Adana Şehir Hastanesi’nde çalışanların “çip” ile takip edildiğinin ortaya çıkması sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Adana Şehir Hastanesi’nde çalışanların “çip” ile takip edildiği ortaya çıktı. Adana Şehir Hastanesi’nde bir güvenlik görevlisi, görev yerine gitmediği gerekçesiyle işten çıkartıldı. Söz konusu güvenlikçinin görev yerine gitmediği çipli takip kayıtlarından tespit edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Altıok, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, Bu uygulamanın Anayasa’ya, İnsan haklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirerek “Hastane çalışanlarına çip takılmasının amacı nedir? Hangi nedenlerle bu insanlık dışı uygulamaya gidilmiştir Çalışanların mahremiyet alanına girmek hem de bunu onların izni ve bilgisi dışında yapma hakkı nereden bulunmuştur? Bu uygulama, devlet eliyle fişleme değil midir?” diye sordu.
Zeynep Altıok, hastane yetkililerinin bahsi geçen çipleri, formaların yıkama sırasında karışmaması için kullanıldığı açıklamasıyla ilgili olarak da “Formaların karışmaması için çip yerine basit bir isimlik yeterli ve daha ucuzken böyle bir açıklamanın yapılması bir suçu örtme çabası ve telaşı değil midir?” sorusunu yöneltti.
Zeynep Altıok’un, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a çipli takip konusunda sorduğu sorular şöyle:
1 – Hastane çalışanlarına çip takılmasının amacı nedir? Hangi nedenlerle bu insanlık dışı uygulamaya gidilmiştir? Anayasa’ya, insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere tamamen aykırı olan bu uygulamayı doğru buluyor musunuz?
2 – Bahsi geçen çipler kaç kişiye takılmıştır? Hastanede çalışan hemşire, doktor, güvenlik görevlileri bata olmak üzere hangi mesel gruplarına bu çipler takılmıştır?
3 – Hastane çalışanlarına bu çip hakkında bilgi verilmiş midir? Yoksa haberleri olmadan mı bunlar takılmıştır? Hangi tarih itibariyle bu uygulama başlatılmıştır?
4 – Adana Şehir Hastanesi dışında başka hangi hastanelerde çalışan personele bahsi geçen çiplerden takılmıştır? Toplam sayı kaçtır?
5 – Çipi fark eden hastane çalışanlarına, formaların yıkama sırasında karışmaması için kullanıldığı söylenmiştir. Formaların karışmaması için çip yerine basit bir isimlik yeterli ve daha ucuzken böyle bir açıklamanın yapılması bir suçu örtme çabası ve telaşı değil midir?
6 – Çalışanların mahremiyet alanına girmek hem de bunu onların izni ve bilgisi dışında yapma hakkı nereden bulunmuştur? Bu uygulama, devlet eliyle fişleme değil midir? Sorumlular hakkında, yasalara aykırı olan bu uygulama nedeniyle idari bir soruşturma açılmış mıdır?
7 – Çip sistemini hangi firma uygulamaktadır? İhale süreci nasıl gerçekleşmiştir? Çip uygulaması ne kadara mal olmuştur?