Hisleri iletebilen ilk taşınabilir biyonik el geliştirildi

Teknolojide bir yenilik daha… Bilim insanları, İtalya’nın Roma kentinde dokunma hissini iletebilen ve laboratuvar dışında kullanılabilen ilk biyonik eli tanıttı. Peki biyonik el nasıl çalışıyor?

Hisleri iletebilen ilk taşınabilir biyonik el geliştirildi

Hisleri iletebilen ilk taşınabilir biyonik el

Biyonik elin takıldığı kişi, yaklaşık 25 yıl önce elini kaybeden Almerina Mascarello oldu. Mascarello “Neredeyse elim geri gelmiş gibi oldu” dedi.

Aynı ekip 2014’te de hisleri iletebilen ilk biyonik eli geliştirmişti. Ancak bu elin bağlı bulunduğu bilgisayar çok büyük olduğu için yalnızca laboratuvarda kullanılabiliyordu.


Bilim insanları elin çalışması için gereken bilgisayarı bir sırt çantasına sığdırmayı başararak biyonik eli ilk defa taşınabilir hale getirdi.

Biyonik eli geliştirenler arasında İtalya, İsviçre ve Almanya’dan mühendisler, sinirbilimciler, cerrahlar ile elektronik ve robot uzmanları bulunuyor.

Biyonik el nasıl çalışıyor?

Protez elin üzerinde dokunduğu maddenin yumuşak mı sert mi olduğunu algılamasını sağlayan alıcılar bulunuyor.

Protez, bu alıcılardan gelen mesajları sırt çantasındaki bir bilgisayara aktardıktan sonra bilgisayar da mesajları beynin algılayabileceği sinir sinyallerine çeviriyor.

Bu sinyaller Mascarello’nun kolundaki sinirlere bağlanan elektrotlar tarafından beyne iletiliyor.

Yapılan testlerde gözü bağlanan Mascarello, dokunduğu nesnelerin sert mi yumuşak mı olduğunu algılamayı başardı.

‘Anında hissediyorsunuz’

BBC’ye konuşan Mascarello, “Anında hissediyorsunuz, tıpkı elinizmiş gibi” dedi ve ekledi:

“Eskiden zor olan kıyafet veya ayakkabı giymek gibi sıradan fakat önemli işleri sonunda yapabilmeye başladığınızda tamamlandığınızı hissediyorsunuz.”

Bu protez, makinalarla insan bedeni arasındaki arayüz olan nöroprotezlerin gelişiminde önemli bir aşama.

Nöromühendis Prof. Silvestro Micea, “Bir defa robot protezi beyninizle kontrol etmeyi başardıktan sonra bir eldeki beş parmakla yapabileceğinizden daha karmaşık şeyler başarabilen protezleri yapmayı hayal etmeye başlarsınız” diye konuştu.

Araştırmacılar deneylere katılan Almerina Mascarello ve diğer insanları takdir ettiklerini açıkladı.

Mascarello biyonik elini altı ay kullandıktan sonra prototip aşamasında olan el, geliştirilmek üzere kendisinden alındı.


Eli geliştiren ekip, sırt çantasında bulunan teknolojiyi daha da küçültmeyi ve sonunda piyasaya sürülebilecek bir biyonik el yaratmayı planladıklarını söyledi. (BBC Türkçe)

Hazımsızlık neden olur? Hazımsızlığa ne iyi gelir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.