2017 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?

2017 kadınlar için nasıl bir yıl oldu? İşte bir yıl içinde önemli gelişmeler ve yaşananlar…

2017 kadınlar için nasıl bir yıl oldu?

7 Mart: 8 Mart kutlamasına giden kadın işçileri taşıyan servis devrildi

Bursa’da otomotiv yan sanayi üretimi yapan Yazaki ve Delphi fabrikalarında çalışan aynı zamanda Türk Metal-Sen üyesi olan kadın işçileri Ankara’daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasına götürmek üzere taşıyan otobüsün Bursa’nın İnegöl İlçesi yakınlarında devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 7 kadın hayatını kaybetti.

9 Mart: Evrensel gazetesi yazarı Sevda Karaca Doğu Avrupa’yı değiştiren kadınlar listesinde yer aldı

Doğu Avrupa’yı değiştiren kadınlar listesinde 21 ülkeden kadınlar var. Her biri yaptıkları işlerle kadınların yaşamını değiştirecek sosyal hareketlerin güçlenmesine olanak sağlayan kadınlar..


Uluslararası ve bağımsız haberciliği destekleyen, Doğu Avrupa haberciliği odaklı bir kitle örgütü ve haber ajansı olan Das Osteuropa’nın hazırladığı 21 kişilik listeye Evrensel gazetesi yazarı Sevda Karaca da dâhil edildi.

Sevda Karaca kimdir?

Sevda Karaca 1984’te Adana’da tekstil işçisi ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kadın işçilerinin sorunlarıyla erken yaşta ilgilenmeye başladı. Ankara’da Siyaset Bilimi eğitimi aldıktan sonra Hayatın Sesi Tv’nin kuruluşuna katıldı, burada Ekmek ve Gül programının hazırlığında ve sunumunda görev aldı.

Program, Türkiye’de kadın işçi, gazeteciler ve sanatçılar üzerine yayımlanan ilk program oldu. Hayatın Sesi TV 2016 darbe girişiminin ardından kararname ile kapatıldı fakat Ekmek ve Gül hala kadınlara ilham vermeye ve harekete geçirmeye devam ediyor. Sevda Karaca bugün, programı internet sitesine dönüştüren ekibin içinde yer alıyor.

3 Nisan: Ekmek ve Gül dergisi dijital olarak yayın hayatına başladı

2008’den itibaren Hayat TV’de yayınlanan “Ekmek ve Gül” programı, farklı illerdeki kadınların bir araya gelerek ‘kadınların olduğu her yere uzanma’ amacıyla yapılıyordu. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrası kapatılan Hayat TV, programın internet sitesine dönüşmesine yol açtı.

14 Haziran: Şort giydiği gerekçesiyle saldırıya uğradı

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü okuyan Asena Melisa Sağlam 14 Haziran günü İstanbul Pendik’te, şort giydiği gerekçesiyle Ercan Kızılateş tarafından bir minibüste saldırıya uğradı.

4 Temmuz: Yasemin Çakal tahliye edildi

Evliliği boyunca eşi Özkan Kaymaklı’nın şiddetine ve cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal 2014 yılının Temmuz ayında çocuğunu ve kendini ölümden korumak için eşi Özkan Kaymaklıyı öldürmüştü. Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından muayenesiyle hazırlanan 33 sayfalık raporda da evliliği boyunca yoğun bir şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığı ortaya konmuştu. 3 yıldır devam eden dava sonucu mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararda Yasemin’in korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı sonucuna vardı ve tahliyesine karar verdi.

6 Temmuz: 9 aylık hamile Suriyeli Emani Al Rahmun, 11 aylık bebeğiyle birlikte katledildi

Sakarya’nın Kaynarca İlçesi’nde, 20 yaşındaki 9 aylık hamile Emani Al Rahmun’ın evinden kaçırıldıktan sonra tecavüz edilerek başı taşla ezilerek, 11 aylık oğlu Halaf Al Rahmun’un ise boğularak öldürüldü.

