Liseye geçiş sınavı nasıl olacak?

TEOG sonrası yeni sistemin detaylarını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Hem soru sayısındaki artış, hem açık uçlu soruların yer almayacak olması yapılan değişiklikler arasında. Liseye geçiş sınavı nasıl olacak? İşte detaylar…

Liseye geçiş sınavı sınav nasıl olacak?
Liseye geçiş sınavı sınav nasıl olacak?

Liseye geçiş sınavı: Soru sayısı arttı, sınav süresi uzadı!

Sınava ilişkin yapılan ilk açıklamada 20 Türkçe, 20 Matematik ve 20 Fen Bilgisi derslerinden toplam 60 soru sorulacaktı. Son değişiklikle 10 Yabancı Dil, 10 Sosyal Bilgiler ve 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri de eklenerek toplam soru sayısı 90’a çıktı. 135 dakika sürecek sınavda ara verilip verilmeyeceği henüz netleşmedi.

‘Liseye Geçiş Sınavı’nda açık uçlu soru sorulmayacak!

Dönem başında MEB açık uçlu soru örnekleri yayınlamıştı. Ancak alınan geribildirimler sonunda değerlendirmenin objektif olmayacağı düşüncesi ile sınavda açık uçlu sorular yer almayacak. Liselere bir geçiş sınavı olacağından dolayı sıralamanın ve seçmenin daha adil yapılabilmesi için test sorularından oluşması öğrenciler için avantajlı olacaktır.


‘Liseye Geçiş Sınavı’nda Soruların sadece 8.sınıf kazanımlarından çıkacak olması da netleşen diğer önemli noktalardan.

Liseye Geçiş Sınavı’nda okul başarı notları kullanılmayacak!

Şu anda 8. Sınıfta okuyan yaklaşık 1.2 milyon öğrenci var. Sınava bu öğrencilerin %10’unun girmesi bekleniyor. 120 bin öğrencinin gireceği sınavda okul notlarının eklenmeyecek olması “şişirilmiş notlar”a karşı alınmış bir önlem olarak görülmelidir.


Geriye kalan yüzde 90’lık oranı oluşturan öğrenciler liselere sadece adrese dayalı olarak yerleştirilecek. Okul notunun dikkate alınmayacak olması ders çalışmamak için her türlü bahaneyi üreten öğrenciler “nasılsa adrese göre yerleşeceğim, çalışmasam da olur” düşüncesiyle aksatabilirler. Öğrencilerin derslere olan ilgisinin artması için hem okul başarı puanının etkili olacağı hem adrese dayalı yerleştirme modelinin üzerinde çalışma yapılması gerekiyor.

Adrese dayalı sistem nasıl olacak?


Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar gibi farklı okul türlerini kapsayacak şekilde her ilçede “Eğitim Bölgeleri” oluşturulacak. Bu bölge içinde öğrenci gitmek istediği okulu tercih edebilecek.

27 Kasım’da TRT Haber’e yaptığım değerlendirmeyi izleyebilirsiniz:

Liseye geçiş sistemi: Eve yakın 9 liseden biri seçilecek!

Liseye geçiş sisteminde eve yakın 9 liseden biri tercih edilecek!


Burçak Özel
• Eğitim uzmanı, yazar, eğitim koçu • Kurucusu olduğu eğitim danışmanlık kurumunda ortaokul, lise ve üniversite hazırlık öğrencilerine derslerini destekleyici eğitimin yanı sıra bireyin kendini tanıması, verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmesi, sınav kaygısı azaltılması, doğru meslek seçimi belirlenmesine yönelik danışmanlık hizmetleri vermektedir. • Öğrenciler ve veliler arasında köprü kurarak doğru iletişimi sağlayarak aile içi çatışmaları önleyici danışmanlık çalışmaları yapıyor. • TRT Haber ve diğer ulusal kanallarda eğitimle ilgili güncel gelişmeleri yorumlamaktadır. • Ankara Üniversitesi İLEF’te Yüksek Lisans tezini "Yeni Medya, Dijital Nesil ve Kimliklerin İnşası" konusu üzerine çalışıyor. • "Çocuğu Tanıma Sanatı" kitabının yazarıdır.