’a göre, “Yeni bir aile kurup aynı zamanda daha fazla mali yükümlülük altına girmek ve bu arada kariyerinizde daha fazla sorumluluk alarak lider rolüne yönelmek oldukça zor bir karışım.”

Whipman, genç işçilerin daha istekli olması ve yöneticilerin fazla beklentisinin olmamasının onlar açısından avantaj olduğunu, 30’lu yaşların ortalarında ise “Başardım mı?” sorusunun ağırlık kazandığını söylüyor.

Gruplandırma sorunu

En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?
Yaş sınıflandırmalarında 35 yaş önemli bir dönüm noktası olarak işlev görüyor.

35 yaş ayrıca yaş gruplandırmalarında 20’li yaşlarla birlikte değil, daha yaşlı kuşaklarla anılmanın da başlangıcı ve farklı hislerin oluşmasında etkili oluyor.

Ipsos araştırma şirketinden Julia Clark’a göre, “35 yaş altı ve 35 yaş üstü farkları bizim yaptığımız ayrımlarla ilgili”.

Ancak yaş kategorileri araştırma şirketlerinin standart uygulamalarından biri ve 20’li yaşlar veya 30’lu yaşlar şeklinde değil, örneğin 18-24 ve 25-34 yaş grubu şeklinde yapılıyor. Zira 20 yaşındaki biri ile 29 yaşındaki kişi yaşamlarının farklı aşamasındadırlar.


Daha geniş gruplandırmalarda ise 18-34 ve 35-54 ayrımı yapılarak genç ve kariyer geliştirmekte olanlar ile daha yaşlı ve oturmuş bir mesleği olanlar arasında 35 yaşa önemli bir dönüm noktası işlevi yükleniyor.

En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?
İtalyan oyuncu Monica Bellucci güzelliğini 40’lı ve 50’li yaşlarında da korumayı başaran, zirvenin tadını yaşayan ünlü aktirislerden (ALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images)

Erteleme

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda 35 yaş sonrası gebe kalma ihtimalinin azalması nedeniyle kaygılı bir dönem başlıyor. Ancak bu sınırda sanıldığı kadar ani bir düşüş söz konusu değil.

ABD’de eğitim ve kariyer nedeniyle ilk gebeliklerini 30’lu yaşlara erteleyen kadınların sayısı giderek artıyor. 30’lu yaşlarda anne olan kadınların sayısı ilk kez 20’li yaşlarda anne olanları aştı.

Çocuk sahibi olmayı geciktiren etkenlerden biri de mali nedenler. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre, kadınların çocuk yapmayı ertelediği her yıl gelirlerinde yüzde 9’luk artış oluyor.

California San Diego Üniversitesi’ne bağlı Sağlıklı Yaşlanma Merkezi’nden Dilip Jeste, 20’li ve 30’lu yaşların hayatımızın en iyi yılları olduğuna ve sonrasında sürekli inişe geçildiğine dair yanlış bir inanç olduğunu belirtiyor.

En iyi yaş hangisi? 35 yaş neden dönüm noktası?
Araştırmalar yaşlılıkta insanların daha mutlu olduğunu gösteriyor.

Eskinin 20’leri şimdinin 30’ları

Oysa hem iş yaşamı hem aile kurma bakımından önemli kararların alındığı bu yıllar daha fazla stres ve kaygıyla dolu.

Gelişmiş ülkelerde ortalama ömrün uzaması ve küreselleşen ekonomide seçeneklerin artması kariyer, aile ve yerleşim bakımından kuruluş sürecinin önceki kuşaklara oranla daha uzamasına neden oluyor.

“Eskiden insanlar hayatlarındaki önemli kararları 20’li yaşlarda almış oluyordu. Oysa bugün bu tür kararlar daha ileri yaşlara erteleniyor” diyor Jeste.

“Artık daha geç yaşta evleniliyor, daha ileri yaşlarda çocuk sahibi olunuyor. Bu streslerin çoğu eskiden daha erken yaşta yaşanırken bugün 30’lu yaşlarda oluyor.”

İyi haber ne?

Peki hiç mi iyi haber yok? “Ömrünüzün geri kalanında daha mutlu oluyorsunuz” diyor Jeste.


Yaşlanmak fiziksel olarak olumlu bir süreç olmasa da ruh sağlığı yaşla birlikte iyileşiyor. “Kendimizi daha iyi tanıyor, daha bilgili kararlar alıyor ve daha az bencil oluyoruz. Tecrübeyle daha mantıklı oluyoruz, tecrübe ise yaşla geliyor.” (BBC Türkçe)

95 yaşındaki Alman kayınpederim Sigmund Held


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.