Ekonomideki mesele: Yontulmuş mu yontulmamış mı

Ekonomideki veriler bize, on dönüm bostan yan gel yat Osman’ı hatırlatıyor veya ‘yontulmuş’un hissettirdiği tadı veriyor!

Ekonomideki mesele: Yontulmuş mu yontulmamış mı

Ekonomideki mesele yontulmuş mu yontulmamış mı meselesi!

Özellikle son bir yıldır iktidar ekonomi ile cebelleşip duruyor. Doluya koyuyor almıyor, boşa koyuyor dolmuyor!

Türkiye ekonomisi artık çökmüş durumda ölümünü bekliyor! Dış ticaret hacmi sadece 7 ayda 60 milyar doları buldu!


Maliye Bakanlığı felce uğradı dersek yanlış söylemiş olmayız! Önümüzdeki haftalar Meclis’te daha hareketli günler yaşayacağız. Bütçe görüşmeleri AKP’nin terlemesi için yeterli olacaktır…

Bu ülkenin ekonomisi çökmesinde ne yapsın! Eğer bir ülkede örtülü ödenek ne kadar çok ise o ülke bir o kadar alengirli işlere bulaşmıştır. 2016 yılının ilk üç ayında örtülü ödenekten harcanan para 467 milyon 847 bin TL‘yken bu rakam 2017 yılının ilk üç ayında 682 milyon 450 bin TL oldu. Ne gariptir ki, 16 Nisan’da da bir referandum vardı değil mi?!

Neden bu örtülü ödenek bu kadar arttı diye bizde soralım!

2016 yılında 1 milyar dolar harcandı. AKP’nin (2016 yılına kadar) 14 yılında ise 10 milyar dolar örtülü ödenekten harcandı. Herhalde harcanacak değil mi? Bu para halka değil de bir yerlere gitmeliydi, gitti de! Belki de Suriye’deki “birkaç öfkeli Sünni genç”e gitmiştir. Ha bu gençler bu Suriye’den kaçan mülteciler değil! Bu mülteciler için yani Suriyeliler için zaten sizin, çocuğunuzun kursağından keserek 30 milyar dolar harcandı! Daha da ne kadar harcanır bilinmez, bu da ayrı bir konu. Ne de olsa bu halk cefakar bir halk değil mi?! Getir bu halkın sırtına bir vergi çeşidi daha, al ellerinde kalan üç beş kuruşu da!

Vergi demişken oyun içinde oyun olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kararı önce %40 olarak belirlendi, sonra ise %25 olarak belirlendi. Bizim bazı AKP’li kardeşlerimiz de lütufmuş gibi algıladı. Danışıklı dövüş sonunda zam oranı %25’te kaldı. Emekçiye zam deyince %5’i çok gören AKP, kendilerinin örtülü ödeneği için halktan çatır çatır para alırken bunda bir sakınca görmüyor!


Aldığımız veya verdiğimiz şeylere dikkat etmek gerekiyor! Ekonomideki mesele, “yontulmuş” mu “yontulmamış” mı meselesidir!

Ekonomiyle ilgili daha çok şey yazarız çizeriz. Son bir örnekle bitirelim…

Bakın İstanbul’da köprü, tünel yaptık diyerek övünülen bir AKP var karşınızda! Artık herkes biliyor; o köprünün maliyetini karşılamadığı için devlet kasasından bunları yapan firmalara bütçe ayrılıyor ama olsun; nasıl olsa bizim sevgili AKP’li kardeşlerimizin cebinden çıkmıyor. Tıpkı daha önce Meclis’ten geçen doğudaki kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıması gibi! Daha doğru ifade ile kaçak harcayanlar için ‘on dönüm bostan yan gel yat Osman’ meselesi… AKP siyaseti böyle işte!

Şimdi de yeni yapılan şehir hastaneleri için benzer bir konu geçerli olacak! Devlet, haberlere göre bu hastanelere %70 doluluk garantisi vermiş! Yani hasta olmasanız da o hastaneler doldurmalısınız aksi durumda devlet kasasından yine büyük miktarda para çıkacak!


Ne diyelim haydi iyi traşlar!..

Vergi artışları Türkiye’de bir ekonomik kriz işareti mi?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…