Seyahat öncesi hazırlık: Bir gezginin günlüğü

Seyahate çıkmayı düşünenler için ideal çanta nasıl olmalıdır? Seyahat öncesinde neler yapılmalı?

Bir gezginin günlüğü: Seyahat öncesi hazırlık

Ankara’dan başladığım seyahatime sırasıyla Eskişehir, Bilecik, Bursa ve Çanakkale olarak devam ettim. Seyahatim sırasında neler yaptım, nereleri gördüm, ne gibi zorluklarla karşılaştım vs. gibi soruların cevaplarına geçmeden önce seyahate çıkmadan önce ne gibi hazırlıklar yaptım? Öncelikle bunları paylaşmak istiyorum.

Seyahat için ideal çanta nasıl olmalıdır?

Seyahatiniz boyunca sırtınızdan eksik etmeyeceğiniz çantanızın altın kuralı hafif olmasıdır. Seyahat boyunca düşündüğünüzden daha az malzemeye ihtiyaç duyarız. Bu yüzden çok nadir kullandığınız şeyleri çantanıza koymanıza gerek yoktur.


Seyahatinizin süresine bağlı olarak yanınıza alacağınız iç çamaşırları ile kıyafetlerin sayısı size kalmıştır. Bunun dışında çantanızda bulundurmanız gereken temel malzemeler arasında, cüzdan, telefon, şarj aleti, powerbank, kulaklık, fotoğraf makinesi, selfi çubuğu, diş fırçası, diş macunu, tıraş takımı, tırnak makası, yağmurluk, güneş gözlüğü, şapka, çakı, parfüm, deodorant, krem, güneş kremi, ağrı kesici, yara bandı, ped yer almalıdır.

Seyahat süresince konaklamalarını butik tarzı otel olarak tercih edecekler için banyo (el havlusu, duş havlusu, şampuan, sabun, terlik vs.) malzemelerine gerek yoktur. Aksine seyahat süresince konaklamalarını çadır olarak tercih edecekler için bu tür banyo malzemeleri ile mat ve pike kesinlikle çantada bulundurulmalıdır.


Seyahate başlamadan önce rota çıkarılmalıdır

Seyahat yolculuğunuza çıkmadan önce gideceğiniz yerlerin rotasını çıkarmak, seyahat süresince konaklayacağınız yerleri belirlemek sizlere ciddi anlamda zaman kazandıracaktır.

Seyahatinize başlamadan önce görmek istediğiniz şehirlerin gezi rehberlerine göz atın. Gezeceğiniz yerlere birbirine yakın olan yerlerden başlayın. Örneğin Eskişehir il haritasında göründüğü üzere turunuza Osmanlı Evi’nden başlayıp sırasıyla kırmızı noktalara uğrayarak yukarı doğru çıkmanız sizler için zaman kazandıracaktır. Bu yüzden rotanızı iyi belirlemelisiniz.

Otostop mu, otobüs mü?


Son olarak gezi turuna çıkacak olanların akıllarına en çok takılan durumlardan birisi hiç şüphesiz seyahatlerini otobüsle mi yoksa otostopla mı tamamlayacakları kaygısıdır. Öncelikle gezi turuna başlamak üzere çantanızı sırtlanıp evinizin kapısından çıktığınız vakit üzerinizdeki tüm kötü enerjileri bir kenara atmalı; korkularınızı, kaygılarınızı seyahatiniz boyunca unutmaya çalışmalısınız. Aksine seyahat sizin için kötü bir deneyim olabilir. Örneğin, günümüzde klişeleşmiş olan “otostop çekmek güvenilir değil abi yaa” sözüne kulak asmamanızı tavsiye ediyorum. Adeta otostop çekmek gerçek gezginlerin işidir ve unutmayın sizlerde gerçek bir gezginsiniz!

Dünyanın en ücra, en maceralı gezi rotaları


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.