Cinsiyet karakterlerinin oluşmasında en etkili hormonlardan testosteron hormonu nedir? Ne işe yarar? Eksikliğinde yaşanan belirtiler neler? Doğal yollarla nasıl artırılır?
Testosteron nedir?
Testosteron hormonu, halk arasında erkek cinsiyet hormonu olarak bilinmektedir; fakat tıbbi olarak androjenler grubundan bir tür steroid hormonudur.
Bu hormon sadece erkeklerde değil, kadınlarda da salgılanır. Fakat bu miktar oldukça düşüktür. Kadınlarda yumurtalıklarda salgılanırken, erkeklerde testislerde bulunan leydig hücrelerinde salgılanır.
Testosteron ne işe yarar?
- Enerji seviyesini düzenler.
- Kas yoğunluğunu düzenler.
- Sesin kalınlaşmasını sağlar.
- Kasların güçlenmesini sağlar.
- Vücudun kıllanmasını sağlar.
- Kemik yoğunluğunu düzenler.
- Cinsel arzuyu düzenler.
- Erkekliğin karakteristik özelliklerini düzenler.
- Yağ yakımında ve kas dokusunun onarılmasında görev alır.
Testosteron eksiliği belirtileri nelerdir?
- Kas kaybının yaşanması.
- Fiziksel olarak yorgun hissetmek.
- Şeker hastalığının ortaya çıkışı.
- Kilo almak.
- Uykusuzluk problemi çekmek.
- Depresyona girmek.
- Kemik erimesinin yaşanması.
- Cinsel isteğin azalması veya kaybolması.
Testosteron nasıl artırılır?
- Testosteron ve uyku direkt olarak birbirlerine bağlıdırlar. Az uyku, testosteronun seviyesini etkileyebilir. Bu yüzden, uykuya önem verilmelidir.
- Şeker, sebep olduğu yüksek kan şekeri ile testosteronun seviyesi %25 oranında azalabilir. Bu yüzden şekerden uzak durmaya çalışılmalıdır.
- Sağlıklı yağ tüketimine önem verilmelidir.
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara, kişideki testosteronun seviyesini direkt olarak etkilerler.
- Yapılan araştırmalar, fazla kilonun testosteron seviyesini düşürdüğü yönündedir. Fazla kiloların verilmesi durumunda, testosteronun seviyesinin artması sağlanabilir.
- Testosteronu artırmak için mutlaka günlük protein ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Çoklu hareketlere, yani birden fazla kas grubunu çalıştıran hareketlere önem verilmelidir ve uygulanmalıdır.
- Kişinin günlük ihtiyacı kadar karbonhidrat mutlaka tüketilmelidir.
- Bacak hareketlerine önem verilmelidir.
- Yapılan araştırmalar testosteron ile magnezyum, çinko, E, C, D vitaminlerinin aralarında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu vitamin ve mineralleri tüketmek, testosteron hormonu artırılabilir ve denge sağlayabilir.
- Eğer testosteron hormonu artırmak isteniyorsa, bünyenin el verdiği kadar ağır çalışmaya özen gösterilmelidir.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Stres, kortizol hormonunun artmasına neden olmaktadır. Kortizol hormonu ise testosteronu azaltmaktadır. Bu yüzden stresten mutlaka uzak durulmalıdır.
Not: Yukarıda saydığımız maddeler ile testosteronun üretimini doğal yollarla destekleyebilirsiniz. Eğer testosteron hormonu eksikliği yaşadığınızı veya bir ilaç kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka doktora danışın.
Testosteronla ilgili ilginç araştırma sonuçları
BBC’nin yayımladığı “Secrets of The Sexes” adlı bir belgesel dizisi, kadın ve erkek arasındaki farkları inceliyor. Secrets of The Sexes’da, testosteronun etkisine dair bir deney yapılıyor…
Fiziksel anlamda çok farklı olmayan 6 atletin, yüzük parmakları ile işaret parmakları ölçülüyor ve daha sonra piste çıkarak yarışmaları isteniyor. Yarış öncesinde bilim insanları bu boy farkına göre bu atletlerin yarışı kaçıncı sırada bitireceklerini tahmin ediyorlar. Bu tahminlerini, atletlerin görmeyeceği şekilde sırtlarına ters bir şekilde asıyorlar.
Yarış sonunda sadece bir fire ile -3. ve 4. sıradaki atletlerin tüm tahminleri doğru çıkıyor. Birçok insan bunun sıradan bir tesadüf olduğunu düşünse de daha sonra yapılan incelemede birinci gelen atletin iki parmağının arasındaki farkın, diğer atletlere göre çok daha büyük olduğu görülüyor.
Aşık olunca erkeğin cinsel arzusu düşüyor
Testosteron hormonunun vücuttaki değerleri erkeklerde evlenince düşüyor, çocuk olunca daha da düşüyor. Garip olan ise bu değerin boşanınca yükseliyor olması.
Yine erkeklerde bu hormonun seviyesi, eşi doğum yaptıktan sonra en alt seviyelere kadar düşüyor fakat yeni doğan bebeği için eve bakıcı geldiğinde ise tekrar yükseliyor.
Birbirine aşık yeni bir çiftte, testosteronun miktarı erkekte düşerken kadında artıyor. Yani aşık olduğunda erkeğin cinsel arzusu düşüyor. Yıllar geçtikçe ise bu değer yükseliyor, bu sefer de kadında azalma görülüyor.
Erkeklerin kadınlardan, kel erkeklerin de kel olmayanlardan daha kısa yaşamasının arkasındaki hormonun da ‘testosteron’ olduğu düşünülüyor.