Adana Şehir Hastanesi’nde ‘çip’li takip skandalı

Adana Şehir Hastanesi’nde çalışanların “çip” ile takip edildiğinin ortaya çıkması sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Adana Şehir Hastanesi çipli takip skandalı

Adana Şehir Hastanesi’nde çalışanların “çip” ile takip edildiği ortaya çıktı. Adana Şehir Hastanesi’nde bir güvenlik görevlisi, görev yerine gitmediği gerekçesiyle işten çıkartıldı. Söz konusu güvenlikçinin görev yerine gitmediği çipli takip kayıtlarından tespit edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Altıok, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, Bu uygulamanın Anayasa’ya, İnsan haklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirerek “Hastane çalışanlarına çip takılmasının amacı nedir? Hangi nedenlerle bu insanlık dışı uygulamaya gidilmiştir Çalışanların mahremiyet alanına girmek hem de bunu onların izni ve bilgisi dışında yapma hakkı nereden bulunmuştur? Bu uygulama, devlet eliyle fişleme değil midir?” diye sordu.


Zeynep Altıok, hastane yetkililerinin bahsi geçen çipleri, formaların yıkama sırasında karışmaması için kullanıldığı açıklamasıyla ilgili olarak da “Formaların karışmaması için çip yerine basit bir isimlik yeterli ve daha ucuzken böyle bir açıklamanın yapılması bir suçu örtme çabası ve telaşı değil midir?” sorusunu yöneltti.

Röportaj Zeynep Altıok Akatlı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı

Zeynep Altıok’un, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a çipli takip konusunda sorduğu sorular şöyle:

1 – Hastane çalışanlarına çip takılmasının amacı nedir? Hangi nedenlerle bu insanlık dışı uygulamaya gidilmiştir? Anayasa’ya, insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere tamamen aykırı olan bu uygulamayı doğru buluyor musunuz?

2 – Bahsi geçen çipler kaç kişiye takılmıştır? Hastanede çalışan hemşire, doktor, güvenlik görevlileri bata olmak üzere hangi mesel gruplarına bu çipler takılmıştır?


3 – Hastane çalışanlarına bu çip hakkında bilgi verilmiş midir? Yoksa haberleri olmadan mı bunlar takılmıştır? Hangi tarih itibariyle bu uygulama başlatılmıştır?

4 – Adana Şehir Hastanesi dışında başka hangi hastanelerde çalışan personele bahsi geçen çiplerden takılmıştır? Toplam sayı kaçtır?

5 – Çipi fark eden hastane çalışanlarına, formaların yıkama sırasında karışmaması için kullanıldığı söylenmiştir. Formaların karışmaması için çip yerine basit bir isimlik yeterli ve daha ucuzken böyle bir açıklamanın yapılması bir suçu örtme çabası ve telaşı değil midir?

6 – Çalışanların mahremiyet alanına girmek hem de bunu onların izni ve bilgisi dışında yapma hakkı nereden bulunmuştur? Bu uygulama, devlet eliyle fişleme değil midir? Sorumlular hakkında, yasalara aykırı olan bu uygulama nedeniyle idari bir soruşturma açılmış mıdır?


7 – Çip sistemini hangi firma uygulamaktadır? İhale süreci nasıl gerçekleşmiştir? Çip uygulaması ne kadara mal olmuştur?

İBB Daire Başkanı'ndan zabıta memuruna dayak tayfun karali

İBB Daire Başkanı’ndan tokat yiyen ‘zabıta görevlisi’ bayıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.