İş yerinde güven yoksa iş arayışları başlıyor

Türkiye’nin En İyi İşverenleri Benchmark araştırmasına göre, en iyi işveren seçilen şirketlerde çalışanların yüzde 88’i yaptığı işten gurur duyuyor. Düşük güven düzeyindeki çalışanların yüzde 15’i zamanlarını verimsiz kullanıyor, yüzde 5’i uzun süre o şirkette kalmak istemiyor.İş yerinde güven yoksa iş arayışları başlıyor…

Great Place to Work Enstitüsü tarafından yapılan Türkiye’nin En İyi İşverenleri Benchmark araştırmasının sonuçları açıklandı. 92 şirketin katılıp 57 bin çalışanın temsil edildiği araştırmada insan kaynakları uygulamaları derinlemesine analiz edildi. Sonuçlara göre, en iyi işveren unvanına sahip şirketler, liste dışında kalan şirketlere göre yüzde 30 daha fazla iş başvurusu alıyor. Güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu gibi boyutların analiz edildiği araştırma, kurum kültürünün gelişmesine yardımcı oluyor.

Kazancın dengesiz dağıtılması en zayıf nokta

Çalışanların başkalarına şirketlerinde çalışmaktan dolayı gurur duyduklarını belirtmeleri, şirketlerine önemli katkılarda bulunabileceklerine inanmaları en iyi işverenlerin en güçlü yönleri. En zayıf yönler ise şirket kazancının çalışanlara dengeli yansımaması, hak eden çalışanların yükselmemesi ve yöneticilerin adam kayırması şeklinde belirtiliyor.



Aidiyet hissi işteki performansı artırıyor

Türkiye’nin en iyi işverenlerinin kurum kültürlerini geliştirmek için önem verdikleri faktörler arasında ilk iki sırada çalışanları dinlemek ve önemsemek geliyor. Trust Index analizinde, en iyi işverenlerde son 5 senedir çalışanlara göre, en fazla gelişim sağlanan alanların başında özel yan haklar geliyor. Bu alanda yüzde 10 ilerleme sağlandığı görülüyor. Dikkat çeken diğer bir bulgu ise kendilerini şirketin bir parçası olarak gören çalışanların yaptıkları işi tamamlamak için 5 kat daha gayretli olması.

Yüzde 15’i zamanı verimsiz kullanıyor


Great Place to Work Enstitüsü’nün yaklaşık 30 yıldır yüksek güven oluşturmuş işletmelerin sağladığı avantajları araştırdığına dikkat çeken Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Araştırma, yüksek güven kültürüne sahip iş yerlerinin daha iyi hizmet sunduklarını ve daha güçlü bir finansal performans sergilediklerini gösteriyor. Düşük güven düzeyindeki çalışanların yüzde 15’i zamanlarını verimsiz kullanıyor, yüzde 10’u şirkete bağlı değil ve yüzde 5’i de uzun süreli şirkette kalmak istemiyor.” dedi.

Mükemmelliyetçi kadınlar ve işkolikler risk altında


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.