Türkiye borç tahsilatının en zor yapıldığı 14’üncü ülke!

Euler Hermes ‘Uluslararası Borç Tahsilatı Zorluğu Raporu’ yayınladı. Rapora göre, borçların en kolay tahsil edildiği ülkelerin başında İsveç, Almanya ve Hollanda geliyor. Türkiye ise 50 ülkenin yer aldığı listede en çok tahsilat zorluğu yaşanan 14. ülke olarak yer alıyor.

Türkiye borç tahsilatının en zor yapıldığı 14 üncü ülke euler hermes raporu

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in Uluslararası Borç Tahsilatı Zorluğu Raporu’na göre borç tahsilatında Batı Avrupa, tüm dünyaya örnek teşkil ediyor. Borçların en zor tahsil edildiği ilk üç ülke ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya. Türkiye de 50 ülkenin yer aldığı listede 57 puan ile küresel ortalamanın üzerinde yer alıyor ve tahsilatın en zor olduğu 14’üncü ülke olarak dikkat çekiyor.

Euler Hermes’in “Tahsilat Zorluğu Skor ve Derecelendirmesi” 50 ülkedeki koşulları dikkate alarak uluslararası borç tahsilatı prosedürlerinin zorluk seviyesini ölçmeyi hedefliyor. Yerel ödeme uygulamaları, yerel mahkeme işlemleri ve yerel iflas süreçleri olmak üzere üç ana etken ekseninde analiz edilen çalışma, her ülkedeki borç tahsilatı işlemleri üzerine basit bir değerlendirme sunarak uluslararası ticarete yönelik karar süreçlerinde ve beklenti yönetiminde yardımcı olmayı hedefliyor.


Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “2014 yılından beri hazırladığımız Uluslararası Borç Tahsilatı Raporu tahsilat zorluğuna küresel çapta ışık tutuyor. Türkiye de 50 ülkenin yer aldığı listede 57 puan ile küresel ortalamanın üzerinde yer alıyor ve tahsilatın en zor olduğu 14’üncü ülke olarak dikkat çekiyor. Bunun en büyük etkeni ise ödeme vadelerinin sürekli uzaması ve mahkeme süreçlerinin uzunluğu. Euler Hermes olarak Türkiye’de alacakların başarılı bir şekilde kurtarılabilmesi için maliyetli ve uzun süreli hukuki süreçlere başvurmadan önce alacaklar sigorta ettirilmiş ise bizim aracılığımız ile tahsilatı denemeyi tavsiye ediyoruz. Ana prensibimiz, borçluyu yakın takip ve ikna süreci ile tahsilat yapmaktır. Uzman küresel tahsilat ağımız ve dış tedarikçilerimiz sayesinde müşteri ilişkilerini koruyarak olumlu sonuçlar alıyoruz.” dedi.


Batı Avrupa başı çekiyor!

Küresel ortalama 100 üzerinden 51 puanla dünyadaki tahsilat zorluğunun yüksek olduğunu gösterse de Batı Avrupa’daki ülkeler; alacaklarını tahsil etmek isteyen şirketlerin hayatlarını kolaylaştırarak dikkat çekiyor. İsveç, Almanya ve Hollanda sırasıyla 29, 31 ve 33 puan alarak en kolay ülkelerin başında yer alıyor. Özellikle İsveç, hem yerel ödeme uygulamaları, hem de mahkeme işlemleri ve iflas süreçlerinde en düşük skoru elde ederek örnek teşkil ediyor. Bölge aynı zamanda ‘belirgin’ yani daha düşük seviyede tahsilat zorluğunun yaşandığı en çok ülkeye sahip. 16 ülkeden 13’ü daha az riskli bir seviyede bulunsa da ‘yüksek’ seviyedeki Yunanistan ve ‘çok yüksek’ seviyedeki İtalya ve Danimarka bu durumun dışında kalıyor.

En zor tahsilat Orta Doğu ülkelerinde!

Orta Doğu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte borç tahsilatının en zor olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Suudi Arabistan’daki uluslararası alacak tahsilatı 91 puan ile İsveç’tekinden üç kat daha zor. Asya-Pasifik bölgesinde ise durum çok farklı olmamakla birlikte; Malezya (Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından), Tayland, Çin, Endonezya ve Avustralya da borç tahsilatı zorluğunun ‘ciddi’ seviyede olduğu ülkeler arasında bulunuyor.

Her ülkede tahsilat zorluğu var!


Euler Hermes’in raporu aynı zamanda en büyük ekonomiler; en dinamik pazarlar ya da daha sağlam ülkelerin daha elverişli iş ortamı sunan ülkeler olduğu anlamına gelmediğini gösteriyor. İsveç de dahil olmak tahsilat zorluğunda üzere her ülkede eksiklikler mevcut. Öncelikli kurallar ve önceki işlemlerinin dikkate alınması gibi her zaman etkili olmayan yerel iflas süreçlerinin küresel seviyede en önemli etken olduğu görülüyor.

igdaş iski su doğalgaz borcu gaz açma bedeli fatura

İstanbul’da 580 bin evin suyu, 493 bin evin de gazı kesildi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.