Türkiye’de çalışanlar kariyerde yükselmek için neleri göze alıyor?

Türkiye’de işini kaybetme endişesi daha az yaşanıyor. Ancak, daha iyi bir iş için çalışanlar tazminat ve ulaşım rahatlığından vazgeçebiliyor. Türkiye’de çalışanlar kariyerde yükselmek için neleri göze alıyor?

Türkiye de çalışanlar kariyerde yükselmek için neleri göze alıyor kariyer iş

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi PageGroup, üç aylık periyotlarla yenilediği Pazara Güven Endeksi araştırmasında 2017 yılının son çeyreğinde çalışanların iş piyasası ve ekonomi algısını değerlendirdi.

Türkiye’nin Pazara Güven Endeksi 2016 yılının başında %53’ü gösterirken 2017’nin ilk aylarında bu oran %51 olarak gözlemlendi. Geçen yılın ortalarında ise endeks ani bir sıçramayla %55’e yükseldi. Türkiye’de iş dünyasının dalgalı dinamiklerini takip eden güven endeksi yeni yıla %51 oranıyla giriş yaptı.


Güncel ekonomi algısında ise, Türkiye’de olumlu bakış 2016 yılının başında %26’larda seyrederken 2017 yılının ilk aylarında bu oran %17’ye düştü. Ancak yılın son çeyreğinde yükselişe geçerek %26 bandını yeniden yakalamayı başardı.

İş piyasası algısında ise olumlu bakışta 2017’nin ilk aylarında gözlemlenen %22 oranındaki düşüş yılsonunda %30 seviyesine gelerek 2016 yılı başlarındaki seviyesine yeniden ulaştı. Araştırmaya Türkiye’den katılan adayların gelecek iş piyasasına olumlu bakanların oranı ise 2016 yılının başlarında %40’larda iken 2017 yılı sonunda %33’e düştü.

Öte yandan, Türkiye’de çalışanlar işini kaybetme endişesini daha az yaşıyor. Çalıştıkları işte kendini güvende hissetme oranı Türkiye’de %48 iken bu oranın araştırmaya dahil edilen diğer Avrupa ülkelerinde ortalaması ise %45’lerde seyrediyor.


Çalışanlar kariyer yolunda neleri göze alıyor?

Avrupa ve Türkiye’de Pazara Güven Endeksi Araştırmasına katılan adaylar kariyerlerinde yükselmek için, tazminat, sorumluluk, pozisyon ve ulaşım rahatlığından vazgeçebiliyor; hatta iş ve özel yaşam dengesini feda edebiliyor.

Çalışan annelerin karşılaştıkları sorunlar neler?

Araştırmaya katılan adaylar, daha iyi bir kariyer için: tazminattan feragat edenlerin oranı; Türkiye’de %57 iken araştırmaya dahil edilen Avrupa ülkeleri genelinde %65. Yetki ve sorumluluklarından vazgeçmeyi göze alanların oranı; Türkiye’de %52, Avrupa genelinde %64. İş ve özel yaşam dengesinden ödün verebileceğini söyleyenlerin oranı; Türkiye’de %52, Avrupa genelinde %45. Benzer veya daha düşük bir pozisyonda çalışabileceklerin oranı Türkiye’de %57 iken diğer ülkelerde %70’lere ulaşıyor.

Dünyada, esnek çalışma trendleri artış gösterirken, ev ve ofis arası ulaşım rahatlığı, söz konusu kariyerleri olduğu zaman, çalışanlar tarafından rahatlıkla gözden çıkarılabiliyor. Türkiye’de araştırmaya katılan adayların %62’si bir sonraki kariyer adımları için ofis ev arası ulaşım süresinin uzamasını göze alıyor. Avrupa’da ise bu oran %67 olarak göze çarpıyor. Trafik stresine ek olarak iş stresi de çalışanların yükselme motivasyonunu düşürmüyor. Türkiye ve Avrupa’dan araştırmaya katılan adayların %72 ile büyük çoğunluğu kariyerlerinin bir sonraki aşamasında daha stresli bir ortamda çalışmayı göze alıyor.

çalışanlar kariyer

Türkiye’den araştırmaya katılan adayların %70’i bir sonraki kariyer adımlarında yurt dışına çıkabileceğini dile getiriyor. Şehir veya ülke değiştirmeye sıcak bakmayanların oranı ise %11. Araştırmaya katılan ülkelerinin genelinde ise bu oran %27.

Pazara Güven Endeksi Araştırması Hakkında


Pazara Güven Endeksi Araştırması, PageGroup tarafından Avrupa ülkeleri genelinde üç aylık periyotlarla yılda dört kez tekrarlanıyor. Araştırma, 2017 yılının son çeyreğinde Türkiye’den 600’den fazla kişi ile gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunu iş arayan adaylar oluşturuyor. Düzenli olarak çalışanların piyasa ve ekonomi algısını değerlendiriyor. Türkiye dahil 15 Avrupa ülkesini kapsayan Pazara Güven Endeksi araştırması 6 bini aşkın kişi ile gerçekleşiyor.

İlave gümrük vergisi: Gümrük vergisinin yarısı kadar ilave vergi ödüyoruz

İlave Gümrük Vergisi (İGV): Gümrük vergisinin yarısı kadar ilave vergi ödüyoruz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.