UEFA Uluslar Ligi: Avrupa futbolunda yeni bir tat

UEFA Uluslar Ligi… Avrupa futbolu yepyeni bir heyecana ‘merhaba’ demek için hazırlanıyor. 24 Ocak’ta, Lozan’da yapılacak kura çekimiyle eşleşmeler belirlenecek. Yeni şampiyonanın dünya futbolu üzerindeki etkisi spor gündeminin tepesinde.

UEFA Uluslar Ligi: Avrupa futbolunda yeni bir tat

UEFA Uluslar Ligi, UEFA ve UEFA’yı oluşturan 55 üye ülkenin ulusal takımlar futbolunu canlandırma ve daha kaliteli kılma arzusuyla doğdu. 2000’li yıllara girilmesiyle Avrupa futbolunu yöneten federasyonlar, teknik direktörler, futbolcular ve taraftarların özel ulusal maçların yeterince rekabetçi olmadığı ve eski yıllara nazaran daha az heyecan verdiğini sık sık dile getirmeleri üzerine UEFA ulusal takımlar futbolunu masaya yatırma gereği hissetti.

2011 yılında Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılan UEFA Strateji Toplantısı’nda ulusal futbol konusu ayrıntılı olarak ele alındı. Üç yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda 27 Mart 2014 tarihinde, Astana’da gerçekleştirilen 38. UEFA Olağan Kongresi’nde UEFA Uluslar Ligi futbol dünyasına duyuruldu.


Şampiyonanın temel statüsü nasıl?

UEFA’ya üye olan ellibeş Avrupa ülkesi A Ligi, B Ligi, C Ligi ve D Ligi olmak üzere dört kümeye bölünerek fikstür ile belirlenen eşleşmelere göre karşılaşmalar yapacaklar. Kümeler, 11 Ekim 2017 tarihi itibarıyla UEFA’nın ulusal takımlar sıralamasındaki ülke puanlarına göre belirlendi. Statü gereği, A Ligi’nin birincisi UEFA Uluslar Ligi Şampiyonu olacak; oynadığı ligi alt sırada tamamlayan takımlar bir alt lige düşerken, üst sırada tamamlayan takımlar bir üst lige çıkacaklar. Bir sonraki şampiyona 2020 yılında düzenlenecek.

A Ligi

  1. Torba: Almanya, Portekiz, Belçika, İspanya
  2. Torba: Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya
  3. Torba: Polonya, İzlanda, Hırvatistan, Hollanda

Takımlar dört gruba ayrılacak ve her grup üç takımdan oluşacak. Grup birincileri, Lig Şampiyonluğunu kazanmak için Haziran 2019’da karşı karşıya gelecekler. Ev sahibi şehir Aralık 2018’de belirlenecek; yarı final, üçüncülük ve final maçları bu şehirde yapılacak. Gruplarında sonuncu olan dört takım küme düşerek B Ligi’nde oynayacak.

B Ligi

  1. Torba: Avusturya, Rusya, Galler, Slovakya
  2. Torba: İsveç, Ukrayna, İrlanda, Bosna-Hersek
  3. Torba: Kuzey İrlanda, Danimarka, Çekya, Türkiye

Türkiye, B Ligi’nde yer alacak. Takımlar, üçer takımdan kurulu dört grup oluşturacaklar. Grup birincileri A Ligi’ne yükselirken, gruplarında sonuncu olanlar C Ligi’ne düşecekler.

C Ligi

  1. Torba: Macaristan, Romanya, İskoçya, Slovenya
  2. Torba: Yunanistan, Sırbistan, Arnavutluk, Norveç
  3. Torba: Karadağ, İsrail, Bulgaristan, Finlandiya
  4. Torba: Kıbrıs Rum Kesimi, Estonya, Litvanya

Takımlar, üç takımdan kurulu (yalnızca 1., 2. ve 3. torbaların katılımıyla) bir grup ile dörder takımdan kurulu üç grup oluşturacaklar. Grup birincileri B Ligi’ne yükselirken, grup sonuncuları D Ligi’ne düşecekler.

D Ligi

  1. Torba: Azerbaycan, Makedonya, Beyaz Rusya, Gürcistan
  2. Torba: Ermenistan, Litvanya, Faroe Adaları, Lüksemburg
  3. Torba: Kazakistan, Moldova, Lihtenştayn, Malta,
  4. Torba: Andorra, Kosova, San Marino, Cebelitarık

Takımlar, dörder takımdan kurulu dört grup oluşturacaklar. Gruplarını birinci bitirenler C Ligi’ne yükselecekler.


UEFA Uluslar Ligi ne zaman oynanacak?

Şampiyonanın grup maçları 2018 yılının Eylül, Ekim ve Kasım aylarında oynanacak. A Ligi’nde gruplarını üst sırada bitiren dört takım 2019 yılının Haziran ayında karşı karşıya gelerek lig şampiyonluğunu kazanmak için oynayacak.

Ayrıca, UEFA Uluslar Ligi dört takıma Avrupa Kupası’na katılma olanağı sağlayacak. Şampiyonanın statüsü gereği, 2020 yılının Mart ayında dört ligin grup birincileri kendi aralarında play-off maçları oynayacaklar ve kendi grubunun play-off maçlarını lider bitiren dört takım 2020 Avrupa Kupası’na katılacak.

UEFA Uluslar Ligi dünya futboluna neler katacak?

Futbol federasyonları, futbol adamları ve futbolcular özel ulusal maçların yeterli derecede sportif rekabet ve heyecan doğurmadığı konusunda hemfikirler. Yeni şampiyona ulusal takımlar futbolunu yapısal açıdan güçlendirdiği gibi ulusal takımlara daha anlamlı ve rekabetçi bir anlayış kazandırıyor; en iyi olma mücadelesi veren iddialı takımlar için yeni bir zafer noktası işaret ediliyor. Buna ek olarak, orta ve alt seviyedeki takımlara Avrupa Kupası’na katılma olanağı sunularak varlıklarını gösterme şansı verilmiş.

Öte yandan, UEFA Uluslar Ligi’nin özel maç sayısını azaltacak olması bundan sonra hiç özel maç yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Yıllık takvimde ulusal takımların birbirleriyle karşılaşmalarını olanak tanıyacak boşluklar bırakılacak. Özellikle büyük turnuvalarda şampiyonluğa oynayan takımların bundan sonra özel maçlar için deniz aşırı ülkeleri tercih edeceğini sanıyorum. UEFA Uluslar Ligi için futbol fanatiklerinin içini heyecan ile açtıran yepyeni bir armağan, genç yıldız adaylarına kendilerini tanıtmak için verilen yeni bir fırsat, büyük yıldızlara gösterilerini sunmaları için önlerine konan yeni bir sahne diyebiliriz sanırım. Nice unutulmaz maçlar, parmak ısırtan paslar, belleklere kazınan goller bizleri bekliyor.

Aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak UEFA Uluslar Ligi’nin muhteşem tanıtım görüntülerini izleyebilirsiniz.


Lionel Messi: Umarım futbol bana borçlarını öder


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.