Türkiye’de sürekli değişen eğitim sistemi yine değişiyor! AK Parti’nin imam hatiplerin önünü açmak için büyük tepkilere rağmen geçirdiği 4+4+4 sistemi kaldırılıyor! 5+7 eğitim sistemi getirilmesi gündemde. Eskisi gibi ortaokul ile lise birleştirilecek.
Milliyet’ten Mehmet Tezkan’ın yazdığına göre; AK Parti, imam hatiplerin önünü açmak için büyük tepkilere ve eylemlere rağmen geçtiği 4+4+4 sisteminden de vazgeçiyor. İddiaya göre 5+7 eğitim sistemi için Cumhurbaşkanı Erdoğan değişim sinyali vermiş ve bürokratlar çalışmaya başlamış.
Mehmet Tezkan’ın yazısı şöyle:
“Konuşulan şu; bakanlık eski sisteme dönmek için hazırlıklara başlamış..
Ortaokulla lise eskisi gibi birleştirilecekmiş..
Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP’li milletvekilleriyle yaptığı sohbette değişikliğin sinyalini vermiş.. Bu ne demek oluyor?
4+4+4 sistemi yürümedi demek.. 4+4+4 sistemi iflas etti demek..
Eskiden ilkokul beş yıldı.. Öğrenci hangi ortaokula girmişse (meslek lisesi gibi bir tercihi yoksa) liseyi de aynı okulda bitirir, diplomasını alırdı.. Yabancı okullara, Galatasaray gibi İstanbul Erkek Lisesi gibi bazı nitelikli okullara sınavla girilirdi..5+3+3 sistemiydi..
Liseler dört yıla çıkarılınca (ki çok doğru karardı) 5+3+4 sistemi oldu.. Toplam 12 yıl..
28 Şubat döneminde imam hatip liselerinin önünü kesmek için ortaokul düzenine son verildi..İlkokul 8 yıla çıkarıldı.. Üniversite öncesi 8+4 yıllık düzene geçildi..
İmam hatibe ilkokuldan sonra gidiliyordu.. TıpkıGalatasaray Lisesi gibi..
Tıpkı Robert Koleji gibi..
Tıpkı Haydarpaşa Lisesi gibi.. Tıpkı Kabataş Lisesi gibi..
28 Şubat’ta sekiz yıllık eğitime geçilince bu okullar orta kısımlarını kapattılar.. İşin gerçeği şu;eğitimin kalitesi düştü..
Yabancı okuldan örnek vereyim.. Mesela Alman Lisesi’nde hazırlık dahil ilkokuldan sonra 8 yıl okuyup mezun olan gencin eğitim süresi 4 yıla düştü..
İktidar 2012 yılında imam hatipleri canlandırmak için 4+4+4 sistemini getirdi..
İlkokulu 4 yıla indirdi, 4 yıldan sonra imam hatibe gitmenin yolunu açtı..
Peki, bu kararla imam hatipler ihya oldu mu?
Hayır.. 4+4+4 sistemi kimseye yaramadı..
Eğitimin kalitesini artırmadı, düşürdü.. Zaten amaç bu değildi. Amaç, imam hatiplere erken yaşta öğrenci alımını sağlamaktı..
Cumhurbaşkanı değişim sinyali vermiş.. Bürokratlar çalışmaya başlamış.. Eski sisteme geri dönülecekmiş..
Doğru karar.. 5+7 iyi bir sistem..Bakanın nitelikli dediği okulların, yabancı okulların, kendini kanıtlamış özel okulların beşinci sınıftan sonra öğrenci almaya başladığını düşünün.. Eğitimde çıta yükselir..”
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte yeni sistemin detaylarını paylaştı:
İşte, sunumdaki ayrıntılardan önemli başlıklar:
- Üç yanlış bir doğruyu götürecek.
- Örnek sorular aralık ayı içerisinde paylaşılacak.
- Sınav her yıl haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak, aynı ay içinde de sonuçlar ilan edilecek.
- Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere göre nakil yaptırabilecekler.
- Okul türleri arasında 10.sınıfa kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de dikkate alınarak nakil işlemleri yaptırılabilecek.
- TEOG sonucuna göre yerleşen öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusunda bulunabilecekler.