PyeongChang Kış Olimpik Oyunları

Spor dünyası nefesini tuttu… 23. Kış Olimpiyatları için geri sayım başladı… Olimpik ruh, spor tarihine yeni bir sayfa eklemek için bir kere daha sahnede… PyeongChang Kış Olimpik Oyunları, 9 Şubat’ta başlıyor.

Işığa dönüşün! Etkin olun, fark yaratın!

Spor, insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsanlığın spor ile yaşadığı kaçınılmaz serüven tarih öncesi çağlarda başlar aslında. Yazı keşfedilmediği için henüz tarih kayda alınmıyorken insanlar aralarında sportif karşılaşmalar yaparlardı. M.Ö. 776 yılında, Antik Yunan’da parlayan kıvılcım olimpik sportif karşılaşmaları düzene bağlayan ilk organizasyondur. Olimpiyatlar, antik yunan uygarlığının insanlık tarihine sunduğu en değerli armağanların başında gelir. O dönemde olimpik oyunlar spor, şiir, sanat ve hitabetten oluşur, tanrıların tanrısı Zeus’a adanmış bir tören olarak gerçekleştirilirdi.

Baron de Coubertin: ‘Hayatta önemli olan zafer değil, yarışmaktır. Aslolan kazanmak değil, iyi mücadele etmektir.’

Eski Yunan’daki ilk olimpiyatlardan yaklaşık 2600 yıl sonra Fransız spor adamı Baron Pierre de Coubertin 1892 yılında, Paris’te yapılan bir spor konferansında olimpiyat oyunlarının yeniden canlandırılmasını önerdi; gördüğü ilgiden cesaretlenerek 1894 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) kurdu, ‘kardeşlik, dostluk, barış, evrensel anlayışlılık’ olarak adlandırılan çağdaş olimpiyat ideallerinin temelini attı. Baron de Coubertin’in başını çektiği çalışmaların sonucunda 1896 yılında, Atina’da, olanaksız gibi görülen bir düş gerçeğe dönüştü; ilk çağdaş olimpiyat oyunları organize edildi. 1924 yılında IOC tarafından kış oyunları ile yaz oyunları birbirinden ayrılarak Fransa’nın Charmonix kentinde ilk kış olimpiyatları düzenlendi.


Bu yıl Güney Kore’nin PyeongChang kentinde düzenlenen 23. kış olimpiyatları spor tarihine yeni bir sayfa daha ekleyecek. PyeongChang 2018, olimpik harekete ve kış sporlarına yeni ufuklar sunma vizyonuyla; genç sporseverleri kış sporlarına özendirerek kış sporlarının yaygınlığını arttırmak ve olimpik değerleri kalplerine aşılamak hedefleriyle yola çıktı. 09 Şubat’ta, 35.000 seyirci kapasiteli PyeongChang Olimpiyat Stadyumu’nda yakılacak olan olimpiyat ateşiyle, 92 ülkenin sporcuları olimpik spor tarihine yepyeni unutulmaz zaferler kazandırmak üzere karşılaşmalara başlayacaklar. Oyunlar, 25 Şubat’ta gerçekleştirilecek kapanış töreniyle sona erecek.

23. Kış Olimpik Oyunları’nda yedi dalda, onbeş kış sporuna yer verilecek. Alp Disiplini, Artistik Buz Pateni, Biatlon, Bobsleigh, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kısa Mesafe Sürat Pateni, Kızak, Kuzey Disiplini, Serbest Stil Kayak, Skeleton, Snowboard ve Sürat Pateni dallarında müsabakalar düzenlenecek. Türk Olimpik Ulusal Takımı dört sporda yarışmak üzere 3 kadın, 5 erkek sporcudan oluşuyor.


PyeongChang 2018’in en çok ilgi çeken noktalarından birisi oyunların maskotu ‘Soohorang’ olacak gibi görünüyor. Koreliler tarafından Kore’yi koruduğuna inanılan beyaz kaplandan esinlenerek tasarlanan ‘Soohorang’ olimpiyatlara katılan sporcular, sporseverler ve diğer katılımcıların güvende olduklarını simgelemekte.

Kış sporları Türkiye’de hak ettiği ilgiyi görmüyor.

Türkiye’nin belli bölgelerinde kış mevsimi oldukça sert ve uzun süreli geçmesine karşın kış sporlarında ülkemizin adı hiç anılmaz. Dünya genelinde son derece yaygın olan birçok kış sporu tesis ve altyapı eksikleri nedeniyle ülkemizde yapılamamakta ve bunun doğal sonucu olarak ülke genelinde yaygınlık gösterememektedir. Olimpiyatlarda madalya kazanan sporcuların ülke tanıtımına çok önemli katkıları olmasının yanında gençlerimizin sağlıklı yetişmesi açısından sporun ne derece etkili olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Türkiye, futbol odaklı sporseverlik anlayışından sıyrılarak dünya genelinde popülaritesi yüksek olan kış sporlarına kapılarını açmalı, gençlere popüler sporlar ile uğraşma fırsatı vermeli ve ülkemize gurur veren sporcular yetiştirmelidir.


Kaynakça:

  • Kahraman Bapçum, Olimpiyat Tarihinden Unutulmaz Kahramanlar, 2012
  • Olimpiyatların Yükselişi, Michael Payne, 2005
  • https://www.olympic.org/pyeongchang-2018

Olimpiyatlarda neden başarılı olamıyoruz?


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.