Abbas Güçlü’den MYS eleştirisi: Bakan konulara vakıf değil!

TEOG yerine getirilen MYS (Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi) ile soru işaretleri çoğaldı! Abbas Güçlü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a çarpıcı sorular yöneltti.

Abbas Güçlü MYS eleştirisi Bakan ismet yılmaz konulara vakıf değil! mahalli yerleşim sistemi

Abbas Güçlü’nün, TEOG yerine Mahalli Yerleşim Sistemi’ni (MYS) eleştirdiği ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sorular yönelttiği Milliyet’teki yazısından:

Liselere giriş sistemi, derin hayal kırıklığı yarattı dersek hiç yalan olmaz!


Peki, açıklanan yeni sistem, dersanelere olan bağımlılığı azaltıp, sınav yarışını sona erdirir ve kalıcı olur mu?

Evet demek mümkün değil.

Bakan Yılmaz’ın konulara vakıf olmadığı her cümlesinden belli oluyor!

Kontrolü altındaki liseleri, farklı kategorilere ayırması ise kabul edilemez.

Sınava, adayların yüzde 10’unun girmesi öngörülüyor ki, en büyük yanılgı bu noktada yaşanacak.

Yüz binlerce öğrenciyi 60 soru ile sıralamak ise ölçme değerlendirmenin ruhuna aykırı.

İkamete dayalı kayıt sistemi ise çoktan iflas etti. İlkokulların önündeki servis araçları ve şişirilmiş notlar bunun en çarpıcı örneği…

Okul bölgeleri, belki büyük şehirlerde mümkün ama küçük yerleşim bölgelerinde, göç hareketliliğini artırmanın ötesine geçemez!..

MYS’de artılar ve eksiler

İşte Bakan Yılmaz’ın açıklamaları ve değerlendirmemiz:

– Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.

Bunun böyle olmayacağını görmek için müneccim olmaya gerek yok!

– Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.

Bu, büyük kentlerde mümkün ama peki ya küçük beldeler?

– Her okul türüne göre hiçbir öğrencimizi, istemediği bir başka okul türüne yerleştirmeyeceğiz.

Peki ya o bölgede, öğrencinin istediği okul yoksa?

– Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek.

Sayın Bakan, kendi çocuğunu en yakın liseye gönderir miydi?

– Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır.

Pek fazla bir şeyin değişmeyeceğini, hep birlikte göreceğiz.

– Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir.

Son 40 yıldır hep aynı şey söyleniyor.


– Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım.

Bunun mümkün olmayacağını en iyi kendisi biliyor!

– Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız.

Şu anda kendileri bile önlerini göremiyor!

– Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG’da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

TEOG getirildiğinde hiç böyle denilmiyordu! Ayrıca kim daha iyi okul için mücadele vermek istemez ki!

– Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak.

Bu neyi değiştirecek ki!

– Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz.

Sorun, sınavların ne kadar hızlı açıklanacağında değil, içeriği ve seçiciliğinde!

– Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8’nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

3 yılın birikimini 60 soru ile ölçmek mümkün değil. Sorular zorlaştıkça, dersaneye bağımlılık artacaktır!

– Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu’nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye’nin yüzyılı yapmaktır.

Her iki sistemin de adil, seçici ve kalıcı olması mümkün değil!

– Beş tercih, bulunduğu yere en yakın bir tercihtir. Bir de bu sınava girenler için de beş tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse de adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız ve merkezi olarak yerleştireceğiz.

Kafaları daha da karıştırmanın ötesinde bir işe yaramayacaktır!

– Biz, eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, velimizin istediği Anadolu lisesi de olsun, velimizin istediği imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla bu eğitim bölgesi oluşturması, bu sorunu ortadan kaldıracak.

Küçük yerleşim bölgelerinde bu mümkün değil! Çok programlı liseler de bu sorunu çözmez!

– 8’inci sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6, 7 ve 8’inci sınıftaki ders kitaplarının müfredatı ve kazanımları çerçevesinde, hepsini öğrencilerimize soracağız. Biz 6, 7 ve 8, hangi müfredatla öğrencilerimize ne veriyorsak hepsini bir şekilde ölçeceğiz . 60 dakikada mı 30’a yakın ders ve yüzlerce konu taranacak?..

Özel Türk ve yabancı okullara girişler ise tam bir maceraya dönüşecek gibi görünüyor!..

Özetin özeti: Üniversitelere giriş sistemi gibi liselere giriş sisteminin de kalıcı olması mümkün değil!..

Can Yılmaz, MEB’in skandal MYS paylaşımını eleştirdi

Can Yılmaz, sosyal medya hesabından Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG yerine getirdiği sistem hakkında paylaşımda bulundu.

Geride bıraktığımız pazar günü bir programa katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sürpriz bir kararla kaldırılan TEOG sınavının yerine nasıl bir sistemin getirileceğini açıkladı. ‘Mahalli Yerleştirme Sistemi’ (MYS) adı verilen yeni sistemde öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun sınava girmeden evlerine yakın olan beş okul arasından seçim yapabileceklerini açıkladı.

Ancak Bakan İsmet Yılmaz’ın sınavsız okul müjdesi özellikle sosyal medyada pek de büyük bir beğeniyle karşılaşmadı. Yeni sistemin fırsat eşitliğini bitireceğini savunan sosyal medya kullanıcıları bir yandan da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan atılan mesajı örnek göstererek öğrencilerin ‘Niteliksiz’ sıfatıyla damgalanmaya çalışıldığını söylediler ve bunu eleştirdiler.


Bu konuya eleştiri getirenlerden biri de Can Yılmaz oldu. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın twitter hesabından atılan mesaj üzerinden şunları yazdı: “Milli Eğitim niteliksiz okulların varlığını kendisi de onaylamış… ‘Diğer öğrenciler!’ Saldım çayıra mevlam kayıra… Yazıktır.”

can yılmaz meb nitelikli okul paylaşımı
MEB’in MYS – Mahalli Yerleşim Sistemi için gönderdiği skandal paylaşım

TEOG’un yerine getirilen Mahalli Yerleşim nasıl bir sistem?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.