11 Kasım: Erdoğan’ın “çoğalın” sözlerine kadınlar tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Danışma Konseyi Genç Kadınlar Liderlik ve Girişimcilik Programı Sertifika Töreni’nde kadınlara; “Rabbim, Peygamberimiz ne diyorlar? Emir çok açık net. Nikâhlanın, evlenin, çoğalın. Müslümanın çoğalması şart. Bu konudaki Müslüman kadınların hassasiyetine güveniyorum. Türkiye’deki terör örgütü bu konuda çok hassas. En az 10, 15 çocukları var.” diye konuştu.

Kadınlardan ise Erdoğan’ın sözlerine tepki geldi. Erdoğan’ın kadın bedeni üzerinden politikalar yürüttüğü ve ayrımcılık yarattığını söyleyen kadınlar, bu politikaları teşhir edeceklerini belirtti.

25 Kasım: Kadınlar sokağa çıktı: Erkek-devlet şiddeti istemiyoruz

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde birçok ilde kadınlar sokağa çıktı. Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını haykırdı.

Medya ve kadın

2017 yılında toplam 52 kadın gazeteci haber takibi sırasında ya da evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 9 kadın gazeteci tutuklandı. 6 kadın gazeteci haber takibi sırasında katledildi. 26 kadın, gazeteci oldukları veya gazetecilerle dayanışma yaptıkları için yargılandı. 6 kadın gazeteciye yargılandıkları davalarda 1 yıl 3 ay ile 7 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. 2 kadın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi. 10 kadın gazeteci gözaltına alındıkları sırada ya da emniyette polisin darp ve tehdidine maruz bırakıldı.

2017 Aralık ayı itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sistemine ait sendika üye sayısı 1034 iken kadın üyelerinin sayısı 317.

18 Aralık 2017 tarihli Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın hazırladığı tutuklu gazeteciler listesine göre 13 kadın gazeteci cezaevinde olmakla birlikte yalnızca biri sendika üyesidir; Zehra Doğan.

2017 yılının ilk 4 ayında 18 kadın gazeteci gözaltına alındı, bunların 5’i, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı, 1 kadın gazeteci hakkında ceza verildi, 3’ü hakkında dava açıldı ya da soruşturma başlatıldı. 6 kadın gazeteci darp edildi ya da işten çıkarıldı.


Tutuklu kadın gazetecilerin listesi

Zehra Doğan, Jin Haber Ajansı (JİNHA) editörü Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi

Şule Rıdha, TRT İstanbul Muhabiri, Sicil No: 16671, Ankara Sincan Cezaevi

Şerife Oruç, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri, Batman M Tipi Cezaevi

Nazlı Ilıcak, Meydan Gazetesi Yazarı, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi

Mizgin Çay, Radyo Karacadağ

Meltem Oktay, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi

İsminaz Temel, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi

Hatice Duman, Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi, İstanbul

Havva Cuştan, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Muhabiri, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi

Gurbet Çakar, HEVİ Kadın Dergisi

Fatma Ölmez, Radyo Ses çalışanı, gazeteci, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi

Eda Akıllı Şanlı, Bizim Antalya İnternet Sitesi Muhabiri,

Ceren Taşkın, Hatay Ses Gazetesi

Ayşenur Parıldak, Zaman Gazetesi, Ankara Kadın Kapalı Cezaevi

Aslı Ceren Aslan, Özgür Gelecek Gazetesi Yazı İşleri Müdürü, Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi


Son olarak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun raporuna göre 2017 yılında geçtiğimiz yıllara göre kadın cinayetleri arttı; Aralık ayı hariç 2017’de 365 kadın öldürüldü, 346 çocuk istismara uğradı, 285 kadın cinsel şiddet gördü ve 12 kadının yaşam tarzına saldırıldı.

2017 yılında medya alanında neler yaşandı?

‘2017 yılındaki medya ve gazetecilik olayları’