İlginç araştırma: Penis şekliniz böyleyse risk altındasınız!

ABD’de yapılan ve yaklaşık 1.5 milyon erkekten elde edilen verilerle gerçekleştirilen araştırmaya göre penis eğriliği veya kavisli olması riskli!

İlginç araştırma: Penis şekliniz böyleyse risk altındasınız!

ABD’nin Teksas eyaletinde yapılan bir araştırma, erkekler için önemli bulgular ortaya koydu. Houston’daki Baylor College’da yapılan ve 1.5 milyon erkekten elde edilen verilerin değerlendirildiği araştırmada Peyronie Hastalığı olarak da bilinen rahatsızlıktan muzdarip olanların kanser riski altında olduğu belirlendi.

Erkeklerin penislerinin kavisli olmasına sebep olan Peyronie Hastalığı ile incelemelerde bulunan araştırmacılar, bu hastalığa yakalananların %40 oranında testis kanseri riski altında olduğu belirtildi.


Penis içerisindeki dokularda anormal yara dokusu veya plak gelişimi sebebiyle karşılaşılan bu rahatsızlığın bu uzuvda meydana gelen rahatsızlıklarla oluşuyor. Baylor College Medicine‘da yapılan ve America nSociety for Reproductive Medicine’de sunulan araştırmada, bu hastalığa sahip erkeklerin kan kanseri olma riskinin %29 daha fazla ve mide kanserine yakalanma riskinin ise %40 daha fazla olduğu belirtildi.

Penis eğriliği neden olur? Peyronie Hastalığı nedir?

Hastalık penis gövdesinde ve sıklıkla sırt tarafında sonradan oluşan, sert yama gibi bir tabaka ile karakterizedir. Penis sertleşip dikleştiğinde plağın olduğu tarafa doğru eğrilir. Cinsel birleşme sırasında bu durum penis fonksiyonunu bozarak kimi zaman sertleşme bozukluğuna kadar giden ciddi sorunlara neden olur.

Hastalığın sık görülen bir diğer belirtileri ise penis ağrısı, ağrılı ereksiyon ve penis boyunun kısalmasıdır. Ereksiyon halindeki penisin genellikle yukarıya – ender de olsa yanlara veya aşağıya – doğru eğrilmesi ile kendini gösterir. Hastalar bunu penis eğriliği veya yamuklaşma şeklinde tarif eder.

Kontroller aksatılmamalı!

Araştırmayı yürüten Dr. Alexander Pastuszak, “Daha önce kimse bu rahatsızlıklar arasında bağlantıyı kurmamıştı. Araştırmamıza göre bu rahatsızlığa sahip erkekler kontrollerini yaptırmalı ve aksatmamalılar” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Daily Mail, İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, erkeklerin yaklaşık %3.7 ve %7.1’inin bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunu fakat, bazı hastaların utandıkları için doktorlara gitmediği için bu oranın daha da yüksek olduğunu tahmin ettiklerini yazdı.

Peyronie hastalığı nasıl anlaşılır?

Sert plak dokusu penis tabakasının elastikiyetini azaltır ve penisin ereksiyon sonrasında yukarıya doğru eğrileşmesine sebep olur. Penisin eğilip bükülmesine sebep olan bu plak sıklıkla penisin üst tarafında kendini gösterse de penisin alt tarafında veya yan taraflarında da görülebilir.

Bu durumda penisin aşağıya doğru ya da yana doğru bükülmesine sebep olur. Hatta bazı hastalarda penis gövdesini çepeçevre saran bir plak meydana gelir. Penis sertleştiğinde plak penisin gövdesinin boğulmuş gibi bir görünüm (kum saati ya da kuğu boynu görünümü) almasına sebep olur.

Hastaların çoğunluğu penislerinin kısaldığından, genel olarak küçüldüğünden yakınırlar. Ağrılı ereksiyonlar ve cinsel ilişkide zorluk yani iktidarsızlık ortaya çıkması bu erkekleri doktora gitmeye zorlayan önemli nedenlerden biridir.


Tüm bu fiziksel bozukluklar bir peyronie hastasının yaşam kalitesini bozar. Hastalığın görüldüğü erkeklerin yaklaşık yüzde 20 ile 40’ında sertleşme problemi yani iktidarsızlık şikâyeti de söz konusudur.

Peyronie hastalığı hangi sıklıkta görülür?

40 ile 70 yaş arasındaki her 100 erkekten 1 ile 4’ünde (yüzde 3.7) görüldüğü bildirilmiştir. Bununla beraber şiddetli peyronie hastası olan daha genç yaşta hastalar da rapor edilmiştir. 50 ila 70 yaş arasındaki erkeklerde görülme oranı yüzde 7’ye yükselir.

Peyronie hastalığının nedeni nedir?

Bu hastalığın günümüzde bile kesin nedenleri ortaya konulamamıştır. Birçok uzman peyronie hastalığını başlatan etkenin cinsel ilişkiler sırasında gerçekleşen tekrarlayıcı hafif penis travmaları -tunika albugineada yırtılmalar- olduğuna inanmaktadır.

Araştırmalar gen aktivasyonunun ve iyileşme ile ilgili bağ dokusu bozukluklarının da peyroni hastalığına sebep olduğunu düşündürmektedir. Vitamin E eksikliği, propanolol, metotrexat gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, diyabet, gut hastalığı, uzun süreli sigara kullanımı ile idrar yollarına yapılan cerrahi girişimlerin hastalığı tetiklediği de iddia edilmiştir.

Peyronie hastalığı nasıl teşhis edilir?

Peyronie hastalığının teşhisinde hikaye ve üroloğun yaptığı fizik muayene yeterlidir. Hikaye alınırken; hastalığın ortaya çıkış zamanı ve şekli (kronik ya da akut), hastalığın ilerleme şekli, kullanılan ilaç ve alışkanlıklar değerlendirilir. Seksüel hikayede; hastanın ereksiyon sağlamada herhangi bir zorluğunun olup olmadığı sorgulanır. Fizik muayene sırasında penis üzerinde plak muayenesi yapılarak plağın boyutları değerlendirilir.

Peyronie hastalığının seyri nasıldır?

Peyroni hastalığı, belli bir süre devam eden bir tür yara iyileşme bozukluğu olarak düşünülebilir. Gerçekte bu hastalık iki evrede sınıflandırılmaktadır:

Akut inflamasyon evresi: Yaklaşık olarak 6 ay ile 18 ay arasında devam eder ki bu sırada hasta ağrı şikâyetinin devam ettiğini söyler. Peniste plak vardır ve hafif bir eğrilik söz konusudur.

İkinci dönem ya da kronik evre: Artık hastalığın oturmuş olduğu, peniste belirgin bir eğriliğin bulunduğu, sertleşme probleminin yaşandığı ve plağın boyutunun değişmediği dönem.

Peyronie hastalığı nasıl tedavi edilir?


Tedavi seçiminde hastalığın hangi dönemde olduğunun bilinmesi önemlidir. Çünkü hastaların yüzde 13’ünde belirtilerin kendiliğinden kaybolabildiği, bununla beraber yüzde 50’sinde ise instabil dönemde hastalığın ilerlediği bildirilmiştir. İlaç tedavisinin yanı sıra cerrahi tedaviler ve penil protez uygulanabilmektedir.

Yılların değişmeyen sorusu: Kaç cm olmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.