Çürük raporu alanların sayısı 2.5 yılda 155 bin kişiyi geçti!

CHP Milletvekili Özcan’ın soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Canikli, 2015’te 57.903, 2016’da 66.370, bu yılın 7 ayında 30.000 kişinin çürük raporu aldığını açıkladı.

Çürük raporu alanların sayısı 2.5 yılda 155 bin kişiyi geçti!

Çürük raporu alanların sayısında son yıllarda ciddi artışlar yaşandığı ortaya çıktı. Bu yılın ilk 7 ayında rapor alanların sayısı 30.000 olarak açıklandı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın ‘askerliğe elverişli değildir’ raporu alanlarla ilgili soru önergesini yanıtladı.

Özcan önergesinde, “15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK kapsamında askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanması, kamuoyunda çeşitli tartışma ve endişeleri de beraberinde getirmiştir. Kamuoyundaki tartışmalara son olarak, Sağlık Bakanlığı’na devredilen askeri hastanelerin, siyasilerin de etkisiyle, usulsüz uygulamalarla verdiği sağlık raporları eklenmiştir” diyerek son yıllarda ne kadar kişinin rapor aldığını bakana sormuştu.


Milletvekillerinin kaçının yakını sağlık raporu aldı?

Bakan Canikli’nin verdiği bilgiye göre 2015’te “Askerliğe elverişli değildir” raporu alan yükümlü sayısı 57.903. 2016 yılında bu sayı 66.370’e çıktı. Bir önceki yıla göre 8.467 kişi arttı. Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri de 2016 yılı içinde gerçekleşmişti.

7 ayda 30 bin kişi askerliğe elverişsizlik raporu aldı

1 Ocak 2017 ile 31 Temmuz 2017 tarihleri arasında ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu alan yükümlü sayısı 30.786 olarak gerçekleşti. Böylece son 2.5 yılda 155.059 kişinin rapor aldığı anlaşıldı. CHP’li Özcan’ın, “AKP’de milletvekilliği ve bakanlık yapanların kaçının 1. ve 2. derece yakını, askerlik görevinden muaf tutulmak için sağlık raporu almıştır?” sorusuna Canikli, “Herhangi bir kayıt tutulmamaktadır” cevabını verdi.

Ali Türkşen de tepki gösterdi

İyi Parti’ye katılan eski SAT komandosu ve Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen de çürük raporu rakamlarına Twitter’dan şöyle tepki gösterdi:

İyi Parti'ye katılan eski SAT komandosu ve Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen de çürük raporu rakamlarına Twitter'dan şöyle tepki gösterdi

Çürük raporu nedir? Kimler alabilir?

Askerlikte kullanılmakta olan tabirlerden bir tanesi olan çürük raporu, bir şahsın askerlik yapamaz durumda olması ya da askerliğe elverişsiz olması anlamına gelmektedir. Genel olarak çürük raporu almak ya da çürüğe kalmak olan fiiliyata dökülmüş olan eylem, askerlik çağına gelmiş bir bireyin çeşitli sebeplerden dolayı zorunlu olan askerlik görevinden muaf tutulması anlamını taşımaktadır.

Çürük raporu nereden nasıl alınır

Çürük Raporu nasıl alınır?

Çürük raporu, askerlik şubelerinde bulunan askerlik meclislerindeki heyet tarafından ya da askeri hastaneler tarafından verilmektedir. Çürük raporunu alma işlemi için kişi daha önceden almış olduğu sağlık raporları ile beraber askerlik şubesine başvurur ve askerlik şubesinde yapılacak olan sağlık taramasıyla çürük raporu verilip verilmeyeceği konusunda ilk inceleme tamamlanmış olur.


2 doktordan oluşan askerlik meclisi çürük raporu almak için başvuruda bulunan şahsın çürük raporu alma şartlarını sağlaması durumunda hastaneye sevk etmektedir. Hastanede yapılan incelemeler sonucunda şahsın ciddi problemleri ortaya çıkmış ve askerlik yapamaz durumda olduğu tespit edilmiş ise çürük raporu verilmektedir.

Çürük raporu şahsın gelecekteki hayatını ciddi oranda engeller nitelikte bir rapor olmasından dolayı, çürük raporu verilmeden önce hasta ciddi testler ve kontrollerden geçmektedir. Kişinin sağlık bütünlüğü, beden bütünlüğü ve psikolojik bütünlüğü detaylı olarak incelenir ve kesin sonuç elde edilmesine özen gösterilir.

Çürük raporu nereden nasıl alınır askerliğe elverişli değildir

Çürük Raporu nereden alınır?

Çürük raporunu vermeye yetkili tek kurum askeri hastanelerdir. Onun dışında özel hastanelerden, üniversite hastanelerinden ya da devlet hastanelerinden kesinlikle böyle bir rapor verilemez. Bu hastanelerden getirilecek raporlar sadece askeri şubeler için ve askeri hastaneler için kişinin sağlığı ile ilgili olarak delil niteliğindedir.

Çürük raporunu almak isteyen kişinin askeri hastanelere başvurusunda mutlaka yanında daha önceki sağlık sonuçlarını getirmesinde büyük önem vardır. Kişinin kendi sağlığı ile ilgili beyanda bulunmaması durumunda ve askerlik şubesinde yapılacak ilk incelemede böyle bir tespitin yapılamaması durumunda kişinin askerlik hizmeti esnasında, bu rahatsızlığından dolayı herhangi bir sıkıntının yaşanması durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Bu yüzden kişiler askerlik şubelerindeki işlemler sırasında var olan bütün rahatsızlıklarını askerlik şubesinde bulunan hekimlere belirtmelidirler.

Bunun dışında askeri hastanelerin ve askerlik şubelerinin düzenleme yetkisinde bulunan çürük raporunun sadece GATA’da düzenlenme yetkisi yoktur. GATA, askeri hastaneler arasında bir hastanedir. Kişilerin başvurdukları askerlik şubelerinin en yakınında bulunan askeri hastane bu raporu vermeye yetkilidir.

Sahte Çürük Raporu almanın cezası nedir?


Usulsüz çürük raporları alanlara ve düzenleyenlere ciddi cezai yaptırımlar söz konusudur. Öncelikle evrakta sahtecilik suçu işlenmesinden dolayı Türk Ceza Kanunu’nun 304. Maddesi gereğince 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması söz konusudur. Bu raporu düzenleyen kişilerin resmi sıfata haiz olan kişiler olması durumunda ise bu kişilere daha ağır cezalar verilebilir. Ayrıca 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nda belirtildiği üzere idari para cezası da verilebilmektedir.

Sözleşmeli askerlik sistemine neden yeterince talep olmadı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.