Çipli kimlik kartı nasıl alınır? Son başvuru ne zaman?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, çipli kimlik kartı teslim süresinin kısaldığını belirtti.

Çipli kimlik kartı son başvuru ne zaman?

“Daha önce 3-4 hafta gibi uzun bir teslim süremiz varken, şu anda bu teslim süremizin bir haftaya indiğini görüyoruz.” diyen Güner; nüfus ve vatandaşlık işleri il ve ilçe müdürlüklerinden yapılan çipli kimlik kartı başvurularının, önce biyometrik veri kontrol bölümünde değerlendirmeye tabi tutulduğunu söyledi.

Bugüne kadar 10 milyonu aşkın kişinin çipli kimlik kartını teslim aldığını kaydeden Güner, “Eğer bugün Türkiye’de 10 milyon kimlik kartı varsa, 10 milyon tane biyometrik veri var. Yani parmak izi var, fotoğraf var. Sahteciliği önlemek adına bir kişi başvuru yaptığı zaman bu kişinin daha önce kart alıp almadığı, bunun bir sahtecilik girişimi olup olmadığını anlamak için sistem hemen alınan parmak izlerini, fotoğrafları depoladığımız verilerle karşılaştırıyor.” diye konuştu.


Verilerin doğrulama aşamasının tamamlanmasının ardından, sistemin yeni kimlik için geçerlilik verdiğini aktaran Güner, daha sonra yeni kimliğin üretim aşamasına geçildiğini ifade etti. Güner, yeni çipli kimlik kartlarının tesliminin daha önce çok uzun sürdüğünü anımsatarak şöyle devam etti:

“Daha önce 3-4 hafta gibi uzun bir teslim süremiz varken, şu anda bu teslim süremizin bir haftaya indiğini görüyoruz. Özellikle yeni makinelerimizin devreye girmesiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın deklere ettiği 180 günlük eylem planında, kentsel alanlarda 5 artı 1, diğer kırsal alanlarda postanın belki biraz daha ikinci güne kalabileceği düşülen yerlerde 5 artı 2 günde kimlik kartı ve diğer belgelerin teslimi eylem planı içerisinde yer alıyor.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

Biz de bunu bir emir telakki ettiğimiz için şu anki çabamız hem hızı artırmak hem kaliteyi artırmak. Her yeni makine, her yeni üretim, bizi bir öncekinden daha ileri düzeye getirdiği için memnuniyet verici bir düzeye gidiyoruz.”

“ALO 199” memnuniyet için arayacak

Güner, yeni kimlik kartı talebi için “Alo 199” numaralı çağrı merkezleri ve buna bağlı internet sitelerinin bulunduğunu dile getirdi. Çağrı merkezlerinin yakın zamanda vatandaşları arayarak sunulan hizmetlerin memnuniyetine yönelik çalışma başlatacağını belirten Güner, şöyle konuştu:

“Artık çağrı merkezimiz aracılığıyla vatandaşlarımızı arayarak memnuniyet durumlarını soracağız. Bu bizim kaçtığımız, çekindiğimiz bir husus değildir. Sadece vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için vatandaşa nasıl daha iyi hizmet verebiliriz düşüncesi ile çağrı merkezinden telefon edeceğiz.”

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

“Yakında vatandaşımız böyle bir aramayla karşılaşırsa ‘Bu nasıl bir aramadır, acaba sahtekarlıkla karşı karşıya mıyım, bana karşı bir şey mi yapılıyor’ gibi düşünmesin. Telefon numarası 199. Vatandaşlarımız bundan sonra buradan aranacaklar. ‘Yeni kimlik için randevu almıştınız, gittiniz mi, size memur nasıl davrandı, sizin işlerinizi nasıl gördü?’ diye oradaki çağrı görevlisi soru soracak. Vatandaşımız bu çağrıya hazır olsun. Böyle bir yönteme yakında geçeceğiz.”

Çipli kimlik kartı nasıl alınır?

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.


Randevular ekimlikrandevu.nvi.gov.tr internet sitesinden, “Alo 199” çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabiliyor.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

Çipli kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.

Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek.

15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların çipli kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

İlçe nüfus müdürlüğüne şahsen giderek başvuruda bulunma imkanı bulunmayanların başvuruları kendi adreslerinde alınacak.

Çipli kimlik kartı ücreti ne kadar?

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen çipli kimlik kartı için 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi).

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı
Çipli kimlik kartı teslim süresi kısaldı

Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.

Son başvuru ne zaman? 2017 yılında çipli kimlik kartı almak zorunda mıyım?


2017 yılı içinde yeni kimlik almak zorunda değilsiniz. Şuan kullandığınız Nüfus Cüzdanları 2020 yılına kadar geçerli olacak. Ancak ilerleyen süreçte çipli kimli kartlarını kullananların sayısı nüfus cüzdanı kullananların sayısını geçecek. 2018 yılında 50 milyon çipli kimlik sayısına ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Yeni kimlik son başvuru ne zamana kadar?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.