Bir denge öğretisi olan Feng Shui, sadece iyi şans ya da pozitif enerjiyle değil, birbirine zıt enerjilerin dengeli bir biçimde bir arada bulundukları ünlü sembol yin-yang da bu öğretinin unsurlarından biridir. Peki Feng Shui ile bolluk ve bereketi nasıl çekebiliriz?
Feng Shui’nin sözlük anlamı rüzgar ve sudur. Feng Shui felsefesine göre, çevremizde bizi etkileyen ve devamlı hareket eden kozmik, metafiziksel enerjiler vardır. Bu enerjilere ‘chi’ adı verilir. Chi, atmosferde sessizce ve görünmeden sürekli dolaşmaktadır. Feng Shui’nin amacı da bu enerjiyi bize en faydalı olacak şekilde yakalamaktır.
Yin ve yang arasında sağlanan denge ile aslında evrenin bütünlüğü simgelenir
Yin: Negatif, yeryüzü, dişi, karanlık, pasif, soğuk, ölü, kış, gece, çift, ay, su, sessiz, üzgün, yavaş, yumuşak, içine çeken.
Yang: Pozitif, gökyüzü, eril, aydınlık, aktif, sıcak, yaşam, yaz, gündüz, tek, güneş, ateş, gürültülü, mutlu, hızlı, sert, dışarı veren.
Sağlıklı ve mutlu bir yaşamın anahtarı sakince akan nitelikli bir chi’nin içeriye akmasıdır. İdeal olarak, chi daima boşlukta akmaktadır.
Chi herhangi bir nedenden ötürü sıkışıp kaldığında aile üyeleri bunu çeşitli biçimlerde hissedeceklerdir: Kendilerini yorgun, şevkten yoksun hissedebilirler, çeşitli hastalıklar çekebilirler ya da kötü ruh halleri yaşayabilirler.
Sonuç olarak, yaşamdan daha az zevk alırlar; canlılıktan yoksun oldukları için işlerinde beklenildiği kadar başarılı olamazlar, kişisel ilişkileri bozulur, bolluk ve bereket kötüye gider.
Chi’nin hareket ettiği beş element vardır
Beş element; Toprak, ateş, metal, su, ağaç. Feng Shui uygulamalarında bu elementlerin birbirleri ile ilişkilerine de büyük önem veriliyor. Çinliler evrendeki her şeyin bu beş elementten birine ait olduğuna ve birbirlerini etkileme biçimine göre yaşamlarını yönlerdirdiğine inanırlar.
Herhangi bir mekanda objelerin ve yönlerin ait olduğu elementler birbirine zarar vermemelidir. Öncelikle elementlerin birbirleri ile yaratıcı ve yıpratıcı döngüdeki ilişkileri analiz edilmelidir.
Feng Shui ateş, toprak, metal, su ve ağaçtan oluşan beş elementin birbirleriyle ilişkileri üzerinden çevreyi düzenlemeyi gerektirir.
Elementlerin yaratıcı döngüsü: Ateş toprağı yaratır, toprak metali içerir, metal suyu tutar, su ağacı besler, ağaç ateşi besler. Elementlerin yıpratıcı döngüsü: Ateş metali eritir, metal ağacı keser, ağaç toprağı tüketir, toprak suyu emer, su ateşi söndürür. Bir ortamdaki chi’yi iyileştirmek, dengelemek, çevremize her baktığımızda hoşumuza giden şeylerle çevrili olmamız, bu sembollerin etkisini arttırır.
Feng Shui bir enerjidir
Kişiye sağlık, mutluluk, başarı ve zenginlik getirdiği düşünülmektedir.
Çin de 3000 yıl önceden başlayıp bugünlere kadar gelmiştir. Kimilerine göre batıl inanç olduğu düşünülmektedir. Fakat hayata, yaşama, insanların varoluş amaçlarına bakılacak olursa her şeyin bir enerji alış verişi olduğu anlaşılmaktadır. Feng Shui de temizlik ve sadelik önemlidir. Enerjinin doğru akması için yaşam alanımızın her köşesi büyük önem taşımaktadır.
Evinizdeki bolluk ve bereket köşesi nerede? Nasıl düzenlenmeli?
Evinizde ve odalarınızda sırtınızı giriş kapısına vererek karşıya baktığınız da sol köşe bolluk-bereket köşesidir. Akvaryum, rüzgar çanı ve kristal malzemeden yapılmış aksesuarlar odanızın bereketini artırır.
Bu köşeye balık figürleri, bibloları, balık görseli olan deniz resimleri, filler (7 fil) ya da akvaryumda altın renkli olan balıkları koyabilirsiniz.
Mutfakta su ve ateşi bir araya getirmeyin
Feng Shui’de denge çok önemli bir kavramdır. Buzdolabı ve fırın, lavabo ve fırın yan yana olmamalı. Eğer mutfağın düzeni buna müsait değilse, aralarına ahşaptan bir obje yerleştirmelisiniz.
Zenginlik yönü güneydoğu
Maddi anlamdaki zenginliğin Feng Shui’de sembolize edildiği yön güneydoğudur. Bolluk ve bereket enerjisi aynı sağlık enerjisi gibi su ile aktive edilir.
Mutfağınız evin güneydoğusundaysa şanslısınız. Değilse evinizin ya da işyerinizin güneydoğusunda bulunan noktaya bir bardak su ya da akvaryum koyabilirsiniz.
Yemek yaparken arkanız mutfak kapısına dönük olmamalı.
Yemeğinizi yaparken gelebilecek olan herhangi bir kişiyi görebileceğiniz şekilde mutfağınızın düzenlenmesi gerekir.
Mutfaktaki meyve sepetlerinizi her zaman meyve ile dolu tutun, berekettir.
Ancak dediğimiz gibi, denge çok önemli, mutfağınızı temiz tutun, ayrıca bir kileriniz varsa yokluk gelecekmiş gibi aşırı doldurmayın, temiz ve düzenli tutun enerjinin tıkanmasına neden olursunuz.
Evinizin güneydoğu köşesine size para çağrıştıran bir obje koyun.
Mora boyayabilir, mum gibi mor objeler kullanabilirsiniz. Yatak odanızın güneydoğu köşesine mor bir zarf içinde hesap cüzdanınızı saklayabilirsiniz.
Koltuklarınızda sırtınızı dayadığınız kısmı mutlaka duvara dayalı olmalıdır. Yatağınızın başı da mutlaka bir duvara yaslanmalıdır.
Feng Shui’ye göre bereket için yapılması gerekenler bunlar. Yine de önemli olan evinizden içeri girdiğinizde kendinizi iyi hissedeceğiniz şekilde döşenmiş olmalı.
Bolluk denince insanın aklına önce para geliyor. Oysa yaşamın içindeki her kavramın bollukla direkt bağlantısı var. Örneğin şifanın bolluğu, sağlığın bolluğu, sevginin bolluğu, anlayışın, hoşgörünün bolluğu gibi. Siz hayatınıza bunları nasıl akıtıyorsunuz. Sadece tüketerek bolluk sağlayamazsınız. Üreten olmalısınız. Aksi takdirde bolluk aksa bile bereketi sağlayamazsınız.
Bolluk bereket ile birlikte çalışır. Her şey bolluk içinde sunulurken tüm bu sunulanları görmek, almak ve yaşama aktarmak bizi bereket kavramına bağlar. Bollukla gelen bereketle çoğalır ve verimli kullanılır bir alana ulaşır.
Bolluk bereket için her şey öncelikle bilinçte başlaması gereken bir durum. Önce bilinç bolluğuna sahip olmalıyız. Daha sonra odamıza kattığımız enerji ile de bunu destekleyebiliriz. Her şeyde olması gerektiği gibi…