5+7 eğitim sistemi geliyor, 4+4+4 kaldırılıyor iddiası

Türkiye’de sürekli değişen eğitim sistemi yine değişiyor! AK Parti’nin imam hatiplerin önünü açmak için büyük tepkilere rağmen geçirdiği 4+4+4 sistemi kaldırılıyor! 5+7 eğitim sistemi getirilmesi gündemde. Eskisi gibi ortaokul ile lise birleştirilecek.

5+7 eğitim sistemi geliyor, 4+4+4 kaldırılıyor iddiası

Milliyet’ten Mehmet Tezkan’ın yazdığına göre; AK Parti, imam hatiplerin önünü açmak için büyük tepkilere ve eylemlere rağmen geçtiği 4+4+4 sisteminden de vazgeçiyor. İddiaya göre 5+7 eğitim sistemi için Cumhurbaşkanı Erdoğan değişim sinyali vermiş ve bürokratlar çalışmaya başlamış.

Mehmet Tezkan’ın yazısı şöyle:


“Konuşulan şu; bakanlık eski sisteme dönmek için hazırlıklara başlamış..
Ortaokulla lise eskisi gibi birleştirilecekmiş..

Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP’li milletvekilleriyle yaptığı sohbette değişikliğin sinyalini vermiş.. Bu ne demek oluyor?

4+4+4 sistemi yürümedi demek.. 4+4+4 sistemi iflas etti demek..

Eskiden ilkokul beş yıldı.. Öğrenci hangi ortaokula girmişse (meslek lisesi gibi bir tercihi yoksa) liseyi de aynı okulda bitirir, diplomasını alırdı.. Yabancı okullara, Galatasaray gibi İstanbul Erkek Lisesi gibi bazı nitelikli okullara sınavla girilirdi..5+3+3 sistemiydi..

Liseler dört yıla çıkarılınca (ki çok doğru karardı) 5+3+4 sistemi oldu.. Toplam 12 yıl..

28 Şubat döneminde imam hatip liselerinin önünü kesmek için ortaokul düzenine son verildi..İlkokul 8 yıla çıkarıldı..  Üniversite öncesi 8+4 yıllık düzene geçildi..

İmam hatibe ilkokuldan sonra gidiliyordu.. TıpkıGalatasaray Lisesi gibi..

Tıpkı Robert Koleji gibi..


Tıpkı Haydarpaşa Lisesi gibi.. Tıpkı Kabataş Lisesi gibi..

28 Şubat’ta sekiz yıllık eğitime geçilince bu okullar orta kısımlarını kapattılar..  İşin gerçeği şu;eğitimin kalitesi düştü..

Yabancı okuldan örnek vereyim.. Mesela Alman Lisesi’nde hazırlık dahil ilkokuldan sonra 8 yıl okuyup mezun olan gencin eğitim süresi 4 yıla düştü..

İktidar 2012 yılında imam hatipleri canlandırmak için 4+4+4 sistemini getirdi..

İlkokulu 4 yıla indirdi, 4 yıldan sonra imam hatibe gitmenin yolunu açtı..

Peki, bu kararla imam hatipler ihya oldu mu?

Hayır..  4+4+4 sistemi kimseye yaramadı..

Eğitimin kalitesini artırmadı, düşürdü.. Zaten amaç bu değildi. Amaç, imam hatiplere erken yaşta öğrenci alımını sağlamaktı..

Cumhurbaşkanı değişim sinyali vermiş.. Bürokratlar çalışmaya başlamış.. Eski sisteme geri dönülecekmiş..

Doğru karar..  5+7 iyi bir sistem..Bakanın nitelikli dediği okulların, yabancı okulların, kendini kanıtlamış özel okulların beşinci sınıftan sonra öğrenci almaya başladığını düşünün.. Eğitimde çıta yükselir..”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte yeni sistemin detaylarını paylaştı:


İşte, sunumdaki ayrıntılardan önemli başlıklar:

  • Üç yanlış bir doğruyu götürecek.
  • Örnek sorular aralık ayı içerisinde paylaşılacak.
  • Sınav her yıl haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak, aynı ay içinde de sonuçlar ilan edilecek.
  • Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere göre nakil yaptırabilecekler.
  • Okul türleri arasında 10.sınıfa kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de dikkate alınarak nakil işlemleri yaptırılabilecek.
  • TEOG sonucuna göre yerleşen öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusunda bulunabilecekler.

Liseye geçişte yeni sistemin nitelikli okulları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.