Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi hazırlanışı

Muharrem ayının geleneksel tatlısı aşure çok faydalı bir tatlı olabilir, ancak hazırlanırken bunlara dikkat! Şekersiz aşure nasıl yapılır?

Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi hazırlanışı

Aşure faydalı olabilir ancak…

Aşure; içerisindeki kuru meyveler; kayısı, incir, üzüm ve nar sayesinde vitamin ve mineral deposu. Buğday, nohut, kurufasulye, kuru incir ve kuru kayısı sayesinde ise iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ancak işin içine şeker girmesi ile aşurenin bu sihri bozuluyor ve ölçülü tüketmek çok büyük önem taşıyor.

Bir kase aşure, 62 gram karbonhidrat içeriyor. Bu da 4 porsiyon meyvenin aynı anda yenilmesine eşdeğer. Aşure tüketirken nelere dikkat edilmeli?


Aşure yerken ölçüye dikkat!

1 kase aşurede 62 gr karbonhidrat var. 1 adet meyvede yaklaşık 15 gr karbonhidrat olduğu düşünüldüğünde bir kase aşure, bir seferde 4 porsiyon meyvenin tüketilmesine eşit. Baş ağrısı ile kendini gösterecek hiperglisemi özellikle diyabet hastaları için çok ciddi risk oluşturuyor.

Sağlıklı kişilerin ise yüksek miktarda aşure tüketimi diyabet hastalığına olan eğilimlerini artırabilir. Özellikle ailede genetik diyabet öyküsü varsa da daha dikkatli tüketin. Yine alınan her fazla kalori ve karbonhidrat vücutta yağ olarak depolandığından, bu durum uzun vadede kilo artışı ile birlikte kardiyak riskini de artırabiliyor.

Aşureye şekeri minimum düzeyde ekleyin

Aşure her ne kadar sağlık deposu olsa da fazla tüketimi ciddi tehlikelere yol açabiliyor. 350 kalori ile 1 dilim yaş pasta kadar enerji içeren, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri de benzer olan aşureyi, buna karşın yaş pastadan ayıran içeriğindeki posası. Yine, 90 gramlık 2 dilim baklava 36 gram karbonhidrat içerirken, 110 gramlık 1 kase aşure 62 gram karbonhidrata sahip.


Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi hazırlanışı

Ancak protein ve posa içeriğinin yüksek olması ve içeriğindeki malzemeler aşureyi daha masum ve sağlıklı kılıyor. Aşureyi kendiniz yapıyorsanız mutlaka şeker içeriğini minimum seviyede tutun. Normal tariflerin 3’te 1’i kadar şeker eklemeniz yeterli olacaktır. Meyvenin kendi şekeri aşurenizin tatlanmasını sağlayacaktır. Mümkünse hiç şeker eklemeyerek tarçın veya bal gibi alternatifleri kullanın. Şekersiz aşure tarifi yazının sonunda…

Ceviz ve bademle tüketin

Omega-3 yağ asitleri kalp için koruyucu bir etkiye sahip. Ceviz ve badem sadece yağ içermekle kalmıyor, benzer oranlarda protein de içeriyor. Aşure ile birlikte ceviz ve badem tüketmek hem diyabete karşı şekerinizi hem de kalbinizi koruyucu etki gösteriyor. 2 ceviz + 5 adet badem yeterli olacaktır.

Her bir kaşıkta biraz tarçın serpin

Yüksek karbonhidrat içeriği kandaki şekeri hızlı yükselteceğinden tarçınla birlikte tüketmekte fayda var. Tarçın kan şekeri regülasyonunu sağlayan önemli bir baharat. Aşurenin sadece üzerine eklemek yerine her bir kaşıkta biraz tarçın serpmeniz şeker regülasyonunuzu sağlamanız için faydalı olacak.

Aşurenin yanında süt için

Yüksek karbonhidrat tüketimi kandaki şekerin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olur. Protein yoğunluğunun artması kana geçen şeker hızını yavaşlatarak kandaki şekerin daha uzun vadede ve daha yavaş yükselmesine yardımcı olacaktır. Sütün de içeriğinde karbonidrat olduğunu unutmadan, ölçüleri abartmadan 1 kase tarçınlı bir aşure ile birlikte 1 bardak süt içmeniz aşureyi yedikten sonra kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. (Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Akça)

Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi hazırlanışı

Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi için malzemeler:

  • 0.5 kg aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 6 adet küp küp doğranmış kuru incir
  • 6 adet küp küp doğranmış kuru kayısı
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 paket kuş üzümü
  • 5 adet karanfil
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1 avuç fındık
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 miktar nar tanesi nar
  • 1 miktar toz tarçın
  • Koroplast Kilitli Poşet
  • 1.5 litre su

Sağlıklı şekersiz aşure nasıl yapılır? İşte tarifi:

  1. Buğdayı 2 saat 1,5 litre suda bekletip suyunu dökmeden orta ateşte pişirin, eğer suyunu çok çekerse ek olarak kaynar su ilave edebilirsiniz.
  2. Yumuşadığında haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin ve 15 dakika pişirin.
  3. Kuru kayısı, incir, üzüm, kuş üzümünü, portakal kabuğu rendesini ve karanfili kaynayan aşurenin içerisine ekleyin 10 dakika daha kaynatın.
  4. Ilımaya yakın balı ekleyin ve karıştırın.
  5. Fındık ve cevizleri ayrı kilitli poşetlerde dövün.
  6. Servis kaplarına aldığınız aşurenin üzerine ceviz, fındık, nar taneleri ve tarçını serperek soğuk servis yapın.

Öneri: Dilerseniz 1 orta boy küp küp doğranmış elma ve 1 çay bardağı aşurelik fıstık da ekleyebilirsiniz. Her malzeme eklendiğinde kalorinin artacağını unutmayın. Bu malzemeleri de ekleyince, bir porsiyon aşureniz 295 kalori olacaktır.
(Tarif: Diyetisyen Merve Çağla Çevik)

Aşure nasıl yapılır? Şekersiz aşure tarifi hazırlanışı

Aşurenin besin değerleri:

Besin Değeri 1 kase aşurede (110gr)
Enerji 350 kcal
Karbonhidrat 62 gr
Protein 8 gr
Yağ 6 gr
Posa 7 gr

 

Besin Değeri 2 dilim baklava (90gr)
Enerji 260 kcal
Karbonhidrat 36 gr
Protein 3 gr
Yağ 11 gr
Posa 1 gr

 

Besin Değeri 1 dilim yaş pasta (145gr)
Enerji 365 kcal
Karbonhidrat 65 gr
Protein 6 gr
Yağ 6 gr

Tatlı kriziyle baş etmenin 10 yolu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.