Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ekonomisi hakkında herhangi bir endişelerinin olmadığını belirterek, “Ekonomimiz iyi durumda. Coşmuş olan bir ekonomimiz var” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuştu. Zeybekci’nin konuşmasının satır başları şöyle:
Gerek kurla gerekse faizle ilgili girişim yapanların, bir rant temin etmeleri bir rant almaları, bunda başarılı olamayacaklar.
Kuru sadece spekülatif haberlere dayandırmak da yanlış olur. İşin diğer yarısı da var. Dünyada da bir hareketlilik var. Dün Polonya’nın parası TL’den daha fazla para kaybetti.
Aşırı değerli dolar, ABD ekonomisi için iyi değil
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hamlesi, ABD Merkez Bankası (Fed) seçimi… Bahane ararsanız çok var ama şu bir gerçek, aşırı değerli dolar ABD ekonomisi için iyi değil…
Bunun geçici olduğunu hep birlikte göreceğiz. Yıl sonu geldiğinde parmakla gösterilen bir durum olacak.
Endişemiz yok, ekonomimiz iyi durumda. Coşmuş olan bir ekonomimiz var.
Bir işletmenin dönen varlıkları, raflarında olan varlıkları, ham malları var. Bunları topladığında ortaya bir sonuç çıkıyor. Türkiye’deki rafların ve kasanın arasında sıfır problem var.
Nihat Zeybekci: Elimizdeki nakite bakınca sıfır problem
Dün Türkiye’ye şu kuruluşlar finansman verecekti de vermeyecekti de diye şeyler çıktı. Türkiye’ye 1.1 euro civarında kaynak verdiler. Bunların Türkiye’de kullanma şartları vardır. Dün kendileri de açıkladı. Biz de söylüyoruz yalan. Gerek kurla, gerekse faizle ilgili rant almak isteyenlerin işleri. Bizim işletmemiz yani Türkiye’nin kamuyla özel tüm borçlarımıza bakınca, elimizdeki nakite de bakınca sıfır problem. O kadar net söylüyorum.
Dün Romanya, Macaristan gibi ülkeler TL’den daha çok değer kaybetti. Bir yandan ABD’nin bütçe çalışmaları gibi etkenler oldu. Dövizdeki yükselişin geçici olduğunu hep birlikte göreceğiz.
Yüzde 6’nın çok daha üzerinde bir büyümeye gideceğiz. Türkiye tarihi zirve ile ihracatı kapatacak. Turizmde de öyle. Bu gelişmelerin Türkiye’ye çok olumlu etkisi olacaktır.
Piyasada parayı çekelim, talebi daraltalım gibi şeyler de söylendi. Bu Türkiye’ye zarar veren şeylerden bir tanesidir. Talebin biraz daha üzerinde üretim yapmalıyız. Piyasayı daraltan, talepleri aşağı çeken kendi enflasyonunu oluşturur zaten.
Et fiyatları
Gıdada eylülde gıda fiyatları 0.25 civarında aşağıya gitti. Diğerleri yukarı giderken gıdada düşüş oldu. Arzı artırmanın diğer bir yönünde ithalat. Onunla ilgili de tedbirler aldık. Baktık gördük ki olmuyor. Etle ilgili mesela. İstediğimiz sonucu alamayınca farklı yöntemler deniyoruz. Etle ilgili piyasayı regulite etmeyi kontrollü bir şekilde yapacağız.
Gümrük Ticaret Bakanlığımızın çalışmaları var. Üretildiği yerden, sepete girişe kadar her türlü yatırımı teşvik altına alıyoruz.
Nihat Zeybekci: Kur esnekliğine müdahaleye karşıyız
Bakan Nihat Zeybekci, “Kur esnekliğine bu süreçte müdahaleye karşıyız. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılacak en güzel şey budur. Aman kendimizi garanti altına alalım anlamında söylemiyorum. Siz Merkez Bankası olarak, piyasada 30 milyon dolarlık alanda dönen oyunlar bir anda milyar dolarlar döner.”
Dolar, ABD büyüme verisiyle hareketlendi
Dolar kuru, ABD büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında 3.81 seviyesinden bir anda 3.83 seviyesinin üzerine çıktı.
Uzun bir aradan sonra yeniden 3.80 seviyesinin üzerine çıkan ve bu sabah 3.84 seviyelerini test ettikten sonra 3.81 seviyelerine gerileyen dolar/TL, ABD büyüme verisinin ardından yeniden yukarı doğru hareketlendi.
ABD ekonomisi, 2’inci çeyrekte yüzde 3 büyüdü. Beklenti yüzde 2.6 olacağı yönündeydi.
Bu haber öncesinde 3.81 seviyelerinde bulunan dolar kuru, bir anda 3.83 seviyesinin üzerine çıktı. Kur, şu dakikalarda 3.8320 civarında hareket ediyor.
TL, son dönemde yurtiçindeki haber akışı, ABD ile ilişkiler ve jeopolitik risklerin baskısı, dolarda küresel değerlenme eğilimi gibi nedenlerle baskı altında bulunuyor.
Lira, Euro ve Altın düştü, Dolar yükselmeye devam ediyor
Avrupa Merkez Bankası (ECB), dünkü toplantısında varlık alımlarının Ocak ayından Eylül ayına kadar aylık 30 milyar euro olacağını ve gerekli görülürse Eylül’den sonra da uzatılabileceğini açıkladı. Kurulun açıklamalarında enflasyondaki düşüşe vurgu yapılması ve buna bağlı olarak her an ek araçlar kullanılabileceğinin vurgulanması piyasalarda güvercin algılandı ve euro, karar sonrası oldukça sert düşüş yaşadı.
Son aylarda yaşanan düşüşlerde 1,17 tabanını koruyan EUR/USD dün bu desteği kırdı ve bugün 1,1615 seviyesine gerileyerek Temmuz’dan sonraki en düşük seviyeyi gördü.
Euro, ECB sonrası kayıp yaşarken Dolar ise, bütçe ve vergi reformunun senatoda kabul edilmesi ile yükselişini hızlandırdı, Dolar Endeksi de 94,75 direncine ulaşarak düşüş kanalını aştı.
Haftanın son işlem gününde dolar cephesinde yükseliş yaşanırken gelişen ülke varlıklarında da düşüş etkisini artırıyor. Dolardaki yükseliş ve euroda gerilemenin etkisiyle Ons Altın da 1,267$ desteği altına geriledi.
Dolar yükselmeye devam eder mi?
Günün devamında ABD’den gelecek 3. Çeyrek GSYIH verisinin beklentileri koruması ile dolar tarafındaki yükseliş bir miktar daha artabilir.
Lira (TL) tarafında ise, gün başında yaşanan sert atakların ardından bir miktar toparlanma görülse de USD/TRY tekrar 3,8180 ile gün başı açılış seviyesine yükseldi. Günün devamında alımların sürmesi ile 3,85 psikolojik seviye test edilebilir